odlični savjeti

Vrtovi u sjeni odlična su oaza ljeti: Kako urediti i koje biljke posaditi na mjestima bez izravne Sunčeve svjetlosti

10.07.2021 u 16:02

Bionic
Reading

Pozicija vrta te dostupnost Sunčeve svjetlosti uvelike određuju što i kako saditi u vrtu. Ako je on u sjeni, to ne znači da se morate odreći uzgoja lijepih biljaka, potrebno je samo pažljivo odabrati koje od njih posaditi

Vrt u sjeni okuplja biljke koje su u stanju rasti bez uobičajenih četiri do osam sunčanih sati potrebnih mnogima od njih. Hosta i paprat najpopularnije su biljke koje bez problema uspijevaju u sjeni, a poznate su po raskošnim oblicima i velikoj otpornosti. Stoga neka vam one svakako budu favoriti prilikom uređenja jer će u tren oka kreirati lijepo i ugodno mjesto za uživanje, daleko od žarkog ljetnog sunca. Kako bi uređenje vrta u sjeni bilo što uspješnije, ovih sedam savjeta sigurno će vam dobro doći.

Biljke sa sličnim potrebama dobro se slažu

Vrlo je važno znati kakvi su uvjeti po pitanju sunca, tla i vode u vrtu da biste posadili biljke na optimalna mjesta. Prilikom uređenja vrta jednu do druge sadite biljke koje dobro uspijevaju u istim uvjetima. Naprimjer, dobra kombinacija su astilba i zlatna jezičnica jer obje dobro rastu na vlažnom tlu u hladu.

Igra biljkama različitih visina izgleda jako privlačno

Umjesto da odaberete biljke koje su iste visine, stvorite bajkoviti vrt s onima različitih visina. Za što bolji vizualni dojam sadite od najniže prema najvišoj biljci. Neki od sjajnih odabira su tiarka i kukurijek jer imaju vrlo zanimljive teksture.

Samo zato što ne zahtijevaju puno Sunčeve svjetlosti, to ne znači da ih ne treba zalijevati

Niska razina vlažnosti čest je problem u vrtovima u sjeni, a razlog tome je i činjenica da se ovakvi vrtovi nalaze ispod krova ili gustih krošnji drveća (u tom slučaju podrežite donje grane ili razrijedite krošnju kako bi propuštala više svjetla). Bez obzira na to što je vrt u hladu, redovito ga zalijevajte.

Malč je odličan za zdravlje vrta u hladu

Jedan od načina na koji možete pomoći biljkama da zadrže vlagu postavljanje je debelog sloja malča u vrtu. On može biti bilo koji biljni materijal od zdrobljenog mrtvog lišća do kartona, a tlu će dati hranjive sastojke i pomoći u sprečavanju širenja korova. Također regulira temperaturu i sprečava eroziju tla.

Dodajte malo boje

Vrtovi u hladu najčešće su izrazito zeleni pa dodavanje malo boje može biti pravo osvježenje. Šarene biljke pogodne za uzgoj u sjeni su žuta gospina papučica, mlječika te koraljni zvončić.

Biljke koje nisu zahtjevne čine vrtlarenje puno jednostavnijim

U kategoriji biljaka koje su vrlo lake za održavanje definitivno je hosta. Ova biljka praktički raste sama te ne zahtijeva neku posebnu njegu, osim zaštite od puževa tijekom jako vlažnih perioda. Paprat, još jedna biljka vrlo jednostavna za održavanje, dolazi u nijansama od zelene do sive. No svakako u obzir uzmite i biljke kao što su kukuljica, slonovo uho i gospin plašt.

Izgled vrta razigrajte miješanjem različitih biljaka

Rjeđe sorte mogu dodati boju i teksturu vrtu u sjeni. Odličan su izbor biljke upečatljivih listova koji svojim šarenilom te izraženim žilama i sjajnom ili pak mat površinom mogu biti odličan ukras. Bacite oko na sorte kao što su kišobran biljka, koja je dobila naziv zahvaljujući svom izgledu, i beesia, koja potječe iz Kine te čiji sjajni listovi u obliku srca imaju duboke žile koje joj daju atraktivan naborani izgled.