ODJECI RAZVODA BRANGELINE

Slavne Hrvatice o odgoju djece, granicama i rastavi braka

23.09.2016 u 16:09

Bionic
Reading

Najnoviji slučaj rastave slavnih i bogatih, onaj Angeline Jolie i Brada Pitta u javnost je donio i neke detalje koji se tiču odgoja njihove djece. Ako je suditi po pisanjima svjetskih medija, Angelini je bilo dosta, nije mogla više tolerirati Bradova pijanstva i maltretiranje djece te je podnijela papire za razvod. Kakav je bio njihov odgoj djece, otkrile su navodno i dadilje. Koliko se djeci smije dopuštati te bi li se i same rastale da se ne slažu s odgojnim mjerama svojih partnera, ispričale su neke poznate osobe

Prema pisanju stranih medija u slučaju holivudskih glumaca Angeline Jolie i Brada Pitta navodno je sve eskaliralo za nedavnog obiteljskog leta avionom, kada je Brad Pitt pod utjecajem alkohola krenuo vikati na njihova sina Maddoxa. Ona to više nije željela tolerirati i odlučila je podnijeti papire za razvod. Čini se kako je djeci bilo dopušteno apsolutno sve, pa tako neki od njih već konzumiraju alkohol, igraju se noževima, po noći umjesto da spavaju trče po kući ili gledaju crtiće. Postoji li granica u odgoju i kako je to izgledalo u njihovu slučaju, otkrile su nam poznate Hrvatice.

Iako je teško postići dobar odgoj djeteta, RTL-ova voditeljica Antonija Stupar Jurkinsmatra da djeca moraju slušati roditelje. Na tome se, kaže, radi otkad se djete rodi.

'Roditelji često znaju ići linijom manjeg otpora u stilu neka jede dok gleda crtić ili ne mora sad, može ići malo kasnije spavati i tako malo po malo popuštaju, a djeca vole ispitivati granice roditelja. Treba im se znati reći - ne, jer djeca zapravo vole naredbe. Ako im se vječito popušta, ispast će da djeca nas odgajaju, a ne mi njih. Naravno, sve je stvar roditelja, koliko tko ima vremena, živaca, volje. I ja nekad popustim prva, ali to je rijetko jer mislim da se red mora znati', kaže voditeljica. Nikad se ne bi rastala od partnera da on recimo ima drukčije odgojne mjere.

'S partnerom moraš biti jedno. Moraš imati dogovor i znači tu nema, kod mene je ne, a kod tate je da. Okej, ima sitnih odstupanja, kad dijete primjerice pojede bombon, a dogovorili smo se da ga ne smije pojesti, ali to nije razlog za svađu. Djeca su jako pametna i sve kuže i iskorištavaju granice svog ponašanja. Teško je, nije lako, ali može se. Biti roditelj zaista je velik i odgovoran posao. Brad i Angelina su si mogli priuštiti puno dadilja, a možda je baš to bila greška. Oni znaju za sebe što je za njih bilo najbolje, ali po meni djecu ne može odgajati dadilja. Može ga eventualno pričuvati', tvrdi Antonija.

Uspoređivanje jedne obitelji s drugom nema potrebe, tvrdi Vanna
'Ne želim se referirati ni na koji poznati brak i obitelj zato što za početak ne vjerujem nikakvim glasinama, niti znam kako tko živi. A ni ne zanimaju me priče otpuštenih dadilja koje cinkaju poslije. Gledam ljude oko sebe koji žive sličnim životom kao ja, gledam različite pristupe odgoju i na kraju u konačnici nitko ne može znati radi li dobro dok djeca ne postanu natruhe čovjeka. Onda vidiš jesi li jako pogriješio ili nisi. Ima roditelja kojima klinci s godinu dana žvaču žvake i jedu čokoladu prije ručka, a ima roditelja čija djeca nisu popila Coca Colu do 18-e. Ne treba se zgražati ni nad čime, jer svatko od nas radi kako zna. Ne postoji sveto pismo o odgoju djece. Prije 25 godina sam pročitala izjavu koja mi je bila zanimljiva, Liz Taylor koja je rekla da kad su njezina djeca poželjela nešto, morala su pričekati Božić ili rođendane da to dobiju. Dakle, djeca koja su imala sve morala su čekati trenutak. To je bio moj prvi doticaj s činjenicom da i celebrityji odgajaju ljude, ali nakon toga me zaista nije zanimalo što drugi rade', kaže pjevačica.


Vanna s obitelji

Glumica Barbara Nola kaže da kod roditeljstva sve ovisi o trenutku, intuiciji i danu.
'Moje iskustvo me uči da je Lukas bio u pravu da je malo više htio uvoditi pravila, a ja sam, dok su djeca bila mala, bila sklona anarhiji i mislila sam da djeci sve treba puštati. Kad se rodila kćer Mara, skužila sam da djeca sama traže red, satnicu, disciplinu i granice. Ja jedino znam na način bez kazni iako je sad smiješno o tome govoriti jer su moja djeca već odrasli ljudi koji mene sad poluodgajaju. Kad su bili mali, s njima sam puno razgovarala kao da su odrasliji nego što jesu. Manjak željezne ruke sam nadoknađivala razgovorom. (smijeh) To je s vremenom urodilo plodom!' ističe glumica.

Glazbenica i voditeljica Ida Prester kaže da teško određuje granice i da je jako popustljiva pa je suprug kritizira zbog toga.
'Toliko mi je sladak onako mali i nezaštićen da sam u stanju napraviti bilo što - spavati s njim ako me zove, ne izaći van s prijateljima jer nam se mazi. Ne mislim da radim time neku veliku štetu, što više vremena mogu provodim s njim, mislim da se u tome ne može pretjerati. Granice povlačim samo kod agresije - kad lupi neko drugo dijete boreći se za svoj teritorij, igračku. Tad se igra prekida, na tom inzistiram. Bitno je i tada ostati smiren, ne urlati i nikad, baš nikad, ne udariti dijete. To je moj čvrsti stav. Od udaraca i upotrebe sile dijete izvlači samo zaključak da vrijedi pravilo jačega, tako će i ono postupati prema slabijima. I čvrsta sam kod bacanja po podu i scena kad inzistira na nekoj svojoj fiks ideji, igrački, sladoledu i slično. Samo mirno stojim, gledam okolo i čekam da se sam podigne i idemo dalje. Koliko god da dugo traje. Za djecu treba imati puno vremena, trudim se da im dam što više pažnje', ispričala nam je Ida.


Ida ima sina Roka, a trenutno čeka i drugog sina

'Roditelj treba striktno postaviti granice, pogotovo kad su djeca mala, jer djeca traže siguran okvir, a to su granice koje upravo odgovorni roditelji postavljaju. Moj stav je da djeca i roditelji nisu prijatelji, barem do trenutka dok djeca ne postanu odrasla i ne zasnuju svoju obitelj, nego da se mora razlučiti što je čija uloga. Misli da djeca ne smiju biti razularena. Zna se da djeca po noći trebaju spavati, jer je to bitno za njihov psihički, mentalni i fizički razvoj i tu roditelji trebaju biti striktni. Ovisi o svakom roditelji hoće li te granice biti nešto šire ili nešto uže, ali svakako se trebaju postaviti primjereno dobi djeteta. Nepojmljivo mi je da djeca cijelu noć ne spavaju i igraju igrice. Moju djecu nisu čuvale dadilje, to smo činili suprug i ja i znalo se što su prava, što su dužnosti i što su obaveze djece', kaže Sanja Doležal

'Nitko se nije rodio sa znanjem kako biti roditelj. To je instinktivno usađeno u svakoj osobi, ali i posljedica onog kako su nas odgajali. Citirala bih Tolstoja koji kaže: odgojitelji da bi odgajali - moraju biti odgojeni. Ono što mi donosimo svojoj djeci temeljne su vrijednosti i znanja koja su nama usadili naši roditelji. Po meni je najveći problem kad je roditelj nedorastao roditeljstvu. Djeca vole kad imaju autoritet, kad ih se vodi. Bez obzira na to što se bune, njima je vodstvo dokaz ljubavi. Kad ih vodiš, to je dokaz da brineš i da ih voliš. Osobno, mislim da odgoj mora biti kombinacija čvrstih pravila i slobode da dijete izrazi sebe. Ali red se mora znati. Iako ne kažem da sam uvijek uspjela provesti svoje, jer djeca su svoji ljudi, rode se sa svojim karakterima i zaista nije lako odgojiti djecu. Mislim da je to najzahtjevnija životna zadaća - dovesti dijete do toga da jednog dana bude sretan i funkcionalan odrastao čovjek', izjavila je Tončica Čeljuska

Teorija je uvijek jedno, a najteže je u svakodnevici koja melje sve biti dosljedan, tvrdi Daniela Trbović
'Trebalo bi dozirati vrijeme i kontrolirati sadržaje kojima su klinci izloženi te aktivno sudjelovati u gledanju nečega čime se oni bave. To je naravno teorija, a u praksi ovisi o vremenu i trenutnoj psihofizičkoj kondiciji roditelja. Svi smo svjesni da je nekad to jednostavno nemoguće, a i teško je djecu stavljati pod stakleno zvono. Pogotovo danas kad imaju smartphone od najranije dobi', kaže Daniela.