Prirodna rješenja za održavanje vrta sve su popularnija, a jedno od najučinkovitijih skriva se na kuhinjskoj polici – jabučni ocat
Iako ga većina koristi u kulinarstvu, stručnjaci za vrtlarstvo otkrivaju da je jabučni ocat moćno sredstvo za borbu protiv korova, gljivica, insekata, pa čak i neželjenih glodavaca. No važno je znati kako ga pravilno koristiti kako ne bi štetio biljkama ili tlu.
Moć jabučnog octa: protiv gljivica, štetnika i korova
Jabučni ocat sadrži octenu kiselinu, koja ima snažna antimikrobna svojstva. Kad se pravilno razrijedi, može poslužiti kao učinkovito sredstvo protiv gljivičnih bolesti poput pepelnice, crne pjegavosti i rane plamenjače.
Stručnjakinja za staklenike i vrtlarstvo Lucie Bradley preporučuje mješavinu dviju žlica jabučnog octa na četiri litre vode, kojom se biljke mogu prskati svakih sedam do deset dana.
Za već zaražene biljke savjetuje jaču otopinu: četiri žlice octa na četiri litre vode, kojom se obilno prska lišće. Za ruže s crnom pjegavosti koristi se mješavina od tri žlice octa na istu količinu vode, s preporukom svakodnevne primjene dok se bolest ne povuče.
Prirodni repelent za insekte
Osim što štiti od gljivica, jabučni ocat djeluje i kao repelent za insekte. Tammy Sons, direktorica TN Nurseryja, već godinama koristi ocat kako bi se riješila lisnih uši i mrava. Njezina receptura uključuje jednu mjeru jabučnog octa, tri mjere vode i nekoliko kapi blagog deterdženta za posuđe. Otopinu raspršuje oko biljaka – ne po lišću, jer kiselina može izazvati opekline.
Dezinficiranje vrtnog alata
Zahvaljujući octenoj kiselini, jabučni ocat savršeno uklanja prljavštinu, naslage i hrđu s vrtnog alata. Bradley savjetuje prskanje hrđavih dijelova alata čistim octom, nakon čega ih treba obrisati. Za dublje čišćenje koristi se mješavina vode i octa u jednakim omjerima, u kojoj se alat može namakati nekoliko sati ili preko noći.
Također, ocat se koristi za uklanjanje mrlja s glinenih tegli – dovoljno je potopiti ih u otopinu jedne mjerne jedinice octa i dvije mjerne jedinice vode.
Odbija životinje
Jake kiseline i oštar miris jabučnog octa ne odgovaraju mnogim životinjama. Bradley preporučuje namakanje krpica ili vate u octu i njihovo postavljanje na rubove vrta kako bi se odbili zečevi, srne i glodavci. Također se može napraviti sprej (jedan dio octa na tri dijela vode) i nanijeti ga na biljke koje želimo zaštititi.
Za krtice, savjetuje se jača otopina – pola-pola voda i ocat – koju treba uliti u njihove tunele. Ipak, važno je imati na umu da višekratna primjena octa može promijeniti pH tla i naštetiti okolnim biljkama.
Lovac na voćne mušice
Voćne mušice privlači fermentirani miris, pa je jabučni ocat idealan za njihovo hvatanje. Dovoljno je u malu zdjelicu uliti ocat i dodati kap deterdženta za posuđe. Za učinkovitiju zamku koristi se staklenka s poklopcem u kojem su probušene rupe – mušice će ući, ali neće moći izaći. Kad se napuni, sadržaj se jednostavno zamijeni.
Smrt za korov
Kada je riječ o borbi s nepoželjnim korovom, jabučni ocat briljira. Bradley savjetuje nekoliko opcija – može se koristiti nerazrijeđen, razrijeđen (u omjeru 1:3 do 1:10) ili kao dio snažnije mješavine:
- četiri šalice jabučnog octa
- pola šalice soli
- žličica deterdženta za posuđe
Sve se dobro promiješa i ulije u bočicu s raspršivačem. Ova otopina učinkovito uništava korov, no treba ju primjenjivati isključivo na površinama poput terasa, staza i dvorišnih fuga – jer će uništiti i okolne biljke.
Upozorenje: ocat nije bezazlen
Iako je prirodan, jabučni ocat treba koristiti pažljivo. Pretjerana upotreba može naštetiti biljkama, poremetiti pH vrijednost tla i ugroziti korisne mikroorganizme. Najbolje ga je koristiti ciljano, kao pomoćno sredstvo u točno definiranim situacijama.
U pravim omjerima i s pažljivom primjenom, jabučni ocat postaje jedan od najmoćnijih saveznika svakog vrtlara – prirodan, dostupan i višestruko koristan.