PROMJENE U ZDRAVSTVU

Znate li se snaći s novim uputnicama?

18.09.2013 u 09:22

Bionic
Reading

Nove uputnice zbunile su pacijente koji sada više ne znaju kome će na preglede i tko će im određivati terapije. Donosimo vam kratak vodič kroz šumu informacija koji će vam olakšati snalaženje u novim zdravstvenim promjenama

Već 17 dana u hrvatskom zdravstvenom sustavu primjenjuje se novi model upućivanja pacijenata na specijalističke preglede, pretrage i bolničko liječenje. No mnogim ljudima još uvijek nije jasno kakve su se promjene dogodile i kako će se to odraziti na njih.

Za sve one koji su i dosad imali odgovorne i kompetentne liječnike opće prakse, zapravo se neće dogoditi gotovo nikakve promjene. No ako vam je vaš liječnik služio samo kao administrator, onda ćete primijetiti da stvari sada drugačije funkcioniraju.

Kao prvo, uputnice imaju novi način šifriranja pa tako postoje četiri vrste uputnica - uputnica A koja se daje pacijentima za konzilijarne preglede u bolnici te uputnica B koja se daje za bolničko liječenje. Uputnica C pacijentima se daje za specijalističku zdravstvenu zaštitu, a za ambulantno liječenje namijenjena je uputnica D.

Uputnica A odnosi se na konzilijarni pregled kao i na nužnu dijagnostiku, a specijalist će moći preporučiti i neku daljnju pretragu, lijek ili terapiju. No konačnu odluku o tomu ipak će donijeti obiteljski liječnik. Specijalist na temelju ove uputnice neće moći upućivati pacijenta na daljnju bolničku obradu, naručivati na kontrolni pregled niti izdavati mišljenje o pacijentovoj radnoj sposobnosti.

Uputnica B odnosi se na dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju koja se ne može provesti ambulantnom suradnjom primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Interne uputnice za daljnju obradu bolnički liječnik pacijentu će moći izdavati samo nakon hospitalizacije, i to najviše šest mjeseci nakon otpusta iz bolnice. Bolnički liječnik moći će pacijenta naručiti na svega tri kontrolna pregleda godinu dana nakon hospitalizacije. Pacijent upućen na hitni bolnički prijem, moći će na temelju jedne uputnice tijekom sedam dana obaviti sve potrebne pretrage u bolnici.

Uputnica C koja se daje za specijalističku zdravstvenu zaštitu vrijedit će godinu dana, a pacijenti će njome moći obaviti specijalistički pregled te cjelovitu obradu u bolnici. Za ambulantna liječenja i dnevne bolnice izdavat će se uputnica D koja će vrijediti godinu dana, ali se pacijent mora naručiti u roku 30 dana od njihova izdavanja.

Cilj je ovih promjena ušteda, ali i rasterećenje bolnica koje već godinama imaju preduge liste čekanja. Novim načinom primjene uputnica pacijenti se vraćaju obiteljskim liječnicima koji ih najbolje poznaju pa im u skladu s tim mogu najbolje i pomoći. Upravo zbog toga, smatraju mnogi liječnici obiteljske medicine, ove promjene dobre su za pacijente.

'Za moje se pacijente zapravo neće mnogo toga promijeniti jer smo i dosad tako funkcionirali. Pretrage sam obavljala ja, naravno, i to one za koje sam imala instrumente, a potom sam pacijente slala specijalistu ako je to bilo potrebno. Problem je to što su dosad neki pacijenti dolazili obiteljskom liječniku samo da im da uputnicu za specijalistu i njima je obiteljski liječnik bio nekakva usputna stanica, a to nije dobar način', objašnjava dr. Dubravka Došen, liječnica opće medicine.

Napominje kako obiteljski liječnik bolje poznaje pacijenta, a to u određivanju terapije ima važnu ulogu. 'Pacijente će se, naravno, i dalje slati specijalistima kada je to potrebno. Ali dosad se slalo i kada to zaista nije imalo smisla. Primjerice, zašto bi se visoki tlak kontrolirao kod kardiologa? Pa to se može i u ordinaciji obiteljskog liječnika koji zna odrediti terapiju za takve tegobe', dodala je dr. Došen.

Dakle, novi sustav davanja uputnica trebao bi donijeti pozitivne promjene, ali pod uvjetom da imate kompetentnog i odgovornog liječnika opće medicine.