GLOBALNA PANDEMIJA

Znate li kako treba pravilno održavati platnene maske?

26.10.2020 u 14:46

Bionic
Reading

Zaštitne maske kao jedna od mjera za sprječavanje koronavirusa postale su naša svakodnevica, a kako bi nas doista i štitile, treba ih pravilno održavati

Uz jednokratne maske, platnene, tzv. nemedicinske maske su jedna od mjera u suzbijanju globalne pandemije koja je ovih dana uzela maha te su posve očekivano najtraženiji modni detalj u mjesecima koji su pred nama.

Ako ste i vi već sad stvorili mini kolekciju maski, treba podsjetiti i pravila njihovog održavanja kako bi doista bile učinkovite.

To naravno ne znači da se ista maska nosi danima. Osim što je važno da se ispravno nose (dakle na nosu i ustima, priljubljene uz lice), bitno je da su čiste. Dakako, nakon skidanja korištene maske, ruke treba dobro oprati sapunom i vodom.

Iako se na internetu mogu naći bezbrojni savjeti za dezinfekciju maski uz pomoć mikrovalne pećnice ili uranjanjem u kipuću vodu, najbolje je primijeniti klasično pranje i sušenje.

  • +6
Maske za lice Izvor: Promo fotografije / Autor: Diadema

Kako savjetuje američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti CDC, platnene maske mogu se prati s ostalim rubljem, i to na najvišoj temperaturi u perilici.

  • +5
Olivia Palermo i Nicky Hilton Izvor: Profimedia / Autor: Dylan Travis/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukoliko se pere ručno, treba koristiti sredstvo za dezinfekciju poput npr. izbjeljivača koji sadržava 5,25 posto - 8,25 posto natrijevog hipoklorita i to 4 žličice po litri vode sobne temperature. Masku potopite u otopinu na 5 minuta. Nakon toga je isperite hladnom vodom i stavite da se osuši (ukoliko je moguće na suncu). Ako pak imate maske s filtrima, zamijenite ih nakon svake uporabe.

Maske je najbolje oprati ih nakon svake uporabe i dobro posušiti na zraku. Ukoliko nemate tu mogućnost, možete ih osušiti i u sušilici na najvišoj temperaturi.

Što se tiče platnenih maski, najbolje su dvoslojne pamučne maske, stoji i na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

'Za optimalnu učinkovitost najbolje je koristiti dvoslojnu pamučnu tekstilnu masku za lice, koja ima ulogu tekstilne barijere, te je treba pravilno nositi: da čvrsto prianja na nos i usta i da cijelo vrijeme nošenja prekriva istodobno i nos i usta, te je mijenjati je ako je mokra i ne dirati je dok se nosi. Fizička barijera koja nastaje pravilnim nošenjem maske za lice može pružiti određenu zaštitu protiv većih kapljica, u kojima se može nalaziti virus, i spriječiti dodir sluznice usta/nosa s onečišćenim rukama. Takve maske mogu, kao i drugi tekstilni predmeti, usporiti ujanje izdahnutog zraka ili prijenos respiratornih kapljica i pojačati svijest o potrebi za fizičkom udaljenošu kao i o pažljivijem ophođenju prema sebi i drugima u vidu zaštite zdravlja. Na taj se način može pridonijeti smanjenju daljnjeg širenja virusa SARS-CoV-2', stoji u uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.