VLADAR LJETA

Začin koji obožavamo: Kako uzgojiti mirisni bosiljak i u kojim jelima ga koristiti

08.05.2021 u 15:27

Bionic
Reading

Bosiljak je jedan od popularnijih začina, a najbolje ga je korisititi svježeg jer sušenjem ili termičkom obradom gubi svoj prepoznatljiv, osvježavajući miris. Talijani ga obožavaju i koriste u gomili jela, od umaka s rajčicom, preko salata pa do senzacionalnog pesta genovese u kojem je ključan sastojak

Ova skromna biljka trebala bi se naći na prozorskoj klupčici u svakom domu jer će većinu jela oplemeniti i osvježiti. Zahvalna je za uzgoj i ne traži puno, samo dovoljno vode i sunčeve svjetlosti i topline, a zauzvrat će vas podariti mirisnim zelenim listovima. Toplina će koncentrirati ulja u biljci i intenzivirati okuse, ali i namirisati sve oko sebe svaki put kad ga dodirnete. Redovito ga zalijevajte, a da mu nedostaje vode primijetit će po obješenim listovima.

Dovoljno ga je zalijevati svaki drugi dan, a ljeti jednom dnevno. Nikada ne zalijevajte po listićima i pratite je li zemlja suha ili pak previše mokra. No ne treba pretjerivati jer ne voli previše natopljeno tlo zbog kojeg će mu listovi početi žutjeti. Primijetite li da je tegla teška, odnosno da je zemlja dovoljno vlažna – preskočite zalijevanje. Listove bosiljka trebalo bi redovito orezivati, a povremeno obilnije kako bi potjerali novi listići.

Ova je biljka puna željeza, štiti imunitet, odličan je saveznik u borbi protiv akni, ali i smanjuje razinu negativnih emocija i stresa. Najbolje ga je uzgojiti iz sjemena ili kupiti zdravu teglu od domaćih proizvođača i to na tržnici ili u rasadniku. Kad kupite teglicu bosiljka od proizvođača, presadite ga u duplo veću teglu. Možete pažljivo razdvojiti busen, zajedno sa zemljom, na dva ili tri dijela i presaditi svaki u svoju posudu.

Uzgoj bosiljka

Izaberite tegle ne manje od 10 centimetara u promjeru jer će vrlo brzo zapuniti posudu te će postati pretijesna, no obavezno napravite drenažu jer ako višak vode neće moći otjecati, biljka će propasti. Kao i svaku drugu biljku, bosiljak treba redovno prihranjivati i to organskim gnojivom.

Bosiljak u hrani

Bosiljak se dodaje pred sam kraj kuhanja jer termičkom obradom gubi miris, a dodajemo ga upravo zbog njega. Najpoznatije jelo s bosiljkom svakako je pesto genovese.

Za dobar pesto genovese, jedan do najjednostavnijih i najaromatičnijih umaka za tjesteninu potrebna je solidna količina svježeg bosiljka. Idealan je za početnike u kuhinji jer ne zahtijeva kuhanje, a gotov je za svega nekoliko minuta, prije nego se skuhala tjestenina.

Dodajte ga u salatu caprese (svježe rajčice i mozzarella), tjestenine i obavezno obogatite pizze njegovim mirisnim listovima. Izvrsno se slaže s ljetnim povrćem poput tikvica, patlidžana i paprika, ali i morskim plodovima, pa čak i jagodama. I da, ne zaboravite ga dodati u umak od rajčica, bez njega to jednostavno nije to.