NISU DOBAR PAR

Znate li koje namirnice nikad ne biste trebali jesti zajedno

28.05.2022 u 15:13

Bionic
Reading

Neke namirnice su same po sebi vrlo zdrave, ali njihovo kombiniranje s drugom hranom može poništiti taj učinak. Evo koju hranu nikad ne biste trebali konzumirati zajedno

Pronaći ono što nam najbolje odgovara u nikad bogatoj ponudi zdrave prehrane nije baš lako.

Većinu namirnica ne može se lako podijeliti kao 'dobre' i 'loše', pa često to hoće li neka hrana biti korisna za zdravlje ovisi o mnogim čimbenicima, poput konstitucije osobe, količine i - kombinacije s drugom hranom.

Spojevi namirnica koje biste trebali izbjegavati u širokom luku:

Crni čaj + kravlje mlijeko

Volite li piti čajeve Earl Grey ili Darjeeling? I to s malo mlijeka, kao Britanci? Onda je najbolje ne dodavati kravlje mlijeko u njega. Čaj je bogat antioksidantima koji djeluju protuupalno i štite stanice od štetnih slobodnih radikala. Proteini u mlijeku vežu se pak na ove antioksidante, sprječavajući tijelo da ih apsorbira. Mlijeko s druge strane sadrži kalcij, dobar za zube i kosti, ali kofein u crnom čaju ometa apsorpciju hranjivih tvari. Stoga izbjegavajte ovu naviku.

Crno vino + tofu ili leća

Zahvaljujući taninima, crno vino inhibira apsorpciju biljnog željeza iz hrane. Stoga ne biste trebali uživati ​​u veganskim izvorima željeza poput jela od soje ili leće uz čašu crnog vina. Bolji 'partner' za hranu bogatu željezom je hrana bogata vitaminom C, poput limuna (limunovog soka) ili paprike.

Alkohol + kofein

Kava da se otrijeznite nakon nekoliko pića? Nije dobra ideja! Učinak kofeina, koji daje energiju, pomaže da donesemo pogrešnu procjenu o učinku alkohola pa možda nećemo ni shvatiti koliko smo zapravo popili. Isto vrijedi za mješavine kofeina s alkoholom ili energetskim pićima.

Voće + mliječni proizvodi

Volite li za doručak pojesti jogurt ili sir s voćem? Razmislite još jednom, jer biste takve kombinacije trebali izbjegavati. Posebno je kombinacija s kiselim voćem poput naranče ili kivija štetna za crijevnu floru i proizvodi toksine koji mogu uzrokovati ozbiljne probavne probleme.

KORISNI SAVJETI

Ne izbjegavajte ih, ove vam namirnice mogu pomoći da se osjećate bolje pa im pronađite mjesto na svakodnevnom jelovniku

Pogledaj galeriju

Salata + bezmasni umak

Svatko tko jede salatu bez imalo masnoće inhibira apsorpciju vitamina i sl. jer mnoge vrste povrća zapravo sadrže lipofilne hranjive tvari koje naše tijelo može puno lošije apsorbirati bez masti. To uključuje, naprimjer, karotenoide, sekundarne biljne tvari koje daju mrkvi narančastu boju i jačaju naš imunološki sustav. Zato je dobro dodati u salatu barem nekoliko kapi ulja kako bismo maksimalno iskoristili njene prednosti.

Tost + slatki namaz

Volite li započeti dan nečim slatkim za doručak? Oprez! Ako volite jesti čokoladni namaz ili pekmez s tostom od bijelog kruha, prepečencem, još jednom razmislite jer jednostavni ugljikohidrati iz bijelog brašna u kombinaciji s onima iz slatkog namaza uzrokuju brz porast razine šećera u krvi - i isto tako brzo njen pad. To uzrokuje žudnju za hranom i gotovo vam ne daje energiju. Ako baš morate jesti slatki namaz ili džem, pojedite ga s puno zdravijom varijantom, integralnim kruhom.

Špinat + sir

Špinat sadrži oksalnu kiselinu i njene soli, oksalate. Oni sprječavaju tijelo da pravilno apsorbira kalcij koji se nalazi u siru - vrlo zdravom za naše kosti i zube. Zato špinat ne smijete jesti sa sirom ili drugim mliječnim proizvodima.