isprobajte GA

Zdravo i fino: Proljetni rižoto od šparoga za kojeg će se tražiti porcija više

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 14.05.2021 10:56
  • Objavljeno 30.04.2021 u 13:28
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Ekaterina Fedotova / Panthermedia

Rižoto je uvijek rado viđeno na jelo, a jedna od glavnih prednosti je što se odlično slaže s najrazličitijim dodacima. Sad je odlično vrijeme da uživate u njegovom proljetnom izdanju s dodatkom sezonskih šparoga

Prava je šteta ne iskoristiti sezonu šparoga, a svježe su, naravno, najbolje. Odlično će pasati uz ukusni rižoto, s dodatkom limuna, bijelog vina i povrtnog temeljca.

Na kraju kuhanja dodajte majčinu dušicu i malo naribanog parmezana te uživajte u pravoj rapsodiji okusa.

Potrebni sastojci:

  • 1 svežanj svježih šparoga (15 do 20), očišćenih i narezanih na komadiće
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 ljutika, narezana na kockice
  • 50 g nasjeckanog luka
  • 1 češanj češnjaka, mljeven
  • 50 g arborio riže
  • 120 ml bijelog vina
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 žlica limunove korice
  • 1, 2 l povrtnog temeljca (vjerojatno vam neće biti potrebna cijela količina, ali dobro je imati ga pri ruci)
  • Morska sol i crni papar, po ukusu
  • 30 g ribanog parmezana
  • 1 žlica svježih listova timijana

Postupak:

U lonac srednje veličine stavite kuhati vodu. Dodajte vrhove šparoga i kratko ih blanširajte, otprilike 2 minute, ili dok ne omekšaju, ali neka i dalje ostanu lagano hrskave. Izvadite ih iz posude i stavite pod hladnu vode kako biste spriječili daljnje kuhanje, a nakon toga ih stavite sa strane.

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavici. Dodajte ljutiku i luk, a onda kuhajte četiri minute ili dok luk ne omekša. Dodajte češnjak i kuhajte još tri minute.

Dodajte rižu i zagrijte je u loncu uz stalno miješanje oko dvije minute. Smanjite vatru na srednje jaku, dodajte bijelo vino, limunov sok i limunovu koricu. Lagano kuhajte lagano i pažljivo miješajte dok riža ne upije vino.

U lonac s rižom dodajte otprilike 240 ml povrtnog temeljca, kuhajte miješajući po potrebi dok se temeljac ne upije. Dok se riža kuha nastavite lagano dodavati temeljac u količinama od 150 do 250 ml, miješajući svaki put dok se riža ne upije tekućinu. Možda vam neće trebati sva količina temeljca, ali svakako je preporučljivo imati je pri ruci. Kad riža omekša, ali ne do kraja, umiješajte majčinu dušicu, zajedno sa soli i paprom po ukusu.

U rižu umiješajte blanširane šparoge i lagano prokuhajte. Na kraju pospite parmezanom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!