odličan izbor

Prekrasan i rascvjetan vrt može imati baš svatko: Ove biljke su nevjerojatno lake za uzgoj

16.03.2022 u 06:46

Bionic
Reading

Ako ste potpuno novi u vrtlarenju ili nemate puno vremena za njegu biljaka, lijepog i prekrasno rascvjetanog vrta ne morate se odreći. Jednostavno posadite neku od ovih sorti, nevjerojatno lakih za uzgoj

Za one koji ne stižu ili ne žele puno vremena provesti uređujući vrt, no svejedno žele uživati u svim blagodatima lijepo uređenog vanjskog prostora, postoji doista puno opcija, od lijepih i sitnih pokrivača za tlo, srednjih stabala ili biljaka čije prekrasno lišće ukrašava vrt i nakon ljeta. U svakom slučaju, na ove sorte koje je lako uzgajati doista se isplati obratiti pažnju.

Sunovrat ili narcis

Jedan od najvećih izazova u uzgoju proljetnih lukovica je očuvanje od nametnika, no narcisi su značajni po tome što ih nametnici gotovo uopće ne napadaju. Lukovice mogu ostati u zemlji godinama, a svakog proljeća ukrašavat će vrt prekrasnim žutim cvjetićima i to uz minimalno brige. Dovoljno je samo odrezati lišće kada požuti kako bi vrt izgledao uredno.

Nedirak

Nedirak dobro raste u sjeni, tako da se ne morate brinuti hoćete li pronaći mjesto s puno sunca za ovo cvijeće jarkih boja. Ne zaboravite pričekati dok opasnost od mraza ne prođe prije nego li ga posadite.

Hortenzije

Hortenzije imaju krase dugotrajni cvjetovi koji će vrt ukrašavati tijekom cijelog ljeta, a ocvalo cvijeće ne morate čak ni uklanjati. Budući da ovi grmovi cvjetaju na novom drvetu, obrezivanje je također jednostavno – jednostavno ih orežite do kraja u kasnu zimu ili rano proljeće. Vrste hortenzija razlikuju se po izgledu. Neki imaju velike, okrugle grozdove cvjetova, dok drugi imaju manje, ravnije cvjetove.

Yucca filamentosa (končasta juka)

Poznata još kao i Adamova iglica, ovaj sukulent je otporan na sušu i ne zahtijeva mnogo održavanja. Lišće mu raste u obliku rozete visine oko jednog metra, a ljeti pažnju privlači prekrasnim cvjetovima na stabljikama. Osim laganog zalijevanja, jedino održavanje koje mu je potrebno nije obavezno, a odnosi se na podrezivanje cvjetnih stabljika na kraju vegetacijske sezone za uredniji izgled.

Mali zimzelen

Mali zimzelen je popularna biljka koja pokriva tlo i cvjeta malim cjevastim cvjetovima čija cvatnja počinje u kasno proljeće. Obično ponovno cvjeta tijekom ljeta i u jesen, a ova biljka može podnijeti sjenu, kamenito tlo i sušu. Osim toga, obično nema problema sa štetočinama ili bolestima, a što se tiče njege i održavanja bit će ga potrebno s vremena na vrijeme podrezati kako biste spriječili širenje na područja gdje ne želite da raste.