ZASITNA I ZDRAVA
Ova mirisna i ukusna juha prepuna je vitamina i vlakana, a za njenu pripremu treba vam manje od pola sata

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia
Potrebni sastojci
- sol, papar
- maslinovo ulje
- 2 ljutike ili jedan luk
- 1 češanj češnjaka
- 1 srednja mrkva
- 1 stapka celera
- povrtni temeljac
- po želji kiselo vrhnje, prepečeni komadići pršuta, tanko narezane panceta i prepečene kockice kruha
ZA SVAKOGa PO NEŠTO
Ne znate što biste kuhali? Tportalova slana kuharica krije recepte koji će oduševiti i najizbirljivije
Priprema
Zagrijte lonac na vatri, dodajte maslinovo ulje i narezanu ljutiku. Dodajte naribanu mrkvu i na sitne komadiće narezani stapku celera i sotirajte oko pet minuta te pri kraju dodajte nasjeckani češnjak kako ne bi izgorio.
U lonac dodajte vodu i temeljac, (ukupno oko 800 ml) te u njih ubacite grašak. Dobro promiješajte i pustite da uzavre
Kad je juha uzavrela, smanjite temperaturu i kuhajte još 10 minuta.
Grašak je tad već omekšao p au lonac dodajte listiće mente, začinite solju i paprom te maknite s vatre.
Pričekajte pet do deset minuta da se juha malo ohladi te je izmiksajte štapnim mikserom ili uspite u blender te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Uspite u tanjure ili zdjeli ukraste listićima mente i dodajte po želji u juhu žlicu kiselog vrhnja, prepečene komadiće pršuta ili pancete ili pak prepržene kockice kruha – krutone.

Juha od graška s poširanim jajem
Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia
Ova će juha novu dimenziju dobiti ako joj dodate poširano jaje. Postupak poširanja možete vidjeti ovdje, a poširano jaje samo dodajte u tanjur ili zdjelicu u koju ste ulili juhu. Dobar tek!