RIJEŠITE SE MASNOĆE

Znate li koliko često trebate prati kosu?

14.12.2016 u 06:30

Bionic
Reading

Ako vas izluđuje svakodnevno pranje kose i ne znate što učiniti kako se ne bi toliko mastila, saznajte koje metode provjereno funkcioniraju te kako pravilno oprati kosu da bi ona što duže zadržala svježinu, a vaša frizura bila postojana i nakon nekoliko dana

Možda ste već čuli kako prečesto šamponiranje kose izaziva kontraefekt od onog koji ste željeli postići, odnosno vaše se vlasište još više zamašćuje. Stručnjaci koji svakodnevno brinu o kosi slavnih osoba, tvrde kako je pranje kose dvaput tjedno idealan omjer kojeg bi se trebalo pridržavati ako želite da vaša kosa bude sjajnija i čista duže vrijeme.

Mnoge trendseterice koje drže do izgleda i zdravlja kose, povele su se za trendom pranja kose bez šampona, točnije, samo uz pomoć vode. U početku možda neće izgledati kako ste očekivali, ali s vremenom se kosa privikne na promjenu i izgleda sve bolje, a šampon više nije potreban, ono je u što vjeruju sljedbenice ove 'no poo' metode.

Neovisno o tome čime perete vašu kosu, činjenica je da opća pravila ne postoje, već vrijede individualna pravila od osobe do osobe. Kako smo već ranije pisali, dok će jednima odgovarati pranje kose dva puta tjedno, drugima neučestalo pranje kose može izazvati smetnje i nelagodu, pa čak i ozbiljnije iritacije vlasišta. Stoga, kada je riječ o učestalosti pranja kose, treba osluškivati vlastite potrebe koje vam tijelo signalizira.

Za početak, trebali bi biti svjesni svog tipa kose. Oni koji imaju suhi tip kose često bez problema mogu prati kosu jednom tjedno, a da ona pritom i sedmi dan izgleda jednako dobro kao i prvog dana. Jednako tako, postoje i oni kojima kosa izdrži jedva jedan dan, a da se ne zamasti.


Ako se prepoznajete u opisu, za vas smo pronašli nekoliko savjeta uz pomoć kojih ćete produžiti efekt čiste kose i uštedjeti na vremenu.

Kako šampon zapravo djeluje?

Šampon djeluje kao zamka za masnoću, pa ako prečesto šamponirate kosu, to je može isušiti i umanjiti njen sjaj. Kosa stvara prirodno ulje koje se zove sebum, a šampon je emulgator koji privlači i skuplja višak masnoće i prljavštine te proizvodi talog koji ispiranjem nestaje.
Međutim, malo prljavštine je prirodno i sasvim u redu, a svakako je i poželjno da neka ulja ostanu u kosu. Ona pružaju hidrataciju i zaštitu tjemena i kose.

Tko treba kosu prati češće, a tko rjeđe?

Rijetki su oni koji trebaju svakodnevno prati kosu. To su najčešće osobe koje imaju jako tanku kosu, oni koji provode puno vremena trenirajući i pritom se znojeći ili oni koji žive na područjima s visokom koncentracijom vlage u zraku, kao i oni koji imaju problema s masnim vlasištem ili pojavom peruti.

Oni koji imaju jaču i suhu kosu, ne trebaju pretjerivati u pranju kose. Također, osobe s kovrčavom kosom obično imaju i zahvalniju kosu koja će bez pranja izdržati duže nego ravna kosa. Ipak, kada sve savjete stručnjaka zbrojimo i oduzmemo, najidealnije bi bilo kosu prati dva do tri puta tjedno, kako je prečestim pranjem ne bi isušili ili kako neredovitim pranjem ne bi došlo do iritacije vlasišta.

Kako održati kosu čistom?

Jedan od najboljih trikova za očuvanje kose čistom, jest oblikovanje uz pomoć figara, pegle ili fena. Kada sljedeći put operete kosu, pokušajte je isfenirati ili, još bolje, uviti figarom koji će lagano isušiti kosu, a nakon toga je obavezno zalakirajte lakom koji će spriječiti pojavu prljavštine i zamašćivanje kose. Ne samo da ćete time odgoditi pranje kose na nekoliko dana, već ćete imati i odličnu frizuru. Ovo je dobar beauty primjer kako se početni trud kasnije uvijek isplati.

U današnje vrijeme postoji niz preparata koji mogu odgoditi pranje kose. Najčešće se poseže za šamponima u spreju za suho pranje koji kosi daju svježinu i volumen, no jednako dobra alternativa je dječji puder. Puder će upiti ulje iz kose i neće se nataložiti na tjeme, a kosa će izgledati kao da je friško oprana. Također, jedan od starijih trikova za očuvanje kose čistom, koju su koristile naše bake je rakija. Ako rakijom isperete kosu, alkohol će upiti masnoću i isušiti vlasište.

Ako se ipak odlučite za provjereni šampon za suho pranje, pazite da ga nanosite isključivo na korijen kose i lagano utrljate. Uvijek pazite da sprej udaljite desetak centimetara od kose. Šampon za suho pranje možete čak nanijeti i navečer prije spavanja kako bi upio masnoće koje se tijekom noći stvore na vlasištu.


Ako masnu kosu uspijete zakamuflirati raznoraznim preparatima, odlično. No ako efekt preparata slabi, isprobajte jednu od frizura koje će izgledati dobro i s masnijom kosom, primjerice pletenice ili punđa. Ako vidite da kosa unatoč frizuri izgleda masno, vrijeme je za pranje kose.

Zapamtite da rjeđim pranjem kose sprječavate isušivanje i poboljšavate kvalitetu kose, a imat ćete i više novca za kvalitetnije šampone i preparate za njegu kose. Probajte, možda se ugodno iznenadite.