KRIVA PROCJENA

Za anoreksiju je kriva greška u mozgu

26.01.2013 u 16:15

Bionic
Reading

Suočite li osobu oboljelu od anoreksije s odrazom vlastitog tijela u ogledalu, zbog greške na mozgu izgledat će si puno krupnije nego u stvarnosti, pokazuje novo istraživanje

Kriva procjena vlastitog tijela, uzrokovana greškom na mozgu, tjera oboljele na neprestano smanjivanje tjelesne težine izgladnjivanjem ili vježbanjem.

Njemački znanstvenici sa Sveučilišta Ruhr u Bochumu fokusirali su istraživanje na mreže u mozgu koje se aktiviraju kada vidimo odraz svog tijela.

Deset anoreksičnih i petnaest zdravih žena dobilo je zadatak između fotografija različitih figura odabrati onu koja najbolje odgovara obliku njihova tijela. Dok su proučavale fotografije, mozgovi su im skenirani magnetnom rezonancijom.

Zdrave ispitanice odlučile su se za vitkije figure, ocijenivši sebe mršavijima nego što to stvarno jesu, dok je kod anoreksičnih ispitanica bilo obrnuto - sebe su doživljavale debljima.

Znanstvenici su potom na skenovima analizirali dva područja mozga zadužena za percepciju naših tijela i zapazili da je veza između tih područja puno slabija kod anoreksičnih ljudi. Zaključili su da zbog toga anoreksične osobe sebe ne doživljavaju na pravi način.