GOLAĆI NA JADRANU

Znate li gdje su najbolje plaže za naturiste?

  • Autor: A. M.
  • Zadnja izmjena 13.05.2014 18:47
  • Objavljeno 13.05.2014 u 18:47
Kraljičina plaža, Nin (Luka Gerlanc, CROPIX)

Kraljičina plaža, Nin (Luka Gerlanc, CROPIX)

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX, PIXSELL, Youtube, Wikimedia Commons

Paklinski otočić Jerolim, Rab i kamp Valalta samo su neka od mjesta na hrvatskoj obali koje svjetski mediji opisuju kao raj za naturiste. Mjesta za kupanje u 'Evinom kostimu' diljem obale ima mnogo, no udruge naturista upozoravaju da je taj oblik turizma zanemaren s obzirom da brojke pokazuju kako se čak 15 posto svih gostiju u Hrvatskoj kupa potpuno golo

Hrvatska je bila prva europska zemlja koja je daleke 1953. otvorila svoja vrata naturistima, a još 1936. - skoro dvadeset godina ranije - na plaži Kandarola na Rabu bez odjeće se okupao britanski kralj Edward VIII. Kao rodno mjesto golišavog kupanja na Jadranu Rab se često spominje i u stranim medijima koji u svjetski vrh gotovo uvijek stavljaju i Jerolim, prvi naturistički otok u Hrvatskoj. CNN ga je kao top destinaciju za nudiste svrstao ispred plaža Brazila, Tajlanda, Azurne obale, Grčke, Kalifornije, Havaja i Kariba.

Najstariji hrvatski naturistički kamp

U najvećem i najstarijem hrvatskom naturističkom kampu, vrsarskoj Koversadi, u rujnu će se održati 33. međunarodni kongres naturista (INF-FNI). Time je ovom kampu, koji je prošle godine obilježio 50-godišnjicu postojanja, pripala čast biti domaćinom važnog okupljanja predstavnika naturističkih klubova i udruženja, s ciljem unapređenja i razvoja naturističke ponude diljem svijeta. Ovo je već drugi kongres INF-a u Koversadi, budući da je prvo priznanje za razvoj naturizma pristiglo već 1972. godine kada je INF iz Antwerpena u kampu organizirao 13. međunarodni naturistički kongres koji je pobudio vrlo velik interes u čitavoj Europi, budući da je bio prvi kongres te vrste održan u tada socijalističkoj zemlji.

Jerolinska je plaža opisana kao mjesto netaknute prirode, stjenovite obale i kristalno čistog mora, a na više top ljestvica najljepših plaža našla se i plaža Valalta, dio istoimenog naturističkog kampa, kod Rovinja. Prema izboru korisnika poznatog turističkog portala TripAdvisor, plaža Valalta proglašena je prošle godine devetom najboljom plažom na svijetu.

Cijeli taj naturistički kamp najbolje pokazuje tradiciju takvog oblika odmora u nas. U želji da prati trendove u naturizmu, ali i turizmu općenito, Valalta ima wellnes centar, marinu, pivo iz vlastite pivnice, a uz stalno uređenje sanitarnih čvorova, apartmana i bungalova, nasuta je i prva pješčana plaža u Istri. Valalta nudi i moderne mobilne kućice za četiri do pet osoba, od tridesetak kvadrata, u neposrednoj blizini bazena s morskom vodom pa ne čudi što joj najviše ocjene daje i Međunarodna federacija naturista (INF).

Specijalizirani kampovi

Inače, mnogi 'golaći' u Hrvatsku dolaze upravo zbog specijaliziranih naselja i kampova, gdje goli, osim na plažu, mogu ići čak i u trgovine ili restorane. Pravi naturisti, kao sljedbenici ideje o ravnoteži čovjeka i prirode, kampove cijene i zato jer vole boraviti na otvorenom prostoru, uživati u sportu i zdravoj hrani. Prvi takav kamp bio je Koversada kod Vrsara, najveće naturističko naselje u Europi, smješteno na 120 hektara, s više od pet tisuća metara obale.

Uz Valaltu prema ocjeni udruge naturista, najviše ocjene zbog brojnih popratnih sadržaja zaslužuju porečki Solaris i Kanegra u Umagu.

Ostali specijalizirani naturistički kampovi su Ulika u Poreču, Istra u Funtani, Bunculuka, Politin i Konobe na otoku Krku, Savinje u Tkonu na Pašmanu te Nudist u Vrboskoj na Hvaru.

Osim kampova samo za nudiste izdvojene plaže na kojima se može okupati gol postoje i u mnogim 'tekstilnim' kampovima, kao i u gotovo svakom poznatijem turističkom mjestu. Diljem obale postoje i mnoga druga mjesta koja nisu službeno nudistička, ali je među lokalcima poznato da ih koriste 'golaći'. Ipak, unatoč toleranciji, nije preporučljivo biti prvi naturist na nepoznatoj plaži, posebno u blizini naselja.

Poznatije plaže

U Istri, osim kampova, postoji nekoliko poznatih naturističkih plaža u blizini Rovinja, Poreča i Medulina, a ponuda je bogata i na Kvarnerskim otocima. Uz rapsku Kandarolu i plaže Ciganka i Sahara u Loparu, poznate su plaže Baldarin i Kovačine na Cresu te Sunčana uvala na Lošinju.


Na Pagu naturisti mogu uživati u posebnim dijelovima kampova Šimuni i Straško te dijelu plaže na Zrću, a na zadarskom području kupati se mogu na plaži Punta Skala na poluotoku kod Petrčana. Tu su i Crvena luka te Sveta Katarina kod Biograda, plaža FKK u blizini ljetovališta Kozarica kod Pakoštana i poznata plaža Sabusa kod Kukljice na Ugljanu.

Šibensko područje poznato je po plažama u kampu Kosirina, Slanica, Čigrađa i Jazina na Murteru, uvalama na otoku Smokvica kod Primoštena i Plitkoj Punti u Vodicama.

Od srednjodalmatinskih otoka prednjači Hvar. Brodom iz Jelse dostupna je plaža na otoku Zečevo, a iz centra Hvara gotovo se cijeli dan može doći do plaža Jerolim, Stipanska, Mlin ili nešto udaljenije Palmižane. Na Braču su poznate plaža Paklina kod Bola te Mutnik i Punta, a na Visu najpoznatije su ona u Komiži i Rude blizu Rukavca.

Na Korčuli odjeća nije dobrodošla na plažama FKK, dijelu plaže Badija, Prozid u Vela Luci, Velika i Mala stipa te Langa. U okolici Makarske poznate su plaže Vrulja (između Piska i Brela), Dračevac između Tučepa i Podgore, ali i dio plaže Sveti Petar, na poluotoku u sklopu grada. Najrazvikanija je i najljepša plaža Nugal koja se nalazi u neposrednoj blizini Makarske.

Poluotok Pelješac naturistima je poznat po plažama Ostupa u Orebiću, Pričuvac u Lovištu, Prapratno u Stonu i Grdni Do u Žuljani.

Dubrovačko područje, osim dobro poznatih plaža u Lapadu na predjelu Babina kuka i na Lokrumu, poznato je po naturističkim odredištima na obližnjim Elafitima, poput dijela plaže Šunj na Lopudu, na sjevernom dijelu Koločepa kod mjesta Donje Čelo ili pak u Župi dubrovačkoj pored mjesta Plat i Mlini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!