proljetni okusi

Klasika koju morate probati: Ukusna tjestenina s graškom i pršutom gotova u tren oka

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 29.04.2021 11:10
  • Objavljeno 29.04.2021 u 11:10
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Diana Vyshniakova

Recept s tjesteninom koji igra na klasiku. Kombinaciji graška, pršuta, vrhnja i tjestenine rijetko tko će odoljeti, a ovo jelo vjerojatno ćete često pripremati ovog proljeća

Recepata s tjesteninom je mnogo, ali nije lako pronaći onaj koji ispunjava baš sve željene kriterije. Ovaj recept ima sve karakteristike da uđe u kategoriju omiljenih.

Tjestenina s graškom i pršutom, zalivena sočnim vrhnjem uz svježu metvicu koja se dodaje na samom kraju nudi pravu proljetno-gurmanski rapsodiju okusa i boja.

Potrebni sastojci:

  • 4 češnja češnjaka, samljeveni
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 115 g pršuta, narezanog na kockice
  • 4 ljutike, nasjeckane na sitne komadiće
  • 250 ml slatkoga vrhnja
  • 1/2 šalice svježe naribanog parmezana
  • 230 g svježeg mladog graška s mahunom, nasjeckan
  • 12.5 g svježe metvice, nasjeckane
  • sol i papar
  • 340 g tjestenine, orecchiette ili farfalle (mašnice)

Priprema:

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na umjerenoj vatri i dinstajte češnjak 2-3 minute dok ne zamiriši. Dodajte pršut i kuhajte dodatne 3 do 4 minute.

Dodajte ljutiku i kuhajte još tri do četiri minute dok ne omekša te začinite s jednim ili dva prstohvata soli i malo crnog papra.

U isto vrijeme zakuhajte vodu za tjesteninu, posolite i dodajte tjesteninu. Pripazite da tjestenina bude gotova otprilike u isto vrijeme kada i umak kako vrhnje ne bi predugo stajalo.

Kada je tjestenini potrebno još otprilike tri minute kuhanja, dodajte grašak i kuhajte još dvije minute. Nemojte predugo kuhati kako bi grašak ostao svjež i hrskav. U zadnjoj minuti kuhanja dodajte vrhnje i uz stalno miješanje brzo prokuhajte. Dodajte sir, promiješajte i smanjite vatru na najmanju jačinu.

Dobro ocijedite tjesteninu i prelijte je umakom. Obilno pospite svježom mentom i poslužite s crnim paprom i dodatnim parmezanom. Dobar tek!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!