007 I ALKOHOL

10 činjenica o Jamesu Bondu i njegovim slavnim pićima

04.10.2012 u 15:11

Bionic
Reading

007 nije nimalo sklon zakonu o 0,0 promila. I dok se Daniel Craig, kao trenutni James Bond, priprema otpiti gutljaj piva u novom filmu 'Skyfall', evo popisa svega što je slavni agent volio popiti

James Bond slavan je po svom naručivanju martinija koji mora biti 'shaken, not stirred', no zahvaljujući marketinškim obvezama u novom će filmu iz slavne franšize, 'Skyfall', morati piti Heineken. Evo nekih činjenica o agentu 007 i alkoholu.

• Tvorac Jamesa Bonda Ian Fleming volio je piti džin i ponekad je znao popiti i bocu tog pića dnevno. Kasnije se prebacio na burbon jer mu je liječnik savjetovao da pripazi na svoje zdravlje.

• Među pićima koja je Bond konzumirao u filmovima najčešći su kokteli poput votke martinija, suhog martinija, Vespera, Negronija i Americana.

• U filmu 'Zrno utjehe' 007 kaže da suhi martini treba pripremiti na sljedeći način: 'Tri mjere Gordona, jedna votke, pola mjere Kina Lilleta. Protresite ga jako dobro dok ne bude hladan kao led, a zatim dodajte veliku krišku limunove kore. Jasno?'

• Fraza 'shaken, not stirred' spominje se dvaput u prvom filmu o Bondu, 'Dr. No' (1962): jednom to izgovara konobar, a drugi put Dr. No.

• James Bond povremeno pije crno vino. Čašu Château Mouton-Rothschilda, berbe iz 1947, popio je u 'Goldfingeru'. U filmu 'Dijamanti su vječni' 007 će uloviti ubojicu prerušenog u konobara kad shvati da on ne zna da Mouton-Rothschild nije claret.

• Bond je također sklon votki, i to posebno onoj koja je spremna platiti reklamu. Smirnoff se jasno vidi u filmu 'Sutra nikad ne umire' u sceni u kojoj Bond pije u svojoj hotelskoj sobi u Hamburgu. Naviku je stekao boraveći na zadacima u Moskvi pa u čašicu votke ubacuje prstohvat crnog papra da bi zrnca začina pokupila nečistoće.

Šampanjac je njegov čest izbor. Bond pije desetogodišnji Cliquot, Dom Perignon, Krug, Pommery i Taittinger. No nije mu prvi put da šampanjac mijenja za pivo. Heineken je bio njegov izbor u 'Goldfingeru'.

• Strast tajnog agenta za viskijem i sodom rijetka je u filmovima, ali u romanima najčešće pije tu kombinaciju – ukupno 21 put.

• Stinger, koktel pripremljen s malo creme de menthe, nemuževno je piće koje najmanje odgovara Bondu. Ipak, jedan će popiti u društvu Tiffany u filmu 'Dijamanti su vječni'.

• Kad ne pije alkohol, Bond voli voli yin hao, tradicionalnu vrstu čaja od jasmina. U romanu 'Live and Let Die' Bond je sklon i kavi.

Novi film o Jamesu Bondu, 'Skyfall', dolazi u kina 1. studenoga. Šesti je to film o Jamesu Bondu kojem je partner Heineken - prije filma 'Skyfall' ta dva globalna brenda surađivala su u filmovima 'Tomorrow Never Dies', 'The World is Not Enough', 'Die Another Day', 'Casino Royale' i 'Quantum of Solace'.