MALI VODIČ

Volite svježe začine, ali ne znate u kojim jelima ih koristiti? Imamo nekoliko dobrih savjeta

28.06.2020 u 13:45

Bionic
Reading

Svježi začini neće samo aromatizirati jela i probuditi okuse, već su i zdravi. No iako ste sve to već čuli nebrojeno puta, još uvijek ne znate koji začini se najbolje slažu s određenim namirnicama? Za sve vas donosimo mali vodič o najčešćim začinima s kojima se susrećemo i kako ih koristiti u kuhinji

Mirisni, svježi začini imaju sposobnost da jelu podare sasvim novu dimenziju jer će ga oživjeti svojom svježinom i aromom. Lako se uzgajaju i za njih vam ne treba vrt, odlično će uspijevati i na prozorskoj dasci, a mi smo izvukli one koji bi se trebali naći u svakom domu.

Tvrdi (drvenasti) začini poput ružmarina i kadulje su kako im i ime govori malo žilaviji i tvrđi, a i okus im je snažniji pa ih se ne preporučuje jesti u sirovom obliku. Oni se obično kuhaju u jelu. Nježni, mekani začini poput bosiljka i mente nisu tako snažni, pa ih možemo koristiti u sirovom obliku, kao ukras jelima i u salatama, alii i dodati u kuhanu hranu.

Kralj ljeta je bosiljak, mirisni zeleni grm, za koji se kaže i da odbija komarce, no nemojte vjerovati u to jer i u grmu bosiljka možete pronaći leteće napasnike. Bosiljak je osnovni sastojak jednog od najpopularnijih talijanskih hladnih umaka, pesta genovese, za koji recept možete pronaći ovdje, a njegov aromatičan, osvježavajući miris malo tko ne voli. Neizostavan je dio salate caprese, što znači da je neodoljiv u kombinaciji sa zrelim rajčicama i kremastom mozzarellom. Izvrsno se slaže s ljetnim povrćem poput tikvica, patlidžana i paprika, ali i morskim plodovima, pa čak i jagodama. I da, ne zaboravite ga dodati u umak od rajčica, bez njega to jednostavno nije to.

Origano je mekani začin koji se ponaša poput tvrdih. Budući da ima jak okus, odlično se slaže s crvenim mesom, lagano kuhanim povrćem, jelima s tjesteninom i naravno - pizzom.

Mažuran je izgledom jako sličan origanu pa ne čudi što ih mnogi miješaju. Razlikuju se po okusu i aromi, a mažuran je slatkasti, pomalo limunast miris i slatko-gorki okus dok je origano ipak puno intenzivniji. Odlično se slaže s piletinom, korjenastim povrćem, ali i svinjetinom.

Menta ili metvica je jako izdržljiva biljka koja će preživjeti i ljetne vrućine i zimske hladnoće. Svježi listići mente odličan su dodatak voćnim salatama i, naravno, koktelima poput mojita. No menta će se izvrsno sljubiti s junetinom i janjetinom, a grašku će podariti jednu sasvim novu dimenziju. Kremasta juha od graška s mentom je jelo u koje ćete se zaljubiti čim ga probate, a brzinski recept, idealan za lijene i vruće ljetne dane možete pronaći ovdje.

Ružmarin poput majčine dušice spada u tvrde začine, a njegovi tvrdi listovi skidaju se s grančice i koriste u jelima koja se duže kuhaju. Obično se koristi s pečenim mesom, a izvrsno se slaže i s pečenim krumpirima. Neizostavan je dio focaccie, fine talijanske pogače s maslinovim uljem, a koristi i se i u umacima s crvenim mesom te s ribom na gradele.

Majčina dušica ima tanke grane i sitne mirisne listove. Poput ružmarina popularan je začin u umacima, a odličan je dodatak pečenom mesu i povrću te varivima. Odlično se slaže i s jelima u kojima ima sira, no budući da ima prilično snažan miris ne pretjerujte s količinom.

Kadulja je još jedan tvrdi začin koji može preživjeti gotovo sve vremenske prilike, a jako je aromatična. Odlično se sl aže sa svinjetinom, a nekoliko listića kadulje preprženih na maslacu bit će savršen dodatak tjestenini i njokima. Popularan talijanski recept za njoke od ricotte i parmezana u umaku od maslaca i preprženih listova kadulje možete pronaći ovdje.