DANSKI JORDNÆR U ST. MORITZU

Specijaliteti nordijskog mora stižu na alpske visine

19.11.2023 u 18:24

Bionic
Reading

Za gurmane na skijama nedavno je najavljena zanimljiva vijest: Jordnær, svjetski poznat danski restoran chefa Erica Vildgaarda i njegove supruge Tine Kragh Vildgaard (dvije Michelinove zvjezdice), ove zime odlazi na dvomjesečno gostovanje u kultni Badrutt’s Palace Hotel u St. Moritzu (od 1. prosinca do 4. veljače 2024).

Jordnær doslovno znači 'na zemlji' ili, u prenesenom značenju, realističan ili prizemljen, a Eric i Tina Vildgaard upravo su takvi kao ljudi. Prije mnogo godina njihova je ljubavna priča natjerala kuhara da prevlada mračnu prošlost, tako da se sada zajedno, ne samo brinu za svoje šestero djece, već su stvorili i vrhunski restoran (Vildgaard je sve to potanko ispričao u intervjuu koji smo objavili na ovome mjestu). S dvije Michelinove zvjezdice i dolaskom na popis 50 najboljih svjetskih restorana 2022, Jordnær je skrenuo pozornost gurmana na sebe te ljepotu, okuse i preciznost svojih jela.

Eric pridaje iznimnu važnost namirnicama koje rabi i uvijek je u potrazi za onima najboljim mogućim, usput neprestano vodeći računa o okolišu. Imajući to na umu, on osmišljava menije koji ističu ribu, školjke i kavijar kao zvijezde pojedinih jela, a sve to s nordijskim srcem, francuskom tehnikom i nekim utjecajima iz azijske kulture.

Tina, nagrađena Michelinovom nagradom za dobrodošlicu i uslugu, savladala je fino umijeće osiguravanja da svaki gost uživa u posebnom doživljaju. Ona nadzire nesmetan rad sale restorana i pomaže stvoriti topao, opušten ugođaj. Zajedno su nezaustavljivi i sada svoju ljubavnu priču vode u legendarni Badrutt's Palace Hotel u St. Moritzu.

'Čast nam je što možemo kuhati u povijesnom hotelu svjetske klase, tako čuvenom kao što je to Badrutt's Palace Hotel. Tom sljedećem izazovu pristupamo s puno poštovanja i uzbuđenja. Bit će to vrsta fine dining kuhinje koju dolina Engadine, u kojoj se nalazi St. Moritz, tek treba upoznati. Ljubav se može dijeliti i izraziti na mnogo načina, a ja sam našao da je to moguće i posredstvom kuhanja. Ono mi omogućava da prenesem niz osjećaja svojim gostima. Poslu pristupam kroz osobnu prizmu, oslanjajući se na svoja životna iskustva kao nadahnuće i stvaram jela koja su emotivna i čistih, nepatvorenih okusa. Svaki tanjur poslužen je s velikom strašću i ljubavlju', kaže Eric, obećavajući sa sobom donijeti svoja iznimno kompleksna i elegantno izvedena jela po kojima je poznat, ona koja pružaju spektakl i za oči i za nepce.

Ericov i Tinin moto je 'Samo najbolje za naše goste', a upravo se tu filozofija restorana Jordnær poklapa s onom hotela Badrutt’s Palace. Kad je riječ o namirnicama, Eric pretežito radi s onim vrhunskim - od kavijara do jastoga, svime što nije strano ni gostima niti izvršnom kuharu hotela Badrutt's Palace, Jeremyju Degrasu ('Veselim se uzbudljivoj suradnji s Ericom', kaže Jeremy).

Ljubitelji gastronomije u Badrutt’s Palace Hotelu tako će ove zime imati priliku iskusiti raskoš plodova mora i ekstravaganciju s japansko-nordijskim prizvukom, poput Balfegó tartarleta od tune s blagim wasabijem, platinastim beluga kavijarom, odležanom sojom i cvjetovima zallottija (ukrasna grančica od koje se rabi samo njezinih nekoliko malih ljubičastih cvjetova, a dolazi iz afričke biljke bosiljka i ima snažan okus bosiljka u kombinaciji s metvicom).

  • +11
Jordnær Izvor: Jordnær / Autor: Jesper Rais

'Bit će to kulinarsko putovanje do nordijskog mora, u kombinaciji s daškom Alpa, na najvišoj razini, vrlo poseban meni koji će oduševiti sva nepca. I mi i svi naši gosti u St. Moritzu taj visokogorski gurmanski doživljaj dugujemo Badrutt's Palace Hotelu, koji je, osim po svojoj tradiciji, cijenjen i po svojoj inovativnosti, koju nastojimo pokazati i mi u našoj kuhinji', kaže Eric.

Priča o Badrutt's Palace Hotelu zapravo je priča koju je ispisala jedna obitelj. Taj pionir inovacije i luksuza od 1896. i danas je jedan od legendarnih hotela svijeta, a njime neprekidno, od sama otvorenja, upravlja obitelj Badrutt. S 300 sunčanih dana zimi i ljeti, jedinstvenom i neočekivanom hranom i pićem, radošću života i jedinstvenim osjećajem pripadnosti povijesnom i legendarnom planinskom odmaralištu, hotelski je posjed slavlje stila, sporta, kulinarskih doživljaja, zdravlja, sreće i komfora u švicarskim Alpama.

Zima hotel i St. Moritz pretvara u jedno od najuzbudljivijih svjetskih odredišta na 6000 metara nadmorske visine, a tijekom ljeta tu mame suncem okupane alpske aktivnosti Engadina. Badrutt's Palace Hotel ima 155 soba za goste, sve s impresivnim pogledom na jezero ili šarmantno središte gradića. S čak deset restorana i tri bara, uključujući japansko-peruanski La Coupole-Matsuhisa, fine dining restoran Le i prostor za objedovanje i ples te King’s Social House, Badrutt’s Palace Hotel je član udruženja Leading Hotels of the World, Swiss Deluxe Hotels i Swiss Historic Hotels. A ove će zime to biti i dom Jordnæra.

'Uspjeli smo u Badrutt's Palace Hotel dovesti nedvojbeno jednog od najkreativnijih chefova današnjice. Svojom jedinstvenom fine dining vizijom, Eric i njegova supruga Tina osvojili su srca gurmana u vrlo kratkom vremenu, stvarajući vrhunski renome na međunarodnoj razini. Gosti u Badrutt’s Palace Hotelu uživat će u kulinarskim kreacijama od najfinijih sastojaka. To će biti prvi put da se kuhinja Erica Vildgaarda, s dvjema Michelinovim zvjezdicama, predstavlja izvan Danske, na čak dva mjeseca', kaže Richard Leuenberger, direktor Badrutt's Palace Hotela.

Pa ukoliko ste među ljubiteljima skijanja u St. Moritzu ili u obližnjim talijanskim skijalištima poput Livigna (45 min. vožnje) ili Bormija (90 min) i tamo se zateknete u prosincu ili siječnju…