OMILJENI OBROK

Volite započeti dan jednim od najzdravijih doručaka? Možda ga cijelo vrijeme pogrešno pripremate

06.10.2020 u 06:36

Bionic
Reading

Zobena kaša prepuna je zdravih nutrijenata pa nije nikakvo čudo da je vrlo visoko na popisima najzdravijih opcija kad je u pitanju doručak

Zobena kaša izvrstan je jutarnji obrok prepun vlakana, minerala i vitamina, a mnogi je vole i u ukusnoj i mirisnoj jesenskoj varijanti, sa skuhanim jabukama, cimetom i malo meda.

Omiljenu zobenu kašu možete učiniti još ukusnijom ako ubacite drugo voće poput banana, borovnica, malina te chia sjemenki, orašastih plodova, naribane čokolade...

Iako se čini da je riječ o jednostavnom jelu u čijoj pripremi ne možemo pogriješiti, to baš i nije tako. Neki zobenu kašu pripremaju samo s vodom, no to nije dobra opcija jer je puno ukusnija i bogatija proteinima ako koristite mlijeko.

Evo o čemu trebate voditi računa pri pripremi zobene kaše:

Veličina posude za kuhanje

Prilikom priprema zobene kaše dolazi do pojave vrlo velikih mjehurića pa ukoliko je posuda za kuhanje premala, imat ćete problema s prelijevanjem. Stoga odaberite odgovarajuću veličinu posude.

Sve je u tajmingu

Vrijeme dodavanja zobenih pahuljica također je bitno. Ukoliko želite kremasti obrok, dodajte zobene pahuljice nakon što je mlijeko počelo vriti, a ako pak želite da se osjeti zob, dodajte ga u hladno mlijeko prije nego što stavite sve na vatru.

I još jedan savjet: Zvuči nevjerojatno, ali kako bi kaša bila ukusna, uvijek joj morate dodati malo soli. Napravite to na početku kuhanja! Jer ukoliko dodate sol na kraju, neće biti ukusna.

Miješanje

Dovoljno je povremeno promiješati kako mjehurići prilikom kuhanja ne bi postali preveliki i napravili nered na vašem štednjaku. Osim toga, miješanjem se otpušta dodatan škrob koji će vašoj zobenoj kaši dati onu posebnu, kremastu strukturu. Nakon što je skuhate ostavite smjesu još nekoliko minuta kako bi upila dovoljno tekućine.