STARENJE NIJE MANA

Zašto seks s godinama postaje sve bolji?

31.12.2016 u 17:30

Bionic
Reading

Uvriježeno je mišljenje da s godinama opadaju i seksualna aktivnost i sposobnost, no stručnjaci tvrde da to nije sasvim točno. Osobe zrelije životne dobi možda nemaju toliko često seks kao mladi, ali za razliku od njih, imaju kvalitetniji seksualni život

Godine obično sa sobom nose napretke na svim životnim poljima i bolju kvalitetu života. Vještije i proaktivnije izvršavanje zadataka na poslu, bolje nošenje s financijskim problemima te jača povezanost s ljubavnim partnerom neke su od glavnih prednosti koje pružaju.

Zahvaljujući vremenu i stečenoj praksi, većina se ključnih stvari s godinama mijenja na bolje te se steknu vještine i strategije pomoću kojih lakše upravljamo svojim životima. Jedna od iznimki koja stereotipizira osobe starije životne dobi je seksualni život, a on se redovito opisuje kao faza gubitka želje i, općenito, opadanje kvalitete seksa.


Kvalitetan seksualni život izraženiji u kasnijoj dobi

Dok se redovit seks pripisuje mlađim osobama, činjenica je da starije osobe vode puno kvalitetnije seksualne živote, ispunjene eksperimentiranjem i uživanjem.

Istraživanja pokazuju da je većina muškaraca i žena u Americi iznad 60 godina seksualno aktivna, od čega većina ima seksualne odnose dva do tri puta mjesečno, što je prema statistikama češće od onog što rade u krevetu mlađe osobe. Također su naveli seks kao važan dio svog života.

Postavlja se pitanje zašto je kvalitetan seksualni život izraženiji u kasnijoj dobi, iako nema većih razlika u kvantiteti seksualnih odnosa između mlađe i starije populacije?

U gotovo svim provedenim istraživanjima o seksu i starenju nisu razmatrane promjene koje se događaju tijekom starenja.

Ako upitamo grupu ljudi koliko su zadovoljni svojim seksualnim životom i dobijemo pozitivnije povratne informacije od mlađe populacije ispitanika, znači li to automatski da su godine odgovorne za to?

Što ako u obzir uzmemo generacijske razlike? Osobe rođene 30-ih godina imaju drugačija gledišta na seks od osoba koje su odrastale za vrijeme seksualne revolucije 60-ih i 70-ih godina.

Kako bismo došli do zaključka na koji način starenje utječe na kvalitetu seksualnog života, provedeno je istraživanje u kojem su analizirani podaci prikupljeni iz uzorka od 6.000 ispitanika u dobi od 20 do 93 godine, a proučavani su u periodu od 18 godina.

Kvaliteta važnija od kvantitete

Ne uzimajući u obzir nikakve druge čimbenike, rezultati su pokazali da seksualni život s godinama opada. No kako su ispitanici tijekom istraživanja starjeli, isticali su više kvalitetu, nego kvantitetu kada je riječ o seksualnim odnosima.

Primjerice, učestali seksualni odnosi pokazali su se manje važnima paralelno sa starenjem ispitanika, dok su važniji postali pažnja i trud uložen u seks.

Kada se usporede karakteristike seksa mlađih i starijih ispitanika, uzevši u obzir sociodemografske čimbenike te psihičko i fizičko zdravlje, starije osobe - iznenađujuće - imaju kvalitetniji seksualni život.Primjerice, usporedimo li 40-godišnjeg i 50-godišnjeg muškarca koji imaju jednake seksualne mogućnosti, investiraju jednako pažnje i truda u svoj seksualni život, jednako često imaju seksualne odnose i izmijenili su jednak broj seksualnih partnerica u proteklih godinu dana, možemo očekivati da će 50-godišnjak imati kvalitetniji seksualni život.

Ovi rezultati potkrjepljuju činjenicu da s godinama dobivamo više iskustva i znanja o seksu te naučimo prepoznati svoje i partnerove seksualne želje i preferencije.

Najpozitivniji rezultati, kada je riječ o kvalitetnom seksualnom životu u starijoj dobi, zabilježeni su kod osoba koje imaju kvalitetne romantične odnose s partnerom te su usmjerene na seksualno eksperimentiranje i partnerov užitak.

Ako uzmemo u obzir rezultate istraživanja, svakako je pozitivno saznanje da tijekom godina nećemo izgubiti seksualne apetite, već naučiti više o sebi, svom tijelu i onome što točno želimo, kao i naučiti partnerove preferencije, zbog čega će nam seksualni život biti bolji nego ranijih godina. Aktivan seksualni život starijih osoba doprinijet će i dužem, zdravijem životu, a jedno je sigurno - doživjet ćete i kvalitetnije seksualne odnose nego prije.