OSAM NAČINA

Evo kako seks zapravo utječe na mozak

03.12.2016 u 11:40

Bionic
Reading

Ako izbjegavate seks zbog umora, zbog toga što vas boli glava ili vam se jednostavno ne da, možda vas najnoviji rezultati istraživanja potaknu da pristupite seksu na pozitivniji način. Naime, znanstvenici su otkrili kako vas upravo seks može učiniti pametnijima, otkloniti bolove te vas lišiti stresa, a u nekim slučajevima može djelovati i kao antidepresiv

Može potaknuti dobro raspoloženje, otkloniti bolove i još mnogo toga

Profesor Barry R. Komisaruk s odsjeka za psihologiju na Sveučilištu Rutgers u New Jerseyju došao je do zaključka kako razumijevanje načina na koji seks utječe na mozak može unaprijediti i poboljšati zdravlje čovjeka. Međutim, slučaj ovakvog tipa nije lagan za istraživanje jer ispitanici moraju masturbirati unutar MRI uređaja, tako da je istraživanje još u procesu razvoja. No znanstvenici polako počinju otkrivati misterij. Evo što je do sada otkriveno o ljudskom mozgu za vrijeme seksa.

Seks je kao droga

Seks čini da se osjećamo dobro. Zbog toga žudimo za njim, volimo ga i provodimo toliko vremena u potrazi za partnerom. Užitak koji osjećamo tijekom seksa oslobađa u velikoj mjeri dopamin, neurotransmiter sličan adrenalinu, koji aktivira centar mozga zadužen za zadovoljstvo, takozvani sustav nagrađivanja. 'Uzimanje kokaina i seks ne pružaju isti osjećaj, ali zahvaćaju ista područja u mozgu, kao i ona različita', rekao je Timothy Fong, psihijatrijski profesor (UCLA) škole za medicinu David Geffen. Navodi još neke stimulanse koje utječu na isti nagradni dio mozga kao seks, a to su kofein, nikotin i čokolada.

Seks kao antidepresiv

U istraživanju provedenom 2002. na jednom američkom Sveučilištu, u kojem je proučavano 300 žena, ispitivači su otkrili da žene koje tijekom snošaja nisu koristile kondom imale su manje simptoma depresije od žena koje su koristile kondom. Istraživači su došli do zaključka da različiti spojevi u spermi, uključujući estrogen i prostaglandin, imaju antidepresivna svojstva koja se nakon snošaja apsorbiraju u organizam. Ovo je dobra vijest za one u ozbiljnim vezama, no ako ste još u fazi ispitivanja terena, ne biste trebali odustati od kondoma. Postoje brojni drugi načini na koje možete podignuti raspoloženje, a za prevenciju seksualno prenosivih bolesti nema drugog načina osim korištenja kondoma.

Classic brain move

Fotografiju objavljuje Buzzfeed Comics (@comics)


Seks ponekad može utjecati na pad raspoloženja

Osjećaj užitka koji naglo poraste tijekom seksa, prema riječima znanstvenika, može dovesti do naglog pada raspoloženja nakon snošaja, odnosno do postsnošajne melankolije (postkoitalna disforija). Otprilike jedna trećina žena jednog istraživanja osjećala je svojevrsnu tugu nakon seksa. Iako je moguće da tu tugu uzrokuje osjećaj krivnje ili prisile na seks, znanstvenici još ne mogu pronaći poveznicu između seksa i naglog pada raspoloženja nakon odnosa.

Seks popušta bolove

Ne preskačite seks dok imate glavobolju. Istraživanja pokazuju da seksualni odnos može otkloniti simptome boli. U jednoj njemačkoj studiji provedenoj 2013., 60 posto ispitanika koji pate od migrene i 30 posto njih koji osjećaju glavobolju izjavili su kako tijekom seksa osjećaju djelomično ili potpuno popuštanje boli. Neke druge studije pokazale su kako žene tijekom stimulacije G-točke imaju veći prag boli. 'Potrebna je jača količina stimulansa boli da bi uopće osjetile bol za to vrijeme', izjavio je Beverly Whipple, također profesor sa Sveučilišta Rutgers koji se bavio sličnim ispitivanjima. Whipple nije istraživao razlog tog fenomena, ali neki drugi znanstvenici pripisuju to efektu oksitocina, takozvanog poveznog hormona koji pomaže u zbližavanju mame i bebe koji također ima učinke otklanjanja boli.

Seks može izbrisati pamćenje

Svake godine manje od sedam ljudi od ukupno njih 100.000 iskusi prolaznu amneziju, iznenadan ali privremen gubitak memorije koji ne može biti pripisan nijednom drugom neurološkom stanju. To stanje može uzrokovati žestok spolni odnos i emocionalni stres, bol, lakše ozljede glave, medicinski zahvati te nagli ulazak u vruću ili hladnu vodu. Amnezija ovakvog tipa može trajati nekoliko minuta ili nekoliko sati, tijekom koje osoba ne može stvoriti nova sjećanja ili zapamtiti nedavne događaje, ali nasreću nema trajnijih posljedica.

Seks može poboljšati pamćenje

Barem ako ste glodavac. Istraživanje provedeno na štakorima 2010. dokazalo je da su oni štakori kojima je bilo dozvoljeno parenje jednom dnevno u narednih 14 dana izgradili više neurona u hipokampusu, dijelu mozga povezanog s pamćenjem, od onih štakora koji su imali jednokratno parenje. Rezultati su potkrijepljeni drugim istraživanjem s miševima. Preostaje još istražiti utječe li kontinuiran seksualni život jednako i na ljude (preostaje vam da sami ispitate ima li istine u tome).

Seks smiruje

Isto istraživanje učinaka na mozak koje je provedeno na štakorima otkrilo je da su životinje koje su kontinuirano imale spolne odnose bile pod manjim stresom. Ovi nalazi primjenjivi su i na ljude. Jedno je istraživanje dokazalo da osobe koje su netom prije imale snošaj reagiraju bolje u stresnim situacijama, poput držanja govora u javnosti od osoba koje nisu imale snošaj ili su sudjelovale u nekoj drugoj seksualnoj aktivnosti. Na koji način seks umanjuje stres? U ovom slučaju, snižavajući krvni tlak.

Seks vas čini pospanima

Vjerojatnije je da će seks uspavati muškarca nego ženu, a znanstvenici tvrde da do toga dolazi zbog reakcije prefrontalnog korteksa u mozgu nakon ejakulacije. To, u kombinaciji s otpuštanjem oksitocina i serotonina, može objasniti fenomen 'okrenem se i zaspem' prisutan kod većine muškaraca nakon seksa.