ZAVRŠILO BRDO FILMOVA

'Bikova glava' dobila Propeler Motovuna

29.07.2011 u 21:00

Bionic
Reading

Svečanom dodjelom nagrada i u prisutnosti predsjednika RH Ive Josipovića zatvoren je 14. Motovun Film Festival

Nepotkupljiva nagrada koja se u suradnji s Transparency International Hrvatska po drugi put na MFF-u dodjeljuje filmu koji na najbolji način tematizira problem korupcije pripala je filmu 'Misija London' Dimitra Mitovskog.

Za program Motovunski kratki ove su godine pristigle čak 653 prijave, a selektor Andrej Korovljev među njima je odabrao 24 filma koja su prikazana u Motovunu. Prema odluci prošlogodišnjeg pobjednika Chrisa Niemeyera, nagrada za najbolji kratki film pripala je američkom filmu 'Mi odlazimo' (We're leaving) redatelja Zacharya Treitza

Nagrada FIPRESCI, koju je ove godine po jedanaesti put dodijelio tročlani međunarodni žiri filmskih kritičara u sastavu Aruna Vasudev, Maricke Nieuwdorp i Denis Valic, dodijeljena je meksičkom filmu 'Martha' redatelja Marcelina Islasa Hernándeza.

'Film je nagrađen jer na prekrasan i krhki način priča gorko-slatku priču o starenju, samoći, odbijanju i potrebi za vlastitom obitelji. Žiri naročito ističe delikatnosti kojom je Islas Hernández (1984) prikazao tihu borbu svoje glavne junakinje. Njegov debitantski film je pun ljubavi i nikada se ne oslanja na lažne sentimente, s izvanredno doziranim polaganim tempom, prekrasnim bojama i snažnom te dirljivom izvedbom Magde Vizcaino u ulozi Marthe', stoji u obrazloženju žirija.

Nagrada Bauer ove se godine po drugi put dodjeljuje najboljem filmu iz sedam kinematografija: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Nakon selekcije u tri faze odabrana su tri finalista. Među njima, sedmeročlani žiri u sastavu - Damjan Kozole, Goran Dević, Faruk Lončarević, Marija Perović, Teona Strugar Mitevska, Nada Šargin, Agim Sopi – odabrao je pobjednika, film 'Tilva Roš' Nikole Ležaića

'Žiri nagrade Bauer sretan je jer su u finale ušla tri najbolja filma. Sva tri filma: 'Oča', 'Majka asfalta' i 'Tilva Roš' pokazuju visoki nivo produkcije i estetskih dometa autora u regiji. Većinom glasova žiri je odlučio da nagradu Bauer dodijeli filmu 'Tilva Roš' Nikole Ležaića – za prikaz odrastanja u psihičkom i socijalnom vakuumu društva gdje su jedini glasovi dovoljno jasni da se čuju upravo krikovi autodestrukcije. Kroz crnilo ugašene industrije ipak prolazi svjetlo prijateljstva i ljubavi koji u 'Tilva Roš' nalaze svoj jezik u najnevjerojatnijim oblicima. Kao i sistematsko nanošenje bola koje prakticiraju akteri, tako je i film Nikole Ležaića u isto je vrijeme dokument i svjedočanstvo, protest i pobuna, formalno svjež, narativno inspirativan, etički besprijekorno dosljedan', stoji u obrazloženju nagrade Bauer.

O glavnoj festivalskoj nagradi, Propeleru Motovuna, ove je godine odlučivao žiri u sastavu Agnes Kocsis, David MacKenzie i Vanja Černjul.

Žiri je odlučio posebno priznanje odati filmu ‘Domaći Teren’ ('Familiar Ground') redatelja Stephanea Lafleura za dojmljiv redateljski stil i originalan prikaz ljudskih odnosa ispričan s puno senzitivnosti, ironije i vizualnog humora.

Propeler Motovuna odlukom žirija pripao je filmu 'Bikova glava' ('Bullhead’) redatelja Michaëla R. Roskama za snažno i živopisno metaforično istraživanje otuđivanja čovječanstva od prirode s iznimnim prikazom rastuće ranjivosti u izvedbi protagonista.

Tilva Roš