vrtlarski izazov

Uzgoj povrća u vrtu za vrijeme ljetnih vrućina: Najbolji savjeti koji će spasiti povrtnjak za vrijeme suše

19.06.2021 u 19:09

Bionic
Reading

Bez obzira jeste li iskusan vrtlar ili potpuni početnik, kada se radi o sadnji biljaka i povrća, postoje prirodna stanja koja se ne mogu spriječiti. Jedno od glavnih je suša, a kada se produljeno razdoblje bez kiše poveže s ljetnom vrućinom i visokim temperaturama, vaš povrtnjak naći će se u popriličnoj nevolji. Stoga se pripremite na odgovarajuće mjere predostrožnosti

Dominique Charles, strastvena vrtlarica, vrtna savjetnica i osnivačica Plots & Pansa, otkriva vrlo korisne i primjenjive trikove koji će svaki povrtnjak spasiti u suhim uvjetima, ali i preventivne korake za uspostavljanje zdravog vrtnog temelja.

Priprema dobrog tla

Prije nego što vremenski uvjeti postanu nepovoljni sadnja vašeg povrća u odgovarajuću smjesu tla, preko kojeg će dobiti dovoljno hranjivih sastojaka, pokazat će se kao najbolji put k uspjehu. 'Jako je važno dobro postaviti temelje. Ako imate dobro tlo, imat ćete jako dobar temelj koji će se oduprijeti suši. Tlo u kombinaciji s kompostom ili organskom tvari pomoći će u stvaranju dubokih korijena, a istovremeno uspješno zadržati vlagu', objašnjava Charles te dodaje da ako već nemate praksu kompostiranja kod kuće, svakako provjerite u lokalnom vrtnom centru koji biste mogli kupiti.

Dodajte sloj malča

Na tlo dodajte otprilike dva i pol centimetra malča ili sijena kako biste zadržali vlagu. Tijekom suše nadopunjavajte područja koja izgledaju slabo i rijetko pokrivena.

Uklanjajte korov

'Uklanjanje korova jako je važno tijekom suše jer korov, baš kao i bilo koja druga biljka, za rast treba vodu. Stoga uklonite sve što je suvišno i sve što može spriječiti ionako ograničen dotok vode koji je na raspolaganju vašem povrtnjaku', objašnjava Charles. Također, pomno održavanje gornjeg sloja malča pomoći će, osim prilikom zadržavanja vlage, u sprečavanju širenja korova.

Uspostavite strateški raspored zalijevanja

Charles preporučuje zalijevanje u ranim jutarnjim satima, prije nego što sunce počne snažno sijati. Kako biste lakše uspostavili, ali i održali rutinu, postavite 'alarm za zalijevanje'. Naime dosljednost je ključ održavanja zdrave vegetacije. Charles također predlaže vrtlarima postavljanje bačvi za skupljanje kišnice jer će odlično poslužiti za redovito polijevanje vrta.

Raspored biljaka

Onima koji žive u područjima sklonim suši preporučljivo je dobro razmisliti i isplanirati koje povrće posaditi jedno do drugog. Naime nema svako povrće iste potrebe za zalijevanjem pa je uparivanje povrća koje zahtijeva sličnu količinu vode poprilično mudar potez jer ćete spriječiti bespotrebnu potrošnju vode na ono koje traži manje zalijevanja.