BAŠTINSKA PUTOVANJA

Muzej drvene brodogradnje u Betini u eliti europskih pomorskih muzeja

12.11.2023 u 20:40

Bionic
Reading

Mnogo se zemalja ponosi svojom pomorskom baštinom, tako i Hrvatska stoljetnim nasljeđem koje su nam preci ostavili u Dalmaciji i drugdje na priobalju. Jedan od načina čuvanja te baštine su i pomorski muzeji koji su svuda uz more po Europi pravi hramovi u počast svijetle prošlosti. Imamo ih i mi nekoliko, primjerice u Splitu, Dubrovniku, Rovinju, Betini...

Baš ovaj posljednji dobio je vrijedno priznanje na turističkom portalu Travelmag, koji ga je uvrstio među dvadeset najboljih pomorskih muzeja u Europi, od kojih svaki na svoj način posvećuje pažnju pomoračkim tradicijama svoje zajednice. Dapače, tih dvadeset proglašeno je kao 'must visit' lokacija za svakoga tko se nađe u kraju u kojem rade.

Svakako su se tu mogli naći i neki drugi slični muzeji, primjerice onaj uistinu raskošan u Lisabonu, no autori list zadali su jasne kriterije: prioritet su dobile institucije koje prikazuju konkretnije, a ne toliko opće segmente pomorstva, dali su prednost originalnijim pristupima i doživljaju koje ti muzeji pružaju, posebno s interaktivnim i multimedijskim sadržajima. Također, zbog šireg prikaza, ograničili su se na po dva muzeja u svakoj zemlji, te željeli prikazati raznolikije sadržaje koji odražavaju i lokalne i regionalne tradicije. A s obzirom da dvadeset izabranih nisu svrstani ni po kojoj hijerarhiji, red je da počnemo s onim malim draguljem u Betini na otoku Murteru.

Travelmag ističe da je drvena brodogradnja uvijek dobar način za upoznavanje s lokalnom zajednicom. Ta je tradicija posebno važna za Betinu, malu luku na otoku Murteru, gdje je Muzej drvene brodogradnje prekrasan pogled u prošlost i sadašnjost tog otočkog mjesta. Cjelokupni fundus prikupili su mještani, koji održavaju i različite tradicijska događanja, poput regata tradicionalnih brodova s latinskim jedrom. U muzeju je djeci omogućena 3D igra kojom se upoznavaju sa zanatom brodogradnje, uz snimljena svjedočanstva starih brodograditelja i mještana Betine. Na taj način posjetitelji se upoznaju s različitim vrstama plovila, posebno gajete koja je službeno priznata kao nematerijalna baština Republike Hrvatske. Posebna poslastica su, pak, brodovi koje mještani drže u moru privezane pred muzejem, kao njegov sastavni dio, s objašnjenjem o povijesti svakog od njih. Boljeg prikaza od toga teško se može zamisliti.

Sada se možemo, u skraćenom obliku, posvetiti i drugima.

Pomorski muzej u Barceloni, Španjolska: premda mu je fokus na katalonskim pomorskim tradicijama, prikazana je baština cijelog Mediterana, i to na inovativan način koji navodi posjetitelje na sudjelovanje. U muzeju je među ostalim izlošcima čak 85 plovila.

Pomorski muzej Reykjavik, Island: U nekadašnjem postrojenju za smrzavanje ribe prikazana je ključna uloga ribarstva u islandskoj povijesti i ekonomiji. Muzej obiluje interaktivnim sadržajima, od ribolova, preko prerade ribe do 'bakalarskog rata' između Islanda i Ujedinjenog Kraljevstva.

Danski pomorski muzej, Kopenhagen, Danska: Ovaj dragulj od muzeja dovršen je 2013., i dobio je niz arhitektonskih nagrada. Rampe i mostovi vode posjetitelje dajući im osjećaj boravka na brodu, a interaktivni sadržaji nude priče o pomorskim mitovima, životu mornarskih obitelji, velikim putovanjima i modernom brodarstvu.

Pomorski muzej Galata, Genova, Italija: Možda najambiciozniji pomorski muzej na Mediteranu, podignut u nekadašnjem brodogradilištu u staroj luci u Genovi. Glavni izložak replika je jedrenjaka iz 17. stoljeća, s razigranim interaktivnim prikazom boravka i rada na takvom brodu. No, ima i drugih atrakcija.

Zuiderzeemuseum, Amsterdam, Nizozemska: Da nije bilo ljudskog utjecaja na prirodu, ovaj muzej možda ne bi ni postojao. Naime, prikazuje život u takozvanom unutrašnjem moru nastalom branama izgrađenim 1932. kako bi se spriječile poplave. Muzej ima i vanjski dio koji uključuje selo sa 140 povijesnih kuća.

Museum of London Docklands, Ujedinjeno Kraljevstvo: Smješten u nekadašnjem skladištu šećera, Muzej donosi priču o luci koja je u jugoistočnom Londonu postojala od vremena Rimskog carstva do sedamdesetih godina prošlog stoljeća. U deset galerija nudi se razvoj pomorstva, i njegov utjecaj na britanski imperij.

Muzej europske i mediteranske civilizacije (MUCEM), Marseille, Francuska: MUCEM nije 'čisti' pomorski muzej, ali njegova usmjerenost na mediteransku kulturu i civilizaciju donijela mu je mjesto u ovom izboru. Dominira ulazom u luku u Marseilleu, a sastoji se od supermoderne zgrade povezanom s utvrdom Saint-Jean iz 17. stoljeća

Estonski pomorski muzej, Tallinn, Estonija: Ovaj muzej podijeljen je između tornja starog 500 godina i velikog bivšeg hangara. Dom je interaktivnoj prezentaciji hidroaviona, jedrenjaka i podmornica, uključujući podmornicu Lembit iz Drugog svjetskog rata i ledolomac Suur Tõll privezane pred muzejom.

Muzej Vasa, Stockholm, Švedska: Muzej u glavnom gradu Švedske posvećen je jednom od najpoznatijih brodoloma u povijesti, potonuću raskošnog jedrenjaka Vasa 1628. u luci u Stockholmu prilikom isplovljavanja na svoje prvo putovanje. Brod je izvađen 333 godine kasnije, i potpuno obnovljen, uz korištenje čak 98 posto originalnih dijelova.

- Međunarodni pomorski muzej, Hamburg, Njemačka: IMM je smješten u najstarijem hamburškom lučkom skladištu, dijelu nedavno potpuno obnovljenog skladišnog dijela tamošnje luke, nazvanom Speicherstadt. Na deset katova prikazani su modeli brodova, uniforme, umjetnost o moru, sve do profesionalnog brodskog simulatora.

Finski pomorski muzej, Kotka, Finska: Arhitektonski vrlo intrigantan kompleks dom je ovog višenamjesnog centra u gradu Korki. Prikazana je pomorska i ribarska povijest te regije, a najatraktivnija je stalna izložba o najvećoj bitci ikad vođenoj na Baltiku, tijekom rusko-švedskog rata 1790. Mogu se posjetiti i impresivni ledolomac Tarmo, te crvena kula tamošnjeg svjetionika.

Pomorski muzej Serga Mašere, Piran, Slovenija: Nazvan po heroju rane faze Drugog svjetskog rata, časniku jugoslavenske kraljevske mornarice Sergeju Mašeri koji je 1941. poginuo potapajući razarač 'Zagreb' da spriječi talijansko zarobljavanje broda, ovaj muzej nudi klasične sadržaje pomorske, ribarske i brodograđevne tradicije. Izvan samog objekta je posebna atrakcija, muzej proizvodnje soli.

Hurtigruten Muzej, Stokmarknes, Norveška: Hurtigruten je trajektna kompanija koja plovi sjevernom Norveškom, a 2021. otvorili su vlastiti muzej. Posjetiteljima je predstavljena povijest kompanije, ali i tog dijela norveškog priobalja. Muzej je dio veće mreže muzeja u sjevernoj Norveškoj, nazvane Museum Nord, od kojih se većina bavi i 'morskim' temama.

Mornarički muzej, Istanbul, Turska: Najvažniji prikaz mornaričke povijesti Otomanskog carstva smješten je uz grobnicu admirala Barbarose Hejretin Paše iz 16. stoljeća, s pogledom na Bospor. Glavne atrakcije su jedina preživjela otomanska galija, dijelovi lanca kojim je u bizantsko doba bio blokiran ulaz u Zlatni rog, te zbirka karata velikog kartografa Piri Reisa, koji je prikazao i naše krajeve.

Pomorski muzej Euskal, San Sebastian, Španjolska: Muzej je smješten u zgradi iz 18. stoljeća u kojoj je bilo sjedište trgovačkog ceha San Sebastiana. Prikazano je baskijsko pomorsko nasljeđe. Osim izložbi koji navode posjetitelje na sudjelovanje, popularni su i zbog brojnih aktivnosti za djecu i odrasle.

Pomorski muzej Merseyside, Liverpool, Ujedinjeno Kraljevstvo: Povijesna luka Liverpoola mjesto je na kojem je najbolje prikazati pomorsku povijest toga grada. Jedan dio muzeja posvećen je Titanicu kojem je Liverpool bio matična luka iako zlosretni brod nikad nije uplovio u nju. Predstavljen je i drugi slavni brodolom, potapanje Lusitanije torpedom iz njemačke podmornice u Prvom svjetskom ratu. Jasno, veliki dio posvećen je svemu što je Liverpool kroz povijest dobio od mora i zbog mora.

Pomorski muzej Cesenatico, Italija: Osim 'čvrstog' muzeja ova je institucija najpoznatija po 'plutajućem' dijelu, s prikazom tradicionalnih plovila privezanih u kanalu kojeg je u ovom gradiću u Emiliji Romagni projektirao veliki Leonardo da Vinci. Cijela četvrt u kojoj se muzej nalazi svojevrsno je njegovo proširenje, s tamošnjom još živućom ribarskom zajednicom.

Muzej Kaap Skil, Oudeschild, Nizozemska: Ovo je još jedan muzej fokusiran na uže lokalno nasljeđe, ovoga puta sjeverne Nizozemske. Drvena zgrada zavrijedila je nekoliko arhitektonskih nagrada, a mnoštvo izložaka govori o otoku Texelu kao jednoj od ključnih točaka nizozemske pomorske tradicije, čija luka je svojedobno mogla primiti 150 brodova.

Cité de la Mer, Cherbourg-en-Cotentin, Francuska: Ovaj 'Morski grad' smješten je u golemoj zgradi koja je nekad služila kao terminal za brodove za prekoatlantska putovanja. Jedna je od najvećih atrakcija Normandije, s velikom kolekcijom podmornica i istraživačkih ronilica. I ovdje je jedna sekcija posvećena Titanicu, uz trokatni veliki akvarij.