dobro je znati

Zašto se kvinoja obavezno mora oprati prije kuhanja?

21.09.2022 u 10:36

Bionic
Reading

Kvinoja je pseudožitarica koja se lako priprema i ima veliku količinu hranjivih tvari. Ova žitarica vrlo je primjenjiva u različitim jelima, a način pripreme vrlo je jednostavan. Međutim, prilikom pripreme treba slijediti nekoliko jednostavnih pravila, a jedno od ključnih je obavezno pranje prije kuhanja

Kvinoja se smatra vrlo zdravom namirnicom jer sadrži brojne minerale, malo ugljikohidrata te je sastavom vrlo bliska proteinima. No, ne tako poznata je činjenica i da je kvinoja bliski srodnik cikli i špinatu - svi pripadaju istoj porodici chenopodioideae Amaranthaceae, a te namirnice često su konzumirale drevne Inke. Danas se kvinoja i dalje uzgaja uglavnom u planinskom lancu Anda, iako su glavni proizvođači ove superhrane Bolivija, Peru i Ekvador.

No, kvinoja se ne može kuhati u svom prirodnom stanju jer sadrži komponentu zvanu saponin, koju također imaju druge namirnice poput manioke, ginsenga i drugih mahunarki. Saponin se inače koristi za izradu sapuna, sredstva za gašenje požara i za proizvodnju određenih lijekova, a unos velikih količina tog spoja mogu biti vrlo otrovan.

Saponini pridonose prirodnoj otpornosti kvinoje koja je pridonijela njezinom opstanku tijekom niza godina, a taj spoj djeluje kao prirodni pesticid. Osim toga, saponin ima niz negativnih obilježja: smanjuje apsorpciju željeza, ometa preradu određenih namirnica, može povećati razinu kolesterola u jetri i krvi, i u konačnici ima gorak okus.

Stoga ja svakako preporučljivo prije pripreme kvinoje preporučljivo ukloniti saponin. Kako biste to učinili, potrebno je prije kuhanja dobro oprati kvinoju – stavite je u cjedilo i zatim pažljivo ispirite pod mlazom hladne vode. Ubrzo ćete vidjeti kako se stvara pjena koja nestaje nakon pranja. Također je važno ne ostavljati kvinoju da se namače jer se tako saponin nastavlja lijepiti za zrna.

Zapakirana kvinoja obično dolazi već isprana, no svakako je preporučljivo isprati je prije kuhanja u slučaju da je ostala mala količina saponina. Kvinoja se može kuhati u vodi, pari ili peći. Uobičajeni omjer tekućine (vode ili juhe) i kvinoje je 3 prema 1. Na taj način svako zrno će se udvostručiti i oslobodi bijelu klicu. Također kvinoju se može prethodno kratko tostirati na tavici kako bi se dobio fini, orašasti okus.

Kvinoja je odličan dodatak salatama, juhama i varivima, ali se odlično spaja s ostalim namirnicama u popečcima od mesa i povrća, keksima i kolačima.