SVE JE POVEZANO

[VIDEO] Zdravlje srca u srednjim godinama značajno smanjuje rizik demencije u starosti

16.12.2020 u 16:02

Bionic
Reading

Odrasle osobe koje ne puše, imaju zdravu prehranu i aktivan životni stil imaju čak 86 posto manji rizik demencije u starosti

Ako imate 'savršen' krvni tlak, ne pušite, umjereno pijete, bavite se nekim sportom i zdravo se hranite, rizik da ćete u starosti imati simptome demencije 86 posto su manji nego kod ostalih ljudi. Odrasle osobe koje vode samo umjereno zdrav život imaju oko 50 posto manju šansu patiti od demencije kasnije u životu.

Jedan od autora istraživanja je izvanredni profesor i viši predavač u istraživanju starenja na Karolinskom institutu u Švedskoj Chengxuan Qiu.

Više različitih istraživanja povezalo je zdravlje srca i krvni tlak s kognitivnim zdravljem. Demencija se može pojaviti u obliku problema sa sjećanjem, isprekidanog govora i čestog gubitka koncentracije.

Chengxuan Qiu i njegovi kolege pratili su zdravlje srca i mozga kod 1449 osoba u Finskoj u sklopu istraživanja faktora kardiovaskularnog rizika, starenja i demencije između 1972. i 1988., sa 744 preživjelih bez demencije koje su znanstvenici pratili dalje u kasnijem životnom vijeku do 2008. godine.

Znanstvenici su imali šest kriterija prema kojima su napravili svoje istraživanje – pušenje, fizičku aktivnost, tjelesnu težinu, krvni tlak, kolesterol i šećer u krvi. U prvoj kontroli 61 osoba imala je demenciju, a u drugom kontrolnom pregledu dodatnih 47 ljudi dobilo je istu dijagnozu.

Oni koji su imali srednje ocjene prema spomenutim kriterijima imali su 29 posto manju šansu demencije od osoba koje su imale loše ocjene. Osobe s 'idealnim' ocjenama imali su 48 posto manju šansu demencije.

Osobe koje su imale srednje ocjene u srednjim godinama, no i u poznijoj dobi, imale su 75 posto manji rizik demencije, dok su oni sa savršenim ocjenama imali čak 86 posto manju šansu demencije.

Istraživanje potvrđuje ideju da je mentalno zdravlje usko vezano uz zdravlje srca.