SAN ZA LJEPOTU

Zašto su žene zdravije i žive dulje?

25.08.2011 u 09:47

Bionic
Reading

Ubrzani ritam života, posao, obitelj i ostale obaveze ostavljaju nam malo vremena za kvalitetan san. Znanstvenici su ustvrdili da žene, uz sve obaveze, bolje spavaju od muškaraca i zato su zdravije te duže žive

Studija iz 2005. godine, u kojoj je sudjelovalo oko tisuću i 500 ljudi, pokazala je da oko 30 posto žena i 22 posto muškaraca spavaju osam sati i više preko tjedna. U idućoj studiji, s nešto manje ispitanika, znanstvenici su došli do istih rezultata.

'Žene u prosjeku spavaju više nego muškarci i zdravije su nego muškarci', rekao je profesor Daniel J. Buysse za The Wall Street Journal koji je inače zaposlen na Sveučilištu u Pittsburghu. Dodao je da bi to moglo biti povezano jedno s drugim i razlog zašto žene dulje žive od muškaraca

Na veliko iznenađenje, doktor Buysse kaže kako prema studiji i majke više spavaju od očeva iako se primarno uvijek one brinu o djeci. No ne radi se o cjelonoćnom snu, već o neprekinutom i čvrstom spavanju.

Nekoliko je istraživanja indiciralo da žene mogu lakše utonuti u duboki san, a on je koristan i za memoriju. To potvrđuju i na WSJ.com jer kažu da žene mogu lakše usvajati određena znanja, dok je muškarcima za istu količinu posla potreban odmor.

No, često se čuje od žena da su jako umorne, ali znanstvenici kažu da je to zato jer je njihov bioritam drukčiji od muškaraca, pa bi žene češće ranije išle na spavanje, dok su muškarci noćne ptice.