EUROPSKI PARLAMENT ZAHTIJEVA

Film, TV i online usluge izuzeti iz trgovinskih pregovora

27.05.2013 u 12:15

Bionic
Reading

Na plenarnoj sjednici Europski parlament donio je odluku da kulturne i audiovizualne djelatnosti, uključujući online usluge, imaju biti izuzete iz trgovačkih pregovora između EU-a i SAD-a, čiji se početak predviđa za ovo ljeto. Odluka je donesena sa 381 glasova za i 191 protiv

U Članku 11 odluke o izuzeću navodi se kako Europski parlament drži da je od ključne važnosti za EU i njezine članice da održe mogućnost razvijanja vlastitih kulturnih i audiovizualnih politika, i to u kontekstu njihovih postojećih zakona, standarda i dogovora. Europski parlament zato poziva da se u pregovaračkom mandatu jasno istakne izuzeće kulturnih i audiovizualnih djelatnosti što uključuje i online usluge.

Široka mobilizacija europske intelektualne, audiovizualne i civilne scene te brojnih političara svih država članica Europske unije i različitih stranačkih opredjeljenja ovom je odlukom izborila značajnu pobjedu, no do potpunog zaključenja ovoga prijepora treba proći još nekoliko etapa.

U travnju ove godine, povjerenik za trgovinu Europske komisije Karel De Gucht predstavio je nacrt amandmana prema kojem bi europska audiovizualna industrija bila uključena u trgovinske pregovore Europske unije i SAD-a u sklopu tzv. Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP), čiji je cilj eliminirati neke od zakonskih i trgovinskih barijera između ovih dvaju gospodarstava.

Uvrštenje audiovizualnih djelatnosti u pregovarački mandat proturječi odluci iz 1993., kada je u jeku pregovora sa Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) Europa donijela odluku o kulturnom izuzeću audiovizualnog sektora, čime se nastojalo spriječiti svođenje kulturnih dobara na robu te zaštititi europska kulturna i jezična raznolikost. De Guchtov prijedlog zanemario je ove okolnosti i ponovno pokušao uključiti audiovizualni sektor u trgovinske pregovore.

Budući da se europske kinematografije i središnje televizijske kuće značajnim djelom oslanjaju o javno financiranje, tzv. 'liberalizacija' desetkovala bi europsko filmsko i televizijsko stvaralaštvo te izravno pogodovala gospodarstvu SAD-a. Također, dio De Gutchovog nacrta predviđa i niz prekomjernih fiskalnih prednosti američkim kompanijama zaduženima za digitalnu i online distribuciju audiovizualnog sadržaja, čime bi se direktno štetilo europskim tvrtkama iz istoga područja.

Europska filmska zajednica oduprla se De Guchtovom nacrtu online peticijom koju su potpisali Michael Haneke, Pedro Almodóvar, Mike Leigh, Thomas Vinterberg, Volker Schlöndorff i mnogi drugi. Pridružili su se i američki redatelj David Lynch i australska redateljica Jane Campion. Peticija je u kratkom razdoblju sakupila oko 5.500 potpisa uglednih osoba. Inicijativu su podržale i brojne strukovne organizacije, kao što su Europska filmska akademija (EFA), VOD-mreža Eurocinema, kinoprikazivačka mreža Europa Cinemas, europska mreža nezavisnih filmskih distributera Europa Distribution, distributerska mreža Europa International, Klub europskih producenata, Federacija europskih redatelja (FERA) i mnogi drugi.

Na sjednici koja se održala 17. svibnja, po ovom se pitanju aktiviralo i Vijeće ministara kulture Europske unije. Pri tome je 15 ministara glasalo u korist izuzeća audiovizualne industrije iz pregovora, naspram 12 koji su bili protiv.

Dana 20. svibnja, tijekom Filmskog festivala u Cannesu održana je međunarodna konferencija na temu 'Primjena kulturnog izuzeća u Europi sutrašnjice'. Konferenciju je otvorila ministrica kulture i komunikacija Republike Francuske Aurélie Filippetti, a na njoj se raspravljalo o nepopravljivim posljedicama do kojih bi mogli dovesti oglušivanje na odluku Vijeća ministara kulture, odnosno moguća liberalizacija audiovizualnih usluga u Europi.

Na konferenciji su sudjelovali povjerenica za kulturu Europske komisije Androulla Vassiliou, predsjednica parlamentarnog odbora za kulturu Doris Pack, izvršni direktor Eurimagesa Roberto Olla, predsjednik AMPAS-a Chris Dodd, ravnatelj CNC-a Éric Garandeau te mnogi drugi. Posljednja je govorila ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić, kao predstavnica države pristupnice, ujedno zemlje čiji su stručnjaci odigrali ključnu ulogu u donošenju UNESCO-ove povelje o Kulturnoj raznolikosti. Prije govora hrvatske ministrice, na pozornicu su izašli predstavnici filmaša, među kojima i Costa-Gavras, Amos Gitai, Michel Hazanavicius i Joachim Trier. Njima se pridružio američki producent Harvey Weinstein, koji je izrazio snažnu podršku ovoj inicijativi, izjavivši kako je raznolikost najveće bogatstvo filmske umjetnosti i da ga zato treba obraniti.

Odluka Europskog parlamenta od 23. svibnja poslala je snažnu političku poruku Europskoj komisiji i ministrima trgovine iz Vijeća ministara. Poruka glasi: o kulturnom izuzeću ne može se pregovarati

Odluka Europskog parlamenta, međutim, nema izravnu obvezujuću moć. Pregovarački mandat svoj bi konačni oblik trebao dobiti 14. lipnja, kada će se o izuzeću izjasniti Europsko vijeće ministara trgovine, prije nego što se mandat preda Komisiji.