NIJE TAKO STRAŠNO

Zašto smo drugima simpatični kad se osramotimo?

06.10.2011 u 11:09

Bionic
Reading

Iako nam je jako neugodno ako primjerice zaspimo na poslu ili se spotaknemo dok se penjemo na pozornicu na kojoj ćemo održati predavanje, nova istraživanja tvrde da to i nije tako loše te da smo ljudima zbog toga simpatičniji

Neugodne situacije koje nam tjeraju crvenilo u lice ne moraju nas nužno obilježiti u negativnom smislu. Rezultati jedne studije pokazali su da prisutnima u takvim trenucima djelujemo kao drage i brižne osobe koje su doživjele manju nezgodu, piše msnbc.msn.com.

U istraživanju sveučilišta Berkeley sudjelovalo je 57 studenata koji su otkrili neke od svojih najsramotnijih trenutaka u životu, poput ispuštanja neugodnih plinova pred drugima. Osim što su otkrili neugodne situacije, odgovarali su na pitanja koja su mjerila koliko je osoba brižna ili koliko surađuje s drugima. Rezultate su usporedili s jačinom neugode koju su doživjeli i koliko su se osjećali poniženima u tom trenutku.

Pokazalo se da osjećaj srama ukazuje na to da vam je stalo do drugih ljudi i njihovog mišljenja pa se zato crvenite.

'Osobe koje gledaju nekoga u takvoj situaciji neće to shvatiti kao lošu osobinu ili koristiti u negativnom smislu protiv onoga tko je doživio neugodnost', rekao je voditelj tima Matthew Feinberg

Iako nas takve situacije odmah posrame, Feinberg ističe da drugim ljudima to odaje nešto o karakteru osobe te ih na jednoj razini i povezuje.