NE BACAJTE NOVAC

Znakovi koji je odaju: Evo kako možete provjeriti je li odjeća koja vam je zapela za oko kvalitetna

26.04.2022 u 15:39

Bionic
Reading

Ne gubite dragocjeno vrijeme u garderobi isprobavajući nekvalitetnu odjeću. Od grube tkanine na vratu, pa do veličine šavova – postoje jednostavni, no vrlo učinkoviti način da provjerite je li odjevni komad koji vam je zapeo za oko kvalitetan

Kupci su danas više no ikad suočeni s velikim izborom odjeće, a prepune police i vješalice nerijetko otežavaju kupnju željenog komada. Nažalost, rast ponude ne prati i kvalitetu. Sasvim suprotno. 'Realnost je da je kvaliteta odjeće u stalnom padu od kasnih 1990-ih, kada je brza moda uzrokovala porast proizvodnje i potrošnje te pad cijena,' piše Lucianne Tonti za The Guardian.

Unatoč tome, dobro i kvalitetni izrađeni odjevni predmeti postoje, ako znate što tražite. Uz pomoć ovih mudrih trikova prilikom slijedećeg shoppinga moći ćete detektirati o kakvom se odjevnom predmetu radi.

Detaljno pregledavanje

Prema savjetu stručnjaka, najbolji način da procijenite kvalitetu izrade odjevnog predmeta je pogledati ga iznutra. Prvo što trebate učiniti je provjeriti jesu li rubovi i šavovi dobro ušiveni. Labav rub lako je uočiti, a on se također može lako uhvatiti prstima. Kod pregleda šavova posebnu pažnju valja obratiti na male šavove koji su izdržljiviji od dugih, a upravo to otkriva da je odjevni predmet napravljen na brzinu.

Na samom kraju bacite oko na cijeli odjevni predmet kako biste li provjerili postoje li kakvi nedostaci poput nezavršenih šavova ili očitih znakova oštećenja.

Provjerite oznake

Ušivene oznake unutar odjevnog predmeta reći će vam gdje je odjevni predmet izrađen, kakav je sastav tkanine i kako se o njemu brinuti; a to su ključne stvari prilikom donošenja odluke o kupnji. Na primjer, ako tražite nešto što ćete nositi svakodnevno, vjerojatno ćete htjeti izbjeći odjeću s oznakom koja upućuje na isključivo ručno pranje ili kemijsko čišćenje.

Sastav materijala

Sastav tkanine otkriva kako je i kad određeni odjevni komad najbolje nositi. Sve što je napravljeno od proteinskih vlakana poput vune grijat će vas kada je hladno, ali će i 'disati' kada vam postane vruće. Proteinska vlakna također imaju voštani premaz pa ih nije potrebno često prati, a otporan je i na gužvanje pa je sjajna izbor za putovanja.

Vlakna biljnog podrijetla, uključujući pamuk, lan ili viskozu su prozračna, ali baš i ne griju. Lako se peru, što ih čini izvrsnim izborom za nošenje uz samu kožu, ali se s druge strane lako gužvaju. Sintetička vlakna kao što su poliester ili najlon malo su 'škakljiviji' izbor. Ne dišu i zadržavaju tjelesne mirise pa je u njima lako se uznojiti, a treba pripaziti i na neugodne mirise. Ovakva odjeća je dobar izbor za odjevne predmete kao što su vjetrovke, vodootporne jakne i sportska odjeća.

Kako uočiti kvalitetnu tkaninu?

Prema riječima stručnjaka, visokokvalitena haljina pruža bolji osjećaj na koži i općenito bolje pristaje. Za ocjenu kvalitete tkanine nezamjenjiv je osjećaj koji tkanina odaje pod prstima. Preporučuje se trljanje tkanine o dio tijela koji je osjetljiviji od dlana, kao što je strana vrata ili podlaktica.

Šavovi

Pažnju i brigu uloženu u izradu određenog odjevnog predmeta nesumnjivo detaljno otkrivaju šavovi. Šavovi ne bi smjeli biti nabubreni, a bočni šav bi trebao stajati ravno. Ako je odjevni predmet izrađen od tkanine s uzorkom, svakako provjerite jesu li uzorci budu usklađeni duž šavova.

Završetak šava s unutarnje strane odjevnog predmeta pravi je mali 'izdajica' kvalitete. Dobro pravilo je da ne smije biti neobrađenih rubova. Jedan od načina prekrivanja neobrađenih rubova je takozvani 'overlock' šav. To je vrsta uboda koji ide točno do ruba tkanine i kreće se uskim, cik-cak linijama od ruba do otprilike pola centimetra unutra. Overlock šav je najbrži način za izradu odjevnog predmeta i može biti nešto krhkiji. No kod određenih predmet kao što su majice od dresa ili džemperi, to nije nužno problem.

Naime, ključ kvalitete krije se pravim završnim obradama za prave materijale. Općenito govoreći, kvalitetniji odjevni predmeti imat će vezane šavove, tako da je sirovi rub tkanine prekriven. Ili ravne šavove kod kojih nema vidljivih rubova, pa je tkanina dvaput presavijena i prošivena s obje strane. Francuski šav je sličan ovome, ali je manje vidljiv i obično se koristi za vrhunske, prozirne odjevne predmete.