vrtlarenje kao hobi

Imate škare i grm ruža, no što sad? Osnovna pravila orezivanja i njege osigurat će predivne i raskošne cvjetove tijekom cijele sezone

23.06.2021 u 14:16

Bionic
Reading

Želite li da vaš grm ruža izgleda lijepo, zdravo i prekrasnim cvjetovima krasi vrt sve do kraja ljeta? Onda je vrijeme za orezivanje ruža prilikom kojeg je važno znati nekoliko osnovnih pravila

Kako bi ruže bile zdrave i lijepe te cvale u svoj svojoj ljepoti, potrebno im je posvetiti malo pažnje. Iako se orezivanje ruža na prvu može učiniti kao kompliciran i zahtijevan zadatak, ako usvojite osnovne korake, to uopće ne mora biti tako.

Pravo vrijeme za orezivanje

Najpogodnije vrijeme orezivanja ovisi o vrsti ruže koju imate. Njujorški botanički vrt savjetuje orezivanje ruža koje cvjetaju jednom u sezoni, obično u proljeće, i to odmah nakon što počnu cvjetati. Ruže koje cvjetaju nekoliko puta tijekom sezone treba orezivati krajem ožujka pa sve do početka travnja kada se pupoljci počnu pojavljivati. Jednom kada se dobro upoznate s načinom rasta biljaka u svom vrtu, briga za njih bit će znatno lakša. Osim orezivanja, važno je pobrinuti se i za mrtvo cvijeće i nakon sezone cvjetanja – da biste održali ružin grm pun cvjetova, cvjetove odrežite čim vidite da više nisu živi.

Osnovna oprema

Ako želite ovaj dio vrtlarenja savladati jednostavno, jedina oprema koja vam zaista treba je par dobrih škara za orezivanje koje moraju biti čiste i oštre. No, nije loše imati i majicu ili košulju dugih rukava od debljeg materijala te deblje rukavice koje će vas zaštiti od trnja.

Uklonite lišće

Možda ćete pomisliti kako je ovo kontraproduktivno, no uklanjanje lišća zapravo pomaže ružama da brže rastu. Osim toga, uklanjanje lišća pomoći će vam kasnije kod orezivanja jer ćete imati lakši pristup stabljici biljke.

Riješite se mrtvih, bolesnih i oštećenih stabljika

Stabljiku treba rezati tako daleko sve dok unutrašnjost štapa ili stabljike ne pobijeli. Ponekad je teško razlučiti koja stabljika nije dobra, a najbolji način provjere je odrezati vrh – ako je zelen, stabljika je dobra, ako je smeđa, stabljika je mrtva. Suhe i crne grane svakako treba odstraniti.

Odrežite sve vodoravne stabljike

Ako stabljike rastu u središtu biljke ili prelaze jedna preko druge, mora ih se odrezati. Cilj orezivanja je održati središte grma čistim i urednim jer trljanje stabljika jednu o drugu može prouzročiti ožiljke i oštećenja koji pak mogu rezultirati infekcijom i različitim bolestima zbog kojih ružin grm može uvenuti. Osim toga, kada uklonite stabljike u sredini, poboljšat će se i cirkulacija zraka.

Odrežite sve vertikalne stabljike

Uklonite sve okomite stabljike usmjerene prema pupoljcima. Stabljike režite otprilike jedan centimetar iznad tog pupoljka pod kutom od 45 stupnjeva od pupoljka.

Uklonite ostatke

Svo odrezano lišće i granje uklonite. Naime, ako su bolesni i zaraženi te dođu u kontakt s ostatkom grma, biljka bi se lako mogla zaraziti.