IDEJE ZA PUTOVANJA

Cool mjesta i događanja za putovanja 2024.: Hrvatske nema, osim ako se plasiramo na Euro

18.11.2023 u 18:50

Bionic
Reading

Putovanja za 2024. već se naveliko planiraju, često i rezerviraju. Nije ni čudo to što se već toliki mediji utrkuju u preporukama. Najnoviji primjer je National Geographic Traveller (NGT) te je složio listu od 30 cool odredišta i događanja koja – pruži li vam se prilika – ne bi trebalo zaobići ili propustiti sljedeće godine

Lista nije rangirana, a otprilike polovica navedenih je u Europi. Nažalost, ovoga puta nema preporuke za Hrvatsku, no zateknete li se u nekom od navedenih dijelova svijeta, dobro je imati 'u džepu' preporuku takvog uglednog medija kakav je National Geographic. Ovisno o tome preferirate li kao odredište neki od važnih svjetskih gradova, putovati na sportska događanja ili u neki izolirani prirodni raj, popis doista donosi zanimljivu mješavinu.

U Europi su istaknute – kako ih časopis zove – albanske Alpe, a zapravo je riječ o planinskom masivu Prokletijama, koji se osim u toj zemlji proteže dijelom i kroz Crnu Goru i Kosovo. Albanija je za NGT 'europska zvijezda u usponu' najviše zbog jadranske i jonske obale, zanimljive prošlosti i (zasad) ne prevelike turistifikacije. Prokletije zovu 'rajem za planinare'.

Sljedeći je glavni grad Sjeverne Irske, Belfast, koji je – da nije bilo Brexita – trebao biti europska prijestolnica kulture. No gradske vlasti nisu željele da uloženi trud propadne, pa su svejedno odlučile da sljedeća godina bude posvećena kulturi, najviše na novouređenom obalnom dijelu i najviše u slavu glazbe, jer ipak je riječ o gradu Van Morrisona, u kojem se nalazi više od 80 koncertnih prostora.

Talijanska pokrajina Emilia-Romagna sljedeće godine ugostit će prvi dio biciklističke utrke Tour de France, s ciljem prve etape u Riminiju, druge u Bologni, a treće u Torinu. Odlična je to prilika da vidite najbolje svjetske bicikliste, vozite istim rutama i uživate u bolonjskoj kuhinji. Drugu talijansku lokaciju, Pompeje, skoro i ne treba predstavljati, a razlog zbog kojeg su uvršteni (i) u ovaj izbor nova je izravna željeznička veza s Rimom ravno do ostataka antičkog grada uništenog erupcijom. Također, javnosti je nedavno otvorena restaurirana raskošna kuća Vettii.

Putovanje vlakom po Europi sljedeća je preporuka, kao jedan od trenutno najvažnijih turistički trendova zbog ekoloških prednosti, većeg uživanja u krajoliku i ležernijeg putovanja. Ove godine poseban preporod doživjeli su europski noćni vlakovi jer omogućavaju udobne transfere od grada do grada uz spavanje između dviju destinacija.

Škotska je uvijek dobar izbor, a NGT ovoga puta preporučuje područja Gallowaya i južnog Ayrshirea, prvog škotskog rezervata biosfere na popisu UNESCO-a. Ove godine površina tog rezervata skoro je udvostručena, a u granice je ušlo i rodno mjesto velikog pjesnika Roberta Burnsa.

Norveški Nordland područje je ledenjaka i visokih planinskih vrhova, malih ribarskih sela i domovina Samija. Za ljubitelje ezoterije tamo se 2024. otvara Six Senses Svart, prvi hotel na svijetu koji se promovira svojom 'pozitivnom energijom'. Za neke to znači spiritualnu kategoriju, a za stvarniji svijet u pitanju je činjenica da će hotel biti sasvim na solarni pogon i s prehranom bez otpada. U toj regiji je i Bodø, jedna od europskih prijestolnica kulture 2024.

Druga europska prijestolnica kulture 2024. estonski je Tartu (treća je austrijski Bad Ischl), koji u toj zemlji smatraju kulturnim i intelektualnim srcem zbog vrhunskih muzeja, najstarijeg estonskog sveučilišta i drugih sadržaja. Jasno, program će cijele godine biti iznimno bogat. Uostalom, Tartu je i UNESCO-ov Grad literature.

Sjeverni Yorkshire u Engleskoj dom je rezervata Broughton, nedavno sasvim vraćenog prirodi, čak i bez poljoprivrede, odnosno ovčarstva, a s velikim projektom pošumljavanja zbog unapređenja bioraznolikosti. Već je primijećen povratak brojnih životinjskih vrsta koje su tamo nekad živjele.

Ljubitelji gastronomije mogli bi krenuti u finski Saimaa, proglašen Europskom gastronomskom regijom 2024. Najveći dio tamošnje prehrane dolazi iz šuma i voda, od borovnica preko divljači do jezerskih riba. Sve je jača i finska vinska industrija. A nakon objeda tu su brojne planinarske i pješačke staze te povijesni gradovi.

Njemačka će sljedeće godine ugostiti Europsko nogometno prvenstvo, a bude li se Hrvatska plasirala, valja očekivati priličnu invaziju navijača i iz naše zemlje. Deset gradova domaćina svakako će biti izuzetno posjećeno, a u pauzama između utakmica svaki od njih nudi svakojake atrakcije i događanja koja će pratiti Euro. Začudo, Pariz nije preporučen na isti način, unatoč Olimpijskim igrama.

Glavni grad Malte, Valletta, mogao bi privući ljubitelje filma jer je tamo sniman nastavak hita 'Gladijator', čija se premijera očekuje sljedeće godine. Naravno, veći dio filma snimljen je pred kulisama Koloseja i drugih rimskih građevina, pa se onda bolje posvetiti stvarnoj malteškoj povijesti i kulturnom nasljeđu Vallette, lokaliteta s UNESCO-ovog popisa svjetske baštine.

Whisky se obično povezuje sa Škotskom i Irskom, ali i Wales ima svoju tradiciju koja je bila skoro ugasnula, no ipak je oživjela prije tridesetak godina i danas uistinu cvjeta. Dobar povod za čašicu 2024.

Zapadno od Walesa, NGT preporučuje jednu od najuzbudljivijih vozačkih ruta, irski Wild Atlantic Way, dug više od 2500 kilometara, koji povezuje neke od najzanimljivijih iskustava u toj zemlji: svjetionik Fanad 'na rubu svijeta', kamenice iz Galwaya, živopisne obalne gradove, surferske lokacije...

Amerika je pak zastupljena pustinjom Atacama u Čileu, najsušnijim područjem na Zemlji. Tamo je ove godine otvoren nacionalni park Desierto Florido, kojem je cilj očuvanje flore toga područja, najvećim dijelom endemske. Te biljke jedinstvene su zbog toga što opstaju u jednom od najsurovijih okoliša na planetu.

Peruanski glavni grad Lima odavno je ustoličen kao jedna od svjetskih prijestolnica gastronomije, jedini grad koji ima dva restorana među nedavno proglašenih 50 najboljih na svijetu. S druge strane, tamo nema restorana s Michelinovim zvjezdicom, jer dolazak njihovih ocjenjivača treba masno platiti, a to je neka druga priča.

New York je oduvijek veliki mamac, ali NGT sad preporučuje mnogo šire područje, cijelu istoimenu saveznu državu. Na slapovima Niagare uređene su nove atrakcije poput osmatračnice, u samom gradu otvara se novi LGBTQ+ muzej, a u Lake Placidu muzej Zimskih olimpijskih igara 1932. i 1980.

Nove atrakcije niknule su i u Miamiju, poput šetnice i parka prepunog umjetničkih djela i uređenog na trasi nadzemne željeznice. Otvara se i nekoliko muzeja, uključujući podmorske galerije kipova.

Na Karibima se preporučuje Dominica (ne brkati s Dominikanskom Republikom), jedan od rijetkih tamošnjih otoka na kojima je popularnija divljina u unutrašnjosti nego plaže. Cijeli otok posvećen je pustolovnom turizmu i sprječavanju njegovog utjecaja na prirodu i lokalnu zajednicu. Najzanimljiviji projekt je Waitukubuli Sea Trail, kajakaška ruta duga više od 60 kilometara.

Kanadska provincija Nova Scotia na obali Atlantika poznata je po svojim svjetionicima, odličnoj hrani i najvećim plimama na svijetu. No u kolovozu 2024. tamo će se održati i svjetski akadijski kongres, okupljanje potomaka prvih francuskih doseljenika u Kanadu.

Teksas je također uvršten na listu kao cijela država, najviše zbog toga što će iz tog dijela SAD-a 8. travnja biti najbolje vidljiva totalna pomrčina Sunca. Najzabavnije bi trebalo biti u Austinu, teksaškoj prijestolnici glazbe, gdje se priprema četverodnevni glazbeni festival, s predavanjima o fenomenu pomrčine.

Meksički Yucatán na listu je došao zbog arheoloških ostataka civilizacije Maja, posebno zbog ovogodišnjeg otkrića dosad nepoznatog grada Ocomtúna, u kojem još traju istraživanja i nije otvoren za turističke posjete. Jasno, tu su i drugi mamci, poput hotela u Cancunu ili nove pješačko-biciklističke rute Camino del Mayab, duge više od 100 kilometara.

Močvare Iberá u Argentini dugo su bile ugrožene, ali posljednjih godina provedeni su brojni projekti revitalizacije tog prirodnog čuda. Primjerice, danas se tamo može vidjeti donedavno skoro istrijebljene divovske mravojede, čija je populacija narasla na oko 200 jedinki. Vraćeni su i jaguari, koji su bili sasvim nestali, a tu su i kajmani, kapibare i 370 ptičjih vrsta.

Nacionalni park Akagera u Ruandi jedna je od lokacija koje preko NGT-a nudi Afrika. Taj golemi park sljedeće godine obilježava 90. godišnjicu, a nakon što je tijekom građanskog rata i pokolja 1994. bio sasvim uništen, obnovljen je i postao je jedna od uzdanica ruandskog turizma, za koji reklame možemo vidjeti na najvećim europskim stadionima. Obnova parka jedan je od najboljih primjera korištenja prirode za turizam na održiv način.

Naziv zvuči kontradiktorno, ali na listi se našla i 'suha šuma' Andrefana na Madagaskaru, još jedan lokalitet s popisa UNESCO-a. Šuma je dio rezervata Tsingy de Bemaraha, a ime je dobila po surovim sušnim uvjetima u kojima rastu baobabi, a žive i neke rijetke vrste lemura.

Slično kao Ruanda, Sierra Leone ostavila je iza sebe ratnu prošlost i postaje jedna od najvažnijih afričkih destinacija. Proširen je aerodrom u glavnom gradu Freetownu, a grade se i ceste, pa su najatraktivniji dijelovi zemlje s nekima od najvažnijih prirodnih ljepota puno dostupniji. A ljepota je mnoštvo, od pješčanih plaža preko planina nastanjenim čimpanzama do otoka Bunce pod zaštitom UNESCO-a.

Aziju također na listi zastupa nekoliko cool izbora za putovanje. Primjerice, jedna od najmanjih indijskih saveznih država je Sikkim, stisnuta na Himalaji između Nepala, Butana i kineskog Tibeta. Slično Butanu, ali bez plaćanja dnevne takse, Sikkim privlači ljude zbog fantastičnih planinarskih pravaca s pogledom na treći po visini svjetski vrh Kangchenjungu (8586 metara).

Sljedeće godine pak najstariji grad na Tajvanu, Tainan, obilježava 400. godišnjicu postojanja. Zbog toga je i NGT uvrstio na svoj popis grad koji su osnovali nizozemski kolonizatori, premda na tom području ljudi žive tisućama godina.

Dogodine važan jubilej obilježava i jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta na svijetu, osam tisuća vojnika od terakote u blizini grobnice prvog kineskog cara Qin Shi Huanga kod Xi'ana. Kina je i inače na putu povratka u vrh najpopularnijih svjetskih odredišta za putovanja, nakon što su tamo duže nego drugdje trajala ograničenja zbog covida.

I na kraju, Oceaniju zastupa australska savezna država Victoria, tj. krstarenje tamošnjim cestama. No za razliku od uobičajenih predodžbi o Australiji, glavni mamac – smatraju u NGT-u – ne bi trebale biti plaže, nego toplice i izvori tople vode. Jedan je nedaleko od inače najveće atrakcije te države, stijena uz obalu poznatih pod nazivom Dvanaest apostola.

Cool po svijetu

• Prokletije, Albanija

• Belfast, Sjeverna Irska

• Emilia-Romagna, Italija

• Vlakom po Europi

• Galloway i južni Ayrshire, Škotska

• Nordland, Norveška

• Sjeverni Yorkshire, Engleska

• Pompeji, Italija

• Saimaa, Finska

• Tartu, Estonija

• Euro 2024, Njemačka

• Valletta, Malta

• Whisky u Walesu

• Wild Atlantic Way, Irska

• Atacama, Čile

• Lima, Peru

• Savezna država New York, SAD

• Miami, Florida

• Dominica

• Nova Scotia, Kanada

• Savezna država Texas, SAD

• Poluotok Yucatan, Meksiko

• Močvare Ibera, Argentina

• Akagera, Ruanda

• Suhe šume Andrefana, Madagaskar

• Sierra Leone

• Sikkim, Indija

• Tainan, Tajvan

• Xi’an, Kina

• Victoria, Australija