OBRATITE PAŽNJU

Planirate preurediti vrt? Ovo su najčešće greške koje biste trebali izbjeći

09.03.2022 u 13:32

Bionic
Reading

Od početnog odabira mjesta za sadnju do odabira biljaka i njihovog pozicioniranja, za stvaranje prekrasnog vrta potrebno je ipak malo znanja

Dizajneri vrtne i pejzažne arhitekture savjetuju kako izbjeći najčešće pogreške u dizajniranju vrta prije nego što započnete svoj projekt.

Paran broj biljaka

Iako prirodne stvari često dolaze u parovima (dva oka, dvije noge, dva krila, itd.), najbolje je ne upariti niti koristiti paran broj biljaka. Osim u slučaju uokvirivanja šetnice ili ulaza, korištenje neparnog broja biljaka u vrtu omogućuje kretanje očiju kroz vidno polje i vašem krajoliku daruje prirodniji, dinamičniji dojam. Izbjegnite simetriju u vrtu koja izgleda nespretno postavljanjem grupe biljaka u neparne brojeve od 3 do 11 i izbjegavajte sadnju u previše ravnim linijama.

Sudar boja

Većina vlasnika vrtova trudi se učiniti ih šarenijim sadnjom pojedinih biljki, no kada se boje jedne vrste biljki počnu sukobljavati s drugim, kao i obližnjim strukturama, gubi se besprijekoran izgled vrta. Navedeno se, prema dizajnerima vrtova, obično događa u slučajevima kada, primjerice, vlasnici kuće svijetlo žute fasade odluče posaditi jarko žute cvjetove posvuda. Da biste riješili sukob boja, odaberite cvijeće koje se ističe na pozadini, kao što su žuti, bijeli i narančasti cvjetovi ispred tamnih kuća te plavi, ljubičasti i crveni cvjetovi ispred kuća svjetlije boje.

Neusklađen vrtni stil

Kao jednu od najčešćih pogreški prilikom dizajniranja vrta stručnjaci ističu izostanak pozornosti na arhitektonski dizajn kuće ili drugih zgrada. Na primjer, kuća povijesnoga izgleda može izgledati neprikladno i nadmoćno u kombinaciji s modernim dizajnom vrta. Isto tako, glatke linije i uglati oblici većine modernih domova bili bi nadjačani velikim, upadljivim cvijećem.

Velike praznine između biljaka

Biljke neprirodno raspoređene u polupraznim gredicama za sadnju, okružene malčem prizor su s kojim se dizajneri vrtova često susreću. Iako se vjeruje da je ovakav dizajn vrta najlakši za održavanje, dizajneri tvrde suprotno. Korov će u ovom slučaju cijelo vrijeme nestrpljivo pokušavati popuniti praznine u vrtu. Prirodniji i potpuno zasađeni vrtovi ne samo da bi izgledali bolje, već bi rezultirali rjeđom potrebom za uklanjanjem korova.

Ne držite se plana sadnje

Tijekom godina vrtlarenja možete na kraju završiti s gomilom raznih biljaka koje se stilski ne podudaraju. Kako biste izbjegli ovu pogrešku u dizajnu vrta, važno je izraditi plan i držati ga se. Ovaj plan trebao bi biti dosljedan u cijelom vidnom polju, što znači da se sva područja vrta gledana iz određenog kuta trebaju podudarati.