PAHULJASTI ZALOGAJI

Kad jednom probate gnude, zaboravit ćete na tradicionalne njoke

15.06.2019 u 17:08

Bionic
Reading

Lagani i pahuljasti njoki od ricotte savršen su izbor za vruće ljetne dane. Jednostavno se pripremaju, ne zahtijevaju više od 5 minuta provedenih pored štednjaka, a jedini minus, ako ga tako uopće možemo nazvati je što ih treba pripremiti dan unaprijed

Gnudi su lagani njoki od ricotte i parmezana, a obavijene su slojem krupnog brašna. Zapravo je riječ o smjesi kojom se pune ravioli, a to im govori i samo ime gnudi koje znači – goli. Nisu pretjerano zasitni poput tradicionalnih njoka, a prednost im je što se brzo pripreme. No da biste uživali u njima, savjetujemo vam da planirate barem dan unaprijed, jer gnudi moraju odležati minimalno 12 sati u hladnjaku (poželjno bi bilo 24 sata) uronjeni u krupno brašno – semolinu.

Semolina je vrsta brašna koju Talijani tradicionalno koriste za izradu tjesteninu, a to je zapravo oštro brašno dobiveno iz durum pšenice, koje možete pronaći u bolje opskrbljenim supermarketima i trgovinama zdrave hrane. No u slučaju da ga ne pronađete, umjesto klasičnog oštrog brašna možete koristite obični bijeli griz tj. fino mljevenu krupicu. Poslužit će, barem za prvu ruku.

Potrebni sastojci:

  • 500 g ricotte
  • 50 g svježe naribanoga parmezana + ekstra za posipanje
  • 2 žumanjka
  • Malo naribanoga muškatnog oraščića
  • 250 g semolina brašna
  • 60 g maslaca
  • 15 listova svježe kadulje
  • Jedna velika žlica tostiranih pinjola
  • Sol, papar

Priprema

Ricottu stavite na gazu iznad zdjele, barem na sat vremena (poželjno duže) da se ocijedi višak vode. Ocijeđenu ricottu stavite u čistu zdjelu, dodajte joj naribani parmezan, žumanjke, malo soli, naribani muškatni oraščić i sve izmiješajte. Brašno istresite u dublju posudu za pečenje ili neku plastičnu posudu.

Žlicom izvadite smjesu ricotte te je izvaljajte u kuglicu veličine oraha i uvaljajte u brašno tako da bude pokrivena sa svih strana. Kad potrošite svu smjesu, pokrijte kuglice papirom za pečenje (nikako ne plastičnom folijom) i ostavite u hladnjaku minimalno 12 sati, kako biste dobili tzv. koricu oko ricotte.

Gnudi se kuhaju jednako kao i obični njoki, u posoljenoj vreloj vodi. Kad voda uzavre ubacite pažljivo gnude i kuhajte ih 2-3 minute ili dok ne isplivaju na površinu. Rupičastom žlicom ih izvadite i ocijedite.

U tavi zagrijte maslac i dodajte mu listove svježe kadulje. Pržite ih 2-3 minute dok ne postanu hrskavi. Izvadite ih na kuhinjski papir da se ocijede, a maslac zagrijavajte dok ne dobije smećkastu boju.

Skuhane gnude prelijte smeđim maslacem, pospite listićima kadulje i tostiranim pinjolima te po želji naribajte malo parmezana i poparite.

JEDNOSTAVAN RECEPT

Obožavate njoke? Evo kako ih napraviti, korak po korak

Pogledaj galeriju