OD DORUČKA DO VEČERE

Zbog ovih namirnica brže se umaramo, a da toga nismo ni svjesni

12.12.2020 u 17:57

Bionic
Reading

Koliko ste se puta doveli u situaciju da nakon ručka poželite nakratko odrijemati? Pojedine namirnice izravno utječu na našu količinu energije, a pronašli smo im nekoliko ukusnih i zdravih alternativa

Kako biste u danu prepunom obaveza imali dovoljnu količinu energije, osim dovoljnom količinom sna, možete se pobrinuti i onime što konzumirate. Pojedine namirnice na jelovniku nepotrebno nas uspavljuju umjesto da nas opskrbljuju potrebnom energijom. O kojim je namirnicama riječ, saznajte u nastavku.

Doručak

Kroasan i slični pekarski proizvodi koji brojnima predstavljaju prvi obrok u danu nisu najbolji odabir. Kao i svi proizvodi od bijelog brašna, ova poslastica francuskog podrijetla brzinski opskrbljuje krv šećerom, a zatim jednako brzo nestaje iz nje. Rezultat toga je da se dva ili tri sata kasnije ponovno osjećate umorno i čeznete za raskošnijim ručkom, što zauzvrat dovodi do takozvane prehrambene kome nakon stanke za ručak.

Isto se odnosi na slatke žitarice i namaze za doručak jer uzrokuju isti efekt. Kako biste uplovili u novi dan puni energije, umjesto spomenutih i sličnih namirnica na bazi šećera odaberite kruh od cjelovitih žitarica s domaćim namazom ili müsle od prirodnih sastojaka u onoj količini koja je potrebna vašem tijelu i stvaranju osjećaja sitosti.

Ručak

Ako nakon ručka i dalje morate biti u vrhunskoj formi, jela na bazi tjestenine ostavite za vikend. Poput kroasana i sličnih pekarskih proizvoda, konzumiranje tjestenine također uzrokuje velike oscilacije s razinom šećera u krvi - baš kao i bijela riža, pizza ili pljeskavica. Od sada biste tijekom pauze za ručak trebali izbjegavati pržena, masna i pretjerano začinjena jela. Tijelo nakon konzumacije navedenih namirnica svu svoju energiju ulaže u njezinu probavu.

Smeđa riža u kombinaciji s povrćem skuhanim na pari ili piletinom predstavlja dovoljno zdravu alternativu, a nakon njihovog konzumiranja nećete se osjećati umorno.

Međuobroci

Volite li se između doručka i ručka počastiti jogurtom s malo masnoće? To ne biste trebali raditi iz dva razloga. Prvo, jogurt (baš kao i mlijeko i druga hrana bogata proteinima) sadrži aminokiselinu L-triptofan koja potiče proizvodnju hormona spavanja melatonina. Drugo, takozvani lagani proizvodi često sadrže manje kalorija od 'normalnih' alternativa, ali više rafiniranog šećera. Isto vrijedi za brojne smoothieje.

Konzumiranje banane kao međuobroka ima svoje prednosti i mane. Ova vrsta voća bogata magnezijem pomaže našim mišićima da se opuste, no pritom potiče rad hormona za spavanje poput serotonina. Međutim serotonin se također smatra hormonom zbog kojeg se osjećamo dobro i u dobrom raspoloženju možemo raditi puno učinkovitije. Umjesto banane, možete odabrati i jabuku ili pojesti pregršt borovnica.

Večera

Takozvanu prehrambenu komu, s kojom se brojni ljudi suočavaju prije ili poslije, u večernjim satima možete spriječiti laganijim obrocima koji istovremeno osiguravaju miran san i pomažu da sljedeći dan započnemo osjećajući se sitima. Losos kao namirnica također potiče proizvodnju melatonina u tijelu, stoga predstavlja prikladnu namirnicu za večeru.