ŠTO JE PRAVA ISTINA

Može li jedna pljesniva jagoda doista uništiti sve ostale? Evo što kažu stručnjaci

06.05.2022 u 14:33

Bionic
Reading

Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina ili kupina za mnoge su omiljeno voće, no nažalost koliko god se trudili vrlo brzo propadnu

Doista je teško naći one koji ne vole mirisne jagode, ukusne borovnice ili slasne maline. No ovo bobičasto voće ima i jednu veliku manu - nije baš trajno.

Često tek nekoliko dana nakon što ste ih kupili, na njima ćete primijetiti početke propadanja: sive ili bijele niti što je početak truljenja, pa se mnogi pitaju je li to uopće sigurno za jelo.

Stručnjaci kažu da nikako ne biste trebali jesti voće koje počelo pljesnjiviti, no one bez vidljivih znakova spora su sasvi u redu za konzumiranje.

I za razliku od drugih problema sa sigurnošću hrane koji mogu biti nevidljivi golim okom, voće koje je počelo plijesnjiviti vrlo je lako je uočiti, rekao je dr. Benjamin Chapman, profesor i stručnjak za sigurnost hrane sa Sveučilišta North Carolina State.

Što ako primijetimo nekoliko pljesnjivih jagoda u pakiranju? 'Nikad ne bacam cijelo pakiranje zbog toga', kaže dr. Chapman. Njegova je strategija jednostavna: odmah baciti one koje su počele propadati te zatim pažljivo pregledati voće ukoliko su se počele pojavljivati sive ili bijele niti pljesni. I naravno, voće treba što prije pojesti, jer se spore plijesni mogu proširiti vrlo brzo - za dan ili dva.

Plijesni su vrsta gljivica, a njihove niti nadiru u unutrašnjost. Mogu biti i opasne: određene vrste plijesni proizvode toksine koji mogu biti štetni ako se pojedu, a kod nekih ljudi plijesni mogu izazvati alergijske reakcije, upozorava dr. Chapman.

Dobra vijest za one koji jedu bobičasto voće je i to da nije poznato stvara li se na njima plijesan povezana s toksinima, kao što to npr. proizvode neke gljivice, pa je rizik manji, rekla je dr. Elizabeth Mitcham, profesorica sa Sveučilišta Kalifornija.

Namirnice za koje je utvrđeno da mogu razviti ove opasnije plijesni uključuju orašaste plodove, žitarice i jabuke.

Budući da su plijesni na bobicama obično bezopasne, čak i ako slučajno pojedete pljesnivu bobicu - iako se ne preporučuje - vjerojatno vam neće biti loše, rekla je dr. Mitcham. Također je dodala i da biste vjerojatno ispljunuli voće prije nego što biste ga uspjeli progutati, jer pljesnive bobice vrlo loš okus.