GOTOV ZA 10 MINUTA

Jede vam se nešto slatko? Isprobajte ovaj brzinski kolač od kokosa i griza koji se ne peče

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 10.11.2020 17:01
  • Objavljeno 10.11.2020 u 14:32
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Jiří Poláček / Ifood SM / Profimedia

Kome se još da provoditi sate uz pećnicu i nakuhavati nekoliko vrsta krema ne bi li se malo zasladio? Pronašli smo savršen recept za sve ljubitelje kokosa i sve one koji nisu pretjerano vješti u pripremi slastica, a obožavaju ih jesti. Kolač od kokosa, griza i dvije vrste čokolade idealan je odabir za dane kada vam se pothitno jede nešto slatko! Ovaj desert gotov je u svega 10 minuta, a nakon toga ga je dovoljno baciti u zamrzivač na pola sata i spreman je za posluživanje

Sastojci

  • 300 ml mlijeka
  • 120 g šećera
  • 2-3 vanilin šećera
  • 6 žlica griza
  • 80 g maslaca
  • 130 g kokosa
  • 60 g bijele čokolade
  • Malo prepečenih lješnjaka/oraha/kikirikija

Za glazuru:

  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 40 ml slatkog vrhnja

Priprema

1. U lonac dodajte mlijeko, šećer i vanilin šećer pa sve promiješajte i sačekajte da se mlijeko dobro zagrije.

2. Kad mlijeko provri dodajte griz i kuhajte još otprilike pet minuta, sve vrijeme miješajući pjenjačom.

3. Kad je griz kuhan dodajte maslac i kuhajte miješajući na srednjoj temperaturi, pazeći da ne zagori.

4. Dok je smjesa vruća dodajte kokos i promiješajte. Primijetit ćete da je smjesa tvrđa ali će miješanjem postati mekana.

5. Manji duguljadti kalup za pečenje obložite papirom za pečenje i unutra raspodijelite smjesu. Pritisnite i zagladite žicom kako bi smjesa bila bez pukotina i zraka.

6. Istopite bijelu čokoladu zajedno sa žlicom ulja. Premažite njome smjesu u tankom sloju. Po vrhu posipajte mljeveni lješnjak/orah/kikiriki pa prelijte ostatkom bijele čokolade.

7. Stavite kolač u hladnjak da se dobro ohladi (ili na 30 minuta u zamrzivač). Kolač potom prevrnite na tacnu i uklonite kalup.

8. Istopite crnu čokoladu u slatkom vrhnju koje ste prethodno zagrijali na štednjaku. Dobivenom glazurom prelijte kolač. Prije posluživanja pustite kolač još sat ili dva u hladnjaku da se čokolada stegne.

U slast!

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!