BESPLATNE PROJEKCIJE

Lux filmovi u kinu Tuškanac

21.11.2013 u 15:09

Bionic
Reading

S obzirom na izvanredan interes publike i punu dvoranu Muzeja suvremene umjetnosti gdje je u okviru ZFF-a održan Dan LUX filma, Ured za informiranje Europskog parlamenta odlučio je Zagrepčanke i Zagrepčane počastiti još jednom besplatnom projekcijom LUX filmova

U nedjelju, 24. studenoga dođite u kino Tuškanac i pogledajte dva sjajna europska filma koji su u konkurenciji za filmsku nagradu LUX Europskog parlamenta

- projekcija u 19 sati - 'The Selfish Giant' (red. C. Barnard, Belgija, 2013.)

- projekcija u 21 sat- 'Miele' (red. V. Golino, Francuska-Italija, 2013.)

Foršpan filma 'Miele'



Što je Nagrada LUX?

Nagradu LUX, ustanovljenu 2007., svake godine dodjeljuje Europski parlament za postignuća u kinematografiji. Nagrada LUX usmjerava pažnju na javnu raspravu o Europskoj uniji i njezinim politikama te daje potporu širenju europskih (ko)produkcija. U praksi, distribucija je 'Ahilova peta' europskog filma, a situaciju pogoršavaju jezične barijere; nagradom LUX želi ih se premostiti.

Nagradom LUX Europski parlament podupire kulturnu raznolikost i štiti europski identitet. Nagradom LUX pomaže se europskim filmovima da pronađu svoje mjesto na tržištu i dopru do široke publike koja inače možda ne bi imala priliku pogledati ih. Sadašnja kriza također ugrožava umjetnost, kulturu i kinematografiju. Potporom europskoj kinematografiji pomaže se premostiti rastuću podijeljenost u Europi te očuvati kreativnost i raznolikost unutar EU-a.Dani LUX filma organiziraju se tijekom jeseni u više od 40 gradova u Europskoj uniji i opipljiv su izraz angažmana Europskog parlamenta u području kinematografije i kulture. S titlovima na svim službenim jezicima EU-a filmovi koji se natječu postaju dostupni širokoj publici te potiču rasprave o temama koje se tiču svih nas. Tijekom Dana LUX filma istovremeno se u 28 država EU-a na 24 jezika prikazuju tri filma koja se natječu za nagradu LUX.

Tri filma se natječu za nagradu LUX 2013:
'Miele' - u režiji Valerie Golino – Francuska, Italija (2013.)
'The Broken Circle Breakdown'-u režiji Felixa van Groeningena – Belgija (2012.)
'The Selfish Giant'- u režiji Clije Bernard – Ujedinjena Kraljevina (2013.)

Foršpan filma 'The Selfish Giant'

Dobitnik nagrade LUX 2013. - dakle jedan od ova tri filma - a kojega biraju zastupnici u Europskom parlamentu, bit će objavljen 11. prosinca.

298777,296336,294572,293895