GZA (WU-TANG CLAN) ZA TPORTAL:

'Glazbena industrija je kriva za stanje hip hopa, a ne izvođači'

22.02.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Popularni američki reper GZA aka The Genius posljednji je član Wu-Tang Clana koji još nije posjetio Hrvatsku. To će se uskoro promijeniti, a povodom toga obavili smo mali, blic intervju sa samim Genijem

Svi članovi legendarnog njujorškog hip hop kolektiva Wu-Tang Clan već su barem jednom posjetili Hrvatsku – osim pokojnog Ol' Dirty Bastarda i GZA-e. GZA će taj 'propust' uskoro ispraviti pa će tako 23. veljače nastupiti u zagrebačkom Vip Clubu.

'Stvarno se veselim posjetu Zagrebu. Nitko mi iz ekipe nije pričao ništa o svojim iskustvima u Zagrebu, ali siguran sam da su se sjajno zabavili.'

Dvije možda najveće zvijezde Wu-Tanga, RZA i Ol' Dirty Bastard, vaši su rođaci. Kakav ste odnos imali u samim počecima i je li se on mijenjao kako ste postajali sve slavniji i uspješniji?

Sjajno smo se zabavljali u ranim danima. Naša se prva grupa zvala The All In Together Now Crew. RZA je bio The Scientist, Dirty je bio The Specialist, a meni su dali ime The Genius, koje sam odbijao prihvatiti, ali na kraju je ipak ostalo. Jedna od stvari koju većina ljudi ne zna jest to da je Dirty bio jedan od najboljih beatboxera svih vremena. A kada smo postali slavni, ništa se nije promijenilo. Osim možda toga da smo se još više zbližili.

ODB je kroz sve one skandale postao 'veći od života', a nakon njegove smrti mnogi su mislili da Wu-Tang neće preživjeti. Jeste li se i sami bojali toga?

Nema sumnje da je Dirty bio jedan od glavnih dijelova Wu-Tanga, ali nitko od nas nije ni pomislio da će se grupa raspasti bez njega. Clan je moćan entitet i njegova sudbina ne leži na ramenima nijednog člana.

Kakva je onda budućnost Wu-Tanga? Priča se o albumu koji biste trebali snimiti ove godine...

Nisam čuo ništa o novom albumu, ali nadam se da će ga biti.

Ove godine i vi biste trebali izdati novi solo album, i to 'Liquid Swords 2'. Istina?

'Liquid Swords'

 


'Liquid Swords 2' će definitivno izaći u bliskoj budućnosti, ali prije toga imam jedan drugi album u planu. O tome ne mogu još ništa pričati, ali mogu reći da će biti sjajan.

Hoćemo li u Zagrebu čuti nešto od tog novog materijala ili samo klasike?

Samo klasike.

Prvi ste album objavili još 1991. To vas čini veteranom scene. Jeste li ikada očekivali da ćete toliko dugo biti u hip hopu?

Stvarno nikada nisam razmišljao o tome koliko ću dugo biti u hip hopu, ali jako sam zahvalan za svoju dugovječnost. Kada sam se počeo baviti hip hopom, nisam mogao ni pomisliti da bih radio nešto drugo. No sada, kada više nisam klinac, mogu se zamisliti kako pišem knjige i scenarije za stripove. Uvijek ću pisati.

Kako gledate na današnji hip hop i svoje mjesto u njemu?

Nikada se nisam doživljavao dijelom trenutnog pejzaža. Uvijek sam ostajao vjeran svojoj umjetnosti i samome sebi. Našao sam mjesto za sebe. A što se tiče trenutnog stanja hip hopa, mislim da je sve prilično homogeno, no izvođači nisu krivi za to. Kriva je glazbena industrija, koja prodaje i promovira samo određene stilove.