ZA TOPLE DANE

Kremasta, aromatična i brzo gotova: Ovo je najfinija tjestenina sa sirom

30.05.2025 u 12:52

Bionic
Reading

Svilenkasta fettuccine tjestenina isprepliće se u kremastom umaku od limuna i češnjaka u ovom neodoljivom jelu. Svježe rajčice, češnjak i peršin dodaju dubinu okusa, dok dodatak limunove korice daje bogatstvo okusa i donosi svježinu

Ljubitelji limuna će se zaljubiti u ovo jednostavno jelo od tjestenine - zavodljivo prepletanje nježne fettuccine tjestenine s kremastim i citrusnim umakom. Iako je ovo jelo definitivno rođak fettuccine Alfredo jela, oštar okus limuna, pojačan peršinom i češnjakom, probija kroz bogatstvo okusa na bazi krem sira. Svježe rajčice dodane na kraju čine da jelo djeluje lagano i ljetno, unatoč svojoj kremastoj teksturi.

Jedna posebna značajka ovog recepta je završni posip - od sirovog, sitno nasjeckanog češnjaka, kore od limuna i peršina koji donosi slojeve okusa koji se odražavaju u umaku. Ovo je beskrajno prilagodljiv recept u koji možete dodati kuhanu piletinu, škampe ili povrće po želji.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Potrebni sastojci:

Za tjesteninu:

  • 3 žličice naribane kore od limuna
  • 2 žličice sitno nasjeckane svježeg peršina
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 225 g kuhane fettuccine tjestenine

Za umak:

  • 60 g maslaca
  • 1 mala glavica luka, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 žličica naribane kore od limuna
  • 120 ml vrhnja za kuhanje
  • 1/4 žličice soli
  • 1/8 žličice papra
  • 115 g krem sira, narezan na kockice
  • 2 žlice limunovog soka (oko 30 ml)
  • 2 šljiva rajčice, nasjeckane
  • 2 žličice sitno nasjeckanog svježeg peršina
  • Naribani parmezan, po želji

Priprema:

U maloj zdjeli pomiješajte limunovu koricu, pešin i češnjak. Skuhajte fettuccine prema uputama na pakiranju; ocijedite.

Za umak, u velikoj tavi zagrijte maslac na srednje-visokoj temperaturi. Dodajte luk i dinstajte uz miješanje 2-3 minute ili dok ne omekša. Dodajte češnjak i koru od limuna; dinstajte još 1 minutu.

Umiješajte vrhnje, sol i papar. Žičanom mutilicom umiješajte krem sir i miješajte sve dok se ne otopi.

Uklonite s vatre; ostavite da se malo ohladi. Umiješajte limunov sok.

Dodajte tjesteninu, rajčice i peršin u tavicu; promiješajte da se sve sjedini. Poslužite odmah s mješavinom limunove korice i, po želji, parmezanom.