DEZINFEKCIJA DAHA

[VIDEO] Novi koncept maski ubija viruse u respiratornim kapljicama i tako ograničava širenje COVID-19

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 04.11.2020 17:05
  • Objavljeno 04.11.2020 u 17:05
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: PBWPIX / Alamy / Alamy / Profimedia

Znanstvenici sa Sveučilišta Northwestern borbu protiv koronavirusa podignuli su na višu razinu razvojem novog koncepta maski za lice koje će zaražene koji ih nose učiniti još manje zaraznima

Dizajn ovih maski upotrebljava antivirusne kemikalije kojima bi se tretirao materijal za izradu maski za lice. Na taj bi se način dezinficirale kapljice izdahnute iz respiratornog sustava, što bi prema istraživačima moglo pomoći u kontroli širenja koronavirusa.

Istraživači su u laboratoriju simulirali udisanje, izdisanje, kašljanje i kihanje kroz netkane materijale koji se koriste u većini maski, među kojima su i materijali bez prediva sa samo 19-postotnom gusoćom vlakana. Analiza je pokazala da je dezinficirano čak 82 posto izbačenih respiratornih kapljica u volumenu.

Takve tkanine ne otežavaju disanje, a kemikalije iz maske tijekom simuliranih eksperimenata udisanja nisu pobjegle, što znači da vjerojatno neće tetno djelovati na one koji ih nose.

'Kemikalije bi dezinficirale kapljice koje prođu kroz masku tako da nositelji, bilo oni sa simptomima ili bez, postanu manje zarazni', rekao je za UPI koautor studije Jiaxing Huang, profesor znanosti i inženjerstva materijala na Sveučilištu Northwestern.

Iako je nekoliko studija pokazalo da se prekrivanjem usta i nosa može zaustaviti prijenos većine respiratornih kapljica, kirurške maske, maske N95 i ostale maske ne ubijaju virus niti zaustavljaju njegovo potpuno širenje.

Stoga je Huang sa svojim timom pokušao dizajnirati materijal s antivirusnim sredstvima koji neće onemohućiti disanje. Također, željeli su biti da onaj koji nosi masku neće udisati antivirusne kemikalije.

Nakon više eksperimenata odabrali su dvije poznate antivirusne kemikalije – fosfornu kiselinu i bakrenu sol. Ove nehlapljive kemikalije su pogodne jer ne mogu isparavati pa zatim potencijalno biti udahnute, a obje lokalno stvaraju nepovoljno okruženje za viruse.

Otkriveno je da su čak i prozračniji materijali s niskom gustoćom vlakana oko 11 posto, poput medicinske gaze, dezinficirali čak 28 posto izdahnutih kapi.

Čvršće tkanine, poput maramica koje ne ostavljaju dlačice i koriste se za čišćenje u laboratorijima, dezinficirale su 82 posto respiratornih kapljica.

Dizajn ovih maski još je u fazi koncepta, ali Huang kaže kako pruža dobru platformu za buduća istraživanja i razvoj.

'Maske nisu samo oprema za osobnu zaštitu. Više su oprema za javno zdravstvo i trenutni rad je osmišljen kako bi se poboljšala ta funkcija maski. Rad pruža temelj za poboljšanu funkciju opreme za javno zdravstvo pa pozdravljamo sve koji su zainteresirani za komercijalizaciju', rekao je Huang.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!