za prste polizati

Žene su ga izmislile, muškarci se nadmeću čiji je bolji, a svi ga obožavamo!

25.04.2019 u 06:17

Bionic
Reading

Kreće sezona jednog od najdražih načina pripremanja hrane. Svatko vjeruje da ima najbolju marinadu, zna složiti najbolju vatru, ali i u konačnici – najbolje priprema roštilj. To je samo dokaz da Hrvati zaista vole grilanje i sve ono što ide uz njega – ali koliko zapravo znate o roštiljanju

Dragi dečki – iako se borite oko toga čija je vatra veća te tko ga bolje priprema, žene su ga izmislile.

Vjeruje se da je pripremanje hrane na vatri, odnosno roštiljanje, običaj star od 300.000 do gotovo 2.000.000 godina, barem prema crtežima pronađenim u starim nastambama. U Izraelu su pronađeni ostaci do sada najstarijeg roštilja – star je gotovo 200.000 godina. Vjeruje se kako su žene bile upravo te kojima je prvima palo na pamet staviti na vatru komad mesa i 'skuhati ga'. Ono je tako bilo mekše – sočnije i puno ukusnije.

Tradicija

Kao što i sami znate, najvažnija komponenta dobrog grilla je vatra. Roštiljanje je jedan od najpopularnijih načina pripremanja hrane u svijetu. Primjerice, u Japanu se roštilj sprema na ugljenu, a specifičnost japanskog roštilja jest marinirano meso na štapiću. Nijemci najčešće pripremaju kobasice koje prskaju pivom, a slično kao i mi - roštilj ne peku na otvorenoj vatri, već na žaru. Šveđanima je prvi izbor mesa svinjetina, koju jako često peku s povrćem. Britanci pak ne samo da voze na suprotnoj strani ceste i imaju vlastiti metrički sustav, nego i roštilj pripremaju drugačije. Dok se u većini svijeta meso peče iznad vatre, u Britaniji i Irskoj ono se priprema ispod vatre, odnosno zakopano u žar.

S one druge strane svijeta, u Meksiku recimo, specifično je pripremanje različitih rezova mesa na vatri, poput bifteka, rib eyea i kobasica – poznatog chorizoa. U Argentini i Urugvaju roštilj se toliko razvio da su se mnogi recepti utkali kao nacionalni.

A Hrvati? Evo što i kako Hrvati najčešće jedu s roštilja.

Ovo je rasprava koju je možda bolje ne voditi – svatko ima svoj stav i svoju ideju, a mi smo odlučili istražiti što se najčešće jede s roštilja.

Meso ili riba?

Očekivano, Hrvati s roštilja najradije jedu meso. Pitali smo vas koju vrstu hrane najčešće pripremate na roštilju i 43 posto reklo je kako je to meso. Riba je u Hrvatskoj na drugom mjestu – 35 posto najradije priprema ribu na gradelama. I ako se vratimo gore na naše istraživanje o roštilju u svijetu, čini se da smo među rijetkima koji na nama popularnim gradelama pripremamo ribu. Konačno, a čak i pomalo iznenađujuće, čak 22 posto vas najradije jede povrće s roštilja. Iako se on primarno promatra kao način pripreme mesa, čini se kako su ljubitelji povrća, ali i oni koji ne konzumiraju meso pronašli način da prakticiraju ovaj način pripreme hrane. To samo dokazuje koliko se roštilj utkao ne samo globalno, već i u naš nacionalni DNK.

Uz dobru spizu dobro se i pije

Zamislite roštilj bez boce, dvije dobrog pića na stolu. Nemojmo se zavaravati – puno je više boca na stolu. Roštiljanje je društveni događaj u Hrvatskoj. Često traje cijeli dan i predstavlja sate dobre zabave i vrhunske hrane. Što vi najradije pijete uz omiljeni komad ribe, mesa ili povrća pripremljenog na roštilju?

Čini se da dobro pripremamo roštilj jer najrjeđe pijemo vodu – 12 posto Hrvata uz roštilj uživa uz čašu vode. Nešto više vas, 17 posto, najradije uz tanjur drži čašu nekog soka. Vino je nešto češći odabir – 21 posto vas najradije popije dobru čašu vina, a 25 posto uživa uz dobro ohlađen gemišt. Konačno, hladnom pivom 25 posto Hrvata voli 'zaliti' dobar roštilj.

Jeste li sigurni da znate tajne dobrog roštiljanja?

Neovisno o tome što volite jesti s roštilja, ovo su stvari na koje morate paziti i pripremit ćete najbolji roštilj u ulici. Barem tako kažu svjetski stručnjaci:

Prije svega dobra namirnica. Bilo da se radi o dobrom komadu mesa, ribi ili vrhunskoj kobasici – morate imati dobru namirnicu. Namirnice neka budu na sobnoj temperaturi prije nego što ih krenete pripremati. Isto tako, marinirajte, odnosno začinite svoje namirnice sat vremena prije nego što ih bacite na roštilj. Nakon što skinete svoju omiljenu klopu s roštilja dajte joj da 'odmori' – uvijek bi valjalo pustiti je da 'odmori' desetak minuta nakon pečenja – osim ako ne pripremate ribu. Na nju navalite odmah.

Vatra – jeste li primijetili kako se svi okupe oko vatre kada se priprema roštilj? Najčešće je ovo nekako čast domaćina – da vatra bude njegov posao, jer ipak je to jedna od najvažnijih stvari. Jedna od najčešćih grešaka je u tome što vatru ne pripremamo barem sat vremena prije nego što na nju stavimo hranu. Isto tako – nemojte zaboraviti da je čar roštilja upravo ona. Temperatura mora biti postojana, barem 260 stupnjeva Celzijeva, i konstantna. Slobodno sa strane imajte dodatan komad pripremljenog drva za 'održavanje vatre na životu'.

Mnogi domaćini s ponosom vade svoje setove za grilanje kada dolaze prijatelji i obitelj. Svi se volimo pohvaliti odličnim alatima – naročito muškarci. Od posebnih rešetki za pojedine vrste mesa pa sve do odličnih rješenja za jednostavniju pripremu roštilja, kao što su različite mreže koje olakšavaju posao. Nemojte zaboraviti – roštilj se mjeri po ukusu, a ovim alatima ćete puno lakše, jednostavnije i brže pripremiti trpezu kojom ćete u svom društvu zaraditi status grill majstora.

Konačno, naš savjet je da se okružite dobrim društvom, skoknete do najbliže trgovine po odlične namirnice, opremu koju možda nemate i čim prije pripremite prvi ovogodišnji roštilj.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Lidlom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.