TOP RECEPT

Pokušajte odoljeti: Isprobajte recept za galette s nadjevom od jagoda i prefinom kremom

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 27.04.2021 15:13
  • Objavljeno 27.04.2021 u 15:13
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Anjelika Gretskaia

Zagrijte pećnicu i pripremite se za najslađi recept koji ćete ovog proljeća obožavati. Hrskava, sočna galetta sa slatkim nadjevom od jagoda, prekrivena tučenim vrhnjem i mascarponeom – pokušajte odoljeti

Sezona jagoda odličan je povod da se okušate u pravljenju galette, ukusne slastice idealne za proljetne plodove. Ova zapravo malena pita zahtijeva vrlo jednostavnu pripremu, a prilikom miješanja i miksanja gotovo je nemoguće pogriješiti.

Pripremite sastojke, slijedite upute, malo miksajte, pa pecite, a nakon toga uživajte. Za potpuni užitak tu je i recept za domaće tučeno vrhnje koje se odlično slaže s ovom slasticom.

Potrebni sastojci za galette:

  • 180 g brašna plus još malo za razvlačenje tijesta
  • 8,5 g šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 120 g maslaca, hladnog i nasjeckanog na kockice
  • 3 do 4 žlice hladne vode
  • 200 g svježih jagoda, očišćenih i narezanih na četvrtine
  • 70 g šećera
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • 1 veliko jaje, razmućeno s jednom žlicom vrhnja ili vode

Potrebni sastojci za domaće tučeno vrhnje:

  • 225 g mascarponea
  • 240 g slatkog vrhnja
  • 1 mahuna vanilije, očišćena
  • 25 g šećera u prahu
  • 1 žličica narančine korice

Postupak za galette:

U zdjeli za miksanje pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte maslac i miksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Lagano miksajući dodajte hladnu vodu, žlicu po žlicu, sve dok se tijesto ne počne oblikovati u kuglu.

Oblikujte tijesto u disk, a zatim ga čvrsto zamotajte u plastičnu foliju. Stavite ga u hladnjak na 30 minuta dok pripremate nadjev.

U velikoj zdjeli za miksanje pomiješajte jagode, šećer, kukuruzni škrob i balzamični ocat, miješajući sve dok se sve ne sjedini. Stavite nadjev sa strane.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, lim za pečenje obložite papirom za pečenje.

Lagano pobrašnite radnu površinu, a zatim pomoću valjka tijesto razvaljajte u krug promjera otprilike 30 cm, a zatim ga prebacite na lim za pečenje.

Žlicom s prorezima nadjev od jagoda stavite na sredinu tijesta, ostavljajući rub tijesta prazan. Prstima preklopite rubove tijesta prema gore, sve do ruba nadjeva

Rubove galette premažite sa umućenim jajetom, a zatim pecite 26 do 30 minuta ili dok kora ne postane zlatno smeđa, a nadjev pjenast.

Nakon pečenja galettu ostavite da se potpuno ohladi dok napravite šlag.

Jagode stavite na sredinu tijesta, ostavljajući rub tijesta prazan

Jagode stavite na sredinu tijesta, ostavljajući rub tijesta prazan

Izvor: Profimedia / Autor: oxana slyusareva

Postupak za kremu:

U zdjeli za miksanje dobro izmiksajte mascarpone, slatko vrhnje, sjemenke vanilije, šećer u prahu i koricu naranče dok ne dobijete srednje gustu smjesu te se ne počnu oblikovati mekani vrhovi.

Za posluživanje, odrežite krišku galette i prelijte šlagom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!