NE MOGU IM ODOLJETI

Ženske obline su droga za muški mozak

24.02.2010 u 10:48

Bionic
Reading

Poznato je da muškarci vole žene s oblinama, a sad su znanstvenici otkrili i zašto je to tako. Pogled na žene s oblinama, širokim bokovima i uskim strukom, muškarcima, naime, pruža jednako zadovoljstvo, kao i čaša žestice alkoholičarima, pokazalo je najnovije istraživanje

Današnje moderne žene nekako su uvjerili da muškarci vole mršave, ispijene cure poput Kate Moss, no to je, tvrdi Steven Platek sa Sveučilišta Georgia Gwinnett, daleko od istine. Žene s oblinama na muški mozak djeluju jednako kao i opijati na mozak ovisnika, a količina masnog tkiva pri tom ne igra nikakvu ulogu.

Pogled na ženu s oblinama muški mozak shvaća kao neki oblik nagrade, što je vrlo slično konzumiranju alkohola ili droga, tvrde znanstvenici, što donekle objašnjava zašto su neki muškarci okupirani pornografijom. Naime, s evolucijskog stajališta zaobljeni bokovi kod žena povezani su s cjelokupnom zdravstvenom slikom i plodnošću. Nije čudno što je stoga u raznim kulturama širom svijeta muškarcima najprivlačnija ženska figura koja podsjeća na pješčani sat.

Platek vjeruje da će njegovo istraživanje omogućiti bolje razumijevanje nekih poremećaja, u prvom redu seksualne ovisnosti. 'Ovo istraživanje donekle objašnjava slučajeve seksualnog uznemiravanja ili nevinog fućkanja na ulici za zgodnom djevojkom', tvrdi Platek.

Za potrebe ovog istraživanja muškarci prosječne dobi od 25 godina gledali su fotografije golih žena 'prije' i 'poslije' koje su obavile plastične operacije kako bi povećali stražnje atribute. Žene koje su obavile plastične operacije nisu smanjile svoju težinu, već je masno tkivo s područja struka prebačeno na područje stražnjice. Dok su muškarci gledali žene na fotografijama, skeniran im je mozak, a povećana aktivnost u djelu mozga koji se povezuje s nagrađivanjem zabilježena je u trenucima dok su promatrali fotografije nakon operacije na kojima su obline više dolazile do izražaja.