NAJNOVIJA STUDIJA

Važno saznanje: Ova namirnica može pomoći u prevenciji demencije

30.10.2025 u 19:05

Bionic
Reading

Konzumiranje sira samo jednom tjedno moglo bi smanjiti rizik od razvoja demencije, sugerira nova studija koju su proveli japanski znanstvenici​

Japanski znanstvenici proučavali su gotovo 8000 ispitanika, od kojih pola njih nije konzumiralo sir, a druga polovica jela ga je najmanje jednom tjedno.​

Otkrili su da su nakon tri godine oni koji su konzumirali sir imali 24 posto manju vjerojatnost razvoja demencije od onih koji ga nisu jeli.​

Do kraja studije 3,39 posto konzumenata sira razvilo je demenciju u usporedbi s 4,45 posto onih koji ga nisu konzumirali.​

Tim je također uzeo u obzir prehrambene navike, poput količine konzumiranog voća, povrća, mesa ili ribe. Nakon što su uključili te čimbenike, ustanovili su da je konzumacija sira i dalje bila povezana s 21 posto manjim rizikom od bolesti.​ I to je statistički značajno, što sugerira da on može pružiti zaštitu.​

Pišući u časopisu Nutrients, rekli su: 'Naši nalazi usklađeni su s prethodnim dokazima koji sugeriraju da mliječni proizvodi mogu igrati potpornu ulogu u prevenciji demencije.​'

Blagodati sira

Najčešći tip koji su jeli ispitanici bio je prerađeni sir (82,7 posto), a slijedio je onaj s bijelom plijesni (7,8 posto).​

Prerađeni sir definira se kao napravljen od mlijeka i drugih emulgatora – primjer bi bio onaj pojedinačno pakiran u listićima ili kremaste varijante za mazanje poput namaza Philadelphia.​ Sir s bijelom plijesni je termin za meku vrstu s bijelom kožicom, poput camemberta ili brieja. Znanstvenici koji su otkrili nedavne nalaze sugeriraju da bi zaštitni učinak mogao nastati zahvaljujući hranjivom profilu sira.​

Pet namirnica koje čuvaju srce i produžuju život Izvor: Ostale fotografije / Autor: Montaža: Neven Bučević

Objasnili su da je sir bogat proteinima, esencijalnim aminokiselinama, vitaminom K2, antioksidantima, peptidima i probioticima.​ Ovi 'proteini i esencijalne aminokiseline', objasnili su, 'podržavaju održavanje neurona', što je proces njihove zaštite od oštećenja.​

Istovremeno, vitamin K, rekli su, 'igra ulogu u vaskularnom zdravlju' i 'homeostazi kalcija' – procesu održavanja stabilnog kalcija u krvi.​ Ranije su studije pokazale da srčani problemi poput visokog kolesterola mogu povećati rizik od demencije.

Druga studija ustanovila je da previše kalcija iz dodataka kod starijih žena može povećati rizik od te bolesti.​

Zanimljivo, studija iz 2015. godine ustanovila je da vitamin K2 može pomoći u smanjivanju količine kalcija u krvi, čime se smanjuje rizik od povezanih bolesti.​ Slično tome, druge studije ustanovile su da su antioksidanti, peptidi - građevni blokovi proteina - i probiotici povezani s manjim rizikom od demencije, piše Daily Mail.​

Međutim dodali su da je potrebno provesti daljnja istraživanja prije donošenja konačnih preporuka.​

Prehrambene navike

Ranija istraživanja, isto u Japanu, ustanovila su također da sir može pomoći u smanjivanju rizika od razvoja demencije.​

Istraživači su pratili zdravlje i prehrambene navike više od 1500 osoba starijih od 65 godina te rekli da su oni koji su redovito jeli sir postigli bolje rezultate na kognitivnim testovima.​

Inače, klasični simptomi demencije uključuju probleme s memorijom, brzinom razmišljanja, mentalnom oštrinom i brzinom, govorom, razumijevanjem, prosudbom i raspoloženjem.​ Međutim nedavna istraživanja otkrila su da se promjene u vidu, sluhu, okusu, dodiru i ravnoteži također javljaju godinama prije očitijih simptoma.​

Osim što ova bolest utječe na mnoge obitelji, ima utjecaj i na gospodarstvo u širem smislu.​

Analiza društva za Alzheimerovu bolest procijenila je da ukupni godišnji trošak demencije u Ujedinjenom Kraljevstvu iznosi 42 milijarde funti, pri čemu obitelji snose najveći teret.​

Starenje stanovništva znači da će se ti troškovi, koji uključuju izgubljene zarade neplaćenih njegovatelja, povećati na 90 milijardi funti u sljedećih 15 godina.​

Inače, analiza Alzheimer's Research UK-a ustanovila je da je 74.261 osoba umrla od demencije u 2022. godini u usporedbi s njih 69.178 godinu ranije, što je čini najsmrtonosnijom u toj zemlji.