PITANJE PERCEPCIJE

Znate li da se od ovoga možete razboljeti?

27.06.2013 u 10:15

Bionic
Reading

Brinete li da ste pod stresom, možete se razboljeti. Odnosno, strahujete li o nečega, to će se i dogoditi, pojednostavljena glasi glavna teza studije koja tvrdi da stres može povećati rizik od srčanog udara čak za 50 posto

Od samog razmišljanja da ste pod stresom možete se ozbiljno razboljeti, otkriva studija objavljena u časopisu European Heart Journal. Veća percepcija o stresu gotovo udvostručuje rizik od srčanog udara, navodi istraživanje u kojem je prvi put otkrivena veza između srčanih bolesti i osobnog mišljenja ljudi o tome kako stres utječe na njihovo zdravlje.

Međunarodno istraživanje sugerira da bi liječnici pacijentov odnos i perspektivu prema stresu trebali uzimati u obzir kad im se pacijent tuži na stres. To bi također moglo značiti da bi smanjenje stresa pomoglo pacijentima da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje je pratilo više od 7.000 državnih službenika u razdoblju od 18 godina, a sudionici, prosječne dobi od 49,5 godina, bili su ispitivani u kojoj mjeri su osjećali da svakodnevni stres utječe na njihovo zdravlje.

Sudionici koji su osjećali da stres šteti njihovom zdravlju jako ili izuzetno (a takvih je bilo osam posto u grupi) imali su dvostruko veći rizik od srčanog udara u usporedbi s onima koji su smatrali da stres nema značajan utjecaj.

Voditelj istraživanja, francuski znanstvenik dr. Hermann Nabi, kaže kako su utvrdili da je osobna percepcija utjecaja stresa na zdravlje pacijenata i njihov rizik od srčanog udara bio neovisan o biološkim čimbenicima, nezdravim navikama i drugim psihološkim faktorima.

'Naši rezultati pokazuju da se reakcija na stres ili sposobnosti osobe da se nosi sa stresom uvelike razlikuju od osobe do osobe, ovisno o raspoloživim sredstvima poput pomoći društva, društvenih aktivnosti i prethodnih iskustava stresa', navodi se u studiji objavljenoj u časopisu European Heart Journal.

'Iako su stres, tjeskoba i zabrinutost porasli posljednjih nekoliko godina, otkrili smo da su samo sudionici koji su izvijestili da stres utječe na njihovo zdravlje puno ili izuzetno bili suočeni s povećanim rizikom od koronarnih bolesti srca.'

Stres vas može motivirati da pušite, nezdravo se hranite i pijete alkohol, a zdrav način života, tehnike opuštanja i tjelesna aktivnost mogu biti korisni.

Drugi stručnjaci sumnjičavi su prema navodima studije te navode da povezanost između stresa i bolesti srca još nije dokazana.