IZVOR MLADOSTI

[VIDEO] Sve dobre strane vitamina E: Čemu služi i zašto je važan za zdravlje

19.08.2020 u 16:01

Bionic
Reading

Svi znamo da su vitamini važni za zdravlje, no rijetko zapravo imamo točnu ideju čemu koji vitamin služi. Vitamin E jača imunološki sustav i poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Vitamin E je mineral i antioksidant koji se otapa u vodi, a može ga se naći u voću i povrću.Među mnogim zdravstvenim koristima vitamina E je usporavanje starenje i umiranja stanica. Vitamin svojim antioksidacijskim svojstvima štiti stanice od slobodnih radikala.

Vitamin E također usporava genetsku bolest poznatu kao degeneraciju makule od koje može doći do gubitka vida. Još jedna korist vitamina E je jačanje imunološkog sustava zahvaljujući povećanju i kvaliteti bijelih krvnih zrnca.

Vitamin E usporava gubitak pamćenja kod osoba koje boluju Alzheimerove bolesti. Mozak koristi puno kisika i zato ima veći rizik štete od oksidacijskog stresa, pa vitamin E svojim antioksidacijskim svojstvima ima značajnu ulogu u smanjivanju tog problema.

Vitamin E jača i širi krvne žile što smanjuje šansu začepljenja. Jedna od slabije poznatih prednosti vitamina E je smanjenje predmenstrualnih simptoma poput anksioznosti, grčeva i depresije.

Vitamin E pomaže u zaštiti od ultraljubičastog zračenja, pa je koristan kod štete nastale izloženosti Suncu.

Najbolji izvori vitamina E su bademi, suncokretovo ulje, avokado, crvena paprika i pastrva.