I TO CIJELE GODINE

Znate li koliko je lako uzgojiti vlastito povrće i začine?

29.07.2014 u 07:20

Bionic
Reading

U proljeće i ljeto mnoge balkone i vrtove preplave lončanice s cvijećem, no sve češće balkone i terase krase i lončanice sa zasađenim povrćem i začinskim biljem. No što kada stigne jesen? Ne brinite, određeno povrće možete cijele godine uspješno uzgajati u zatvorenom prostoru te neprestano uživati u svježim plodovima

Uz malo planiranja i pripreme, unutrašnjost svog doma možete pretvoriti u krasan vrt prepun povrća u kojem ćete istinski uživati. Ako želite unutrašnji vrt smjestiti blizu mjesta gdje kuhate, svakako obratite pažnju da biljke imaju dovoljno svjetlosti te da nisu preblizu izvoru topline. Najbolje mjesto na koje možete smjestiti posude i lončanice bile bi prozorske klupčice ili pak police. Naravno, ne uspijeva svako povrće u zatvorenom prostoru, no rajčice, mrkva, salata, češnjak, gljive, ali i začinsko bilje trebalo bi rasti bez problema.

Rajčice
Gotovo bilo koja sorta rajčice prilično dobro će uspijevati u zatvorenom prostoru zasađena u posudi. No s obzirom na to da je plod rajčice prilično težak, biljci će svakako biti potrebna potpora bilo u obliku plastične rešetke, žica koje možete sami oblikovati ili još bolje, najobičnijeg drvenog štapa odnosno kolca. Za uzgoj na balkonu ili pak u kuhinji daleko su najpraktičnije slatke cherry rajčice, koje će u usporedbi s drugim sortama davati i najviše plodova.

Mrkva
Korjenasto povrće poput mrkve nevjerojatno dobro raste u zatvorenom prostoru. Mrkva je sjajan izbor u cijelom niz recepata, tako da vas sigurno neće mučiti višak plodova. Osim toga, svježa mrkva odlična je grickalica. Najbolje je kupiti sjeme, a ako se uzgaja u zatvorenom prostoru, mrkva neće imati sezonu dozrijevanja, već ćete plodove imati tijekom cijele godine.

Češnjak
Češnjak je izrazito zdrav i ima brojne zdravstvene prednosti. No najbolje od svega je to da raste sam te mu gotovo uopće nije potrebna pomoć. Samo se sjetite kada vam kupljeni češnjak malo dulje stoji te sam od sebe nikne. Još je svakako važno napomenuti kako je nove režnjeve češnjaka potrebno osušiti prije jela.

Zelena salata
Zelena salata sjajna je za uzgajanje u zatvorenim prostorima, no valja pripaziti prilikom odabira sorte. Naime, određene sorte su ipak prevelike za uzgoj u zatvorenim prostorima pa ćete na kraju više baciti no pojesti. Također, salati je potrebno dosta mjesta u lončanici pa je najbolje kada nikne ostaviti samo najzdraviji urod, a ostalo iščupati. Nakon toga, prije pripremanja salate jednostavno iz lonca uberite onoliko listova koliko vam je potrebno.

Gljive
Ovo je jedna od onih kultura koje doslovce možete zalijevati koliko god želite i nakon toga je pospremiti u ormarić. Vjerovali ili ne, ali gljive su sjajan izbor za vrtlare početnike – sve što je potrebno je kupiti malo komposta i spore. Nakon toga dobro ih zalijete i stavite u kakav ormarić. Gljive bi trebale niknuti kroz nekoliko tjedana.

Začinsko bilje
Začini tehnički nisu povrće, no svakako su sjajan izbor za uzgoj u zatvorenom prostoru, na primjer na kuhinjskoj polici, a možete ih koristiti tijekom cijele godine. Osim toga, začinsko bilje dom će ispuniti nevjerojatnim mirisima, a posebno dobro će uspijevati menta. U zatvorenom prostoru također jako dobro uspijevaju origano, majčina dušica i ružmarin.

Ako ste se odlučili imati mini vrt u zatvorenom prostoru, sigurno nećete požaliti. Naime, u svježem i domaćem povrću te začinskom bilju moći ćete uživati tijekom cijele godine, čak i usred zime, a što je najbolje, uopće nećete morati provesti cijeli dan obrađujući vrt.