SALATE

Zovemo je kristalka, Amerikanci iceberg, a ove godine slavi 130. rođendan

09.12.2023 u 17:55

Bionic
Reading

Volite ledenu hrskavu salatu ili kristalku, koja se izvorno zove 'iceberg'? Niste jedini! Vole je mnogi širom svijeta, ponajviše zbog spomenute hrskavosti, ali i zato što je prikladna za različita hladna jela

Trgovci forsiraju njezinu popularnost zahvaljujući tome što duže ostaje svježa, stoga spada u onu vrstu povrća koja se dobro skladišti, transportira i na policama samoposluživanja istiskuje brojne, mnogo ukusnije vrste.

Iceberg premazan sirom s plavom plijesni, rajčicama, ljubičastim lukom i komadićima slanine nedvojbeno je jedna od najpopularnijih salata u svijetu. I dok su dodaci ono što je čini privlačnom, ona sama zapravo je značajna okosnica jela, jer dekadentnoj mješavini dodaje svježinu, hrskavost i teksturu. Ali nije oduvijek nazivana iceberg, a to ime vjerojatno ima veze s transportom na dugim relacijama.

U kontekstu svijeta salata, iceberg je vrlo mlada i ove godine službeno slavi 130. rođendan. Prvi put uzgojena u Kaliforniji 1894., izvorno se zvala hrskava salata. A budući se sastoji od gotovo 96 posto vode, to je zapravo savršeno ime za dočaravanje njezine suštine.

Povjesničari hrane tvrde da naziv upućuje na način na koji se ta salata nekoć pakirala za prijevoz širom Sjedinjenih Država. Naime, kako je nastala prije doba modernog hlađenja, farmeri bi svoje glavice salate, prije utovara kontejnera u vlakove za destinacije na Istočnoj obali, pakirali okružene hrpama mrvljenog leda. Sjetimo se romana i filmskog klasika 'Istočno od raja' s Jamesom Deanom, u kojem je prikazan takav neuspješan pokušaj.

Tvrtka Fresh Express iz kalifornijskog Salinasa, specijalizirana za uzgoj iceberga, tvrdi da je njezin osnivač, poljoprivrednik Bruce Church, prvi skovao izraz 'iceberg salata'. Na svojoj internetskoj stranici robna marka tako konstatira da je Church počeo uzgajati tu sortu još 1920-ih i 1930-ih godina, prije nego što je osnovao tvrtku za proizvodnju leda, koja je osmislila vagone napunjene ledom za prijevoz glavica salate diljem zemlje. Prema Fresh Expressu, nakon što su ljudi zamijetili tu metodu, počeli su je zvati iceberg i 'ime se zadržalo'.

No izraz 'iceberg salata' spominje se mnogo prije 1920-ih. Naime izdanje sada nepostojećeg lista Centralia Enterprise and Tribune iz Wisconsina već je 1891. oglašavalo prodaju dviju glavica kalifornijske 'iceberg salate' za 23 centa. Osim toga, izdanje časopisa Kansas Farmer iz Topeke u Kansasu 1895. hvalilo je ljepotu i vrhunsku prirodu 'nove iceberg salate'.

Bez obzira na te primjere, službenim rođenjem te vrste salate drži se 1894., godina u kojoj se počela komercijalno uzgajati u velikim količinama i distribuirati širom Sjedinjenih Država. Je li njezino ime došlo zbog načina transporta ili velikog sadržaja vode i hrskavosti (tome je primjereniji naš izraz kristalka), danas je manje važno. Značajnije je to što ona navršava pozamašnih 130 godina, što je ipak mlađahna dob u svijetu salata. Recimo, ona koja je danas poznata kao rimska salata (romaine) uzgajala se još u drevnom Egiptu.

Unatoč širokom uspjehu iceberga tijekom 1900-ih, na prijelazu u 21. stoljeće zanimanje za taj proizvod počelo je opadati jer su se potrošači okrenuli lisnatijim zelenim vrstama koje nude veću nutritivnu vrijednost. Pa ipak, hrskava salata ostaje favorit mnogih širom svijeta, osobito u Sjedinjenim Državama i Europi, bez obzira na to koje glavno jelo pratila.