FESTIVAL KROATIEN KREATIV

Dalmacija kao filmska kulisa

04.07.2013 u 10:28

Bionic
Reading

U Zeughauskinu Njemačkog povijesnog muzeja u Berlinu u sklopu festivala Kroatien Kreativ 5. i 6. srpnja održat će se projekcije filmskih klasika Friedricha Wilhelma Murnaua i Victora Jansona snimljenih u Dalmaciji, a ukratko će ih predstaviti hrvatski povjesničari filma Daniel Rafaelić i Leon Rizmaul iz udruge Kinofon

Privučeni ljepotama Jadrana, mnogi su se europski filmaši 1920-ih i 1930-ih upustili u snimanje filmova u Hrvatskoj, od kojih je velik dio izgubljen ili zaboravljen. Daniel Rafaelić i Leon Rizmaul već godinama pretražuju filmske arhive upravo u potrazi za takvom filmskom građom koja je na neki način povezana s Hrvatskom te zatim svoje pronalaske prikazuju na Pučiškim filmskim večerima.

Tako će se 5. srpnja u 20 sati održati projekcija ekspresionističkog filma Angelo te filma Misterij Zmajgrada, iz 1921. godine, o ukletom dvorcu redatelja i scenarista Franje Ledića, snimljenog u Berlinu prema Ledićevom romanu istog naziva, a primjerak filma se čuva i u Nacionalnoj biblioteci u Berlinu. Nakon Ledićevog filma uslijedit će projekcija pustolovne komedije Friedricha Wilhelma Murnaua 'Financije velikog vojvode', iz 1924. godine, o proračunatoj ženidbi vojvode zaduženog gradića bogatom Ruskinjom te aktivnostima revolucionarne skupine koje urode nenadanim posljedicama.

Nijemi film će na klaviru pratiti poznati njemački filmski skladatelj i glazbenik Peter Gotthardt

Projekcije filmova Pjesma Jadrana Hannsa Beck-Gadena i Princeza koralja Victora Jansona iz 1937. godine održat će se 6. srpnja u 20 sati. Socijalna drama 'Princeza koralja' je prva prava njemačko-hrvatska koprodukcija koja je popularizirala Jadran kao poželjnu destinaciju za odmor i izvrsnu kulisu za pustolovne filmove davno prije filmova o Winnetouu, s kojima dijeli scenarista Haralda G. Peterssona.

Produkcija Jansonovog filma Princeza koralja o njemačko-hrvatskoj ljubavnoj priči nije išla glatko zbog zakulisnih političkih igara uoči Drugog svjetskog rata između njemačkih i jugoslavenskih obavještajnih službi koje su kroz film nastojale proturiti svoje vlastite agende.

Film Pjesma Jadrana također je nastao 1937. godine, no snimanja u Splitu, Omišu, Trogiru i na Braču nisu bila toliko bremenita društveno-političkim zbivanjima.