'NOVO NORMALNO'

Uvjereni ste da ispravno koristite sredstva za dezinfekciju? Možda i vi radite ove najčešće greške, a da ni ne znate

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 24.10.2020 20:26
  • Objavljeno 24.10.2020 u 20:26
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Nakon što je u ožujku proglašena globalna pandemija koja je nažalost još uvijek u punom zamahu, kao jedno od osnovnih sredstava u borbi protiv novog koronavirusa stručnjaci su, osim zaštitnih maski, savjetovali korištenje sredstava za dezinfekciju ruku kad nismo u mogućnosti oprati ih na 'old school' način - sapunom i toplom vodom

Da, sredstva za dezinfekciju ruku neizbježan su sadržaj naših torbica, a mnogi misle da se prilikom njihove uporabe nema što pogriješiti.

Nema sumnje da su sredstva za dezinfekciju ruku prikladna pri zaustavljanju širenja zaraznih bolesti. Međutim nisu čudotvorna. Postoje mnoge zamke pri njihovoj uporabi kojih svi moraju biti svjesni kako bi ih koristili na najučinkovitiji način', objašnjava dr. K.C. Rondello, epidemiolog i klinički izvanredni profesor s američkog Sveučilišta Adelphi.

Stručnjaci upozoravaju na najčešće greške prilikom korištenja sredstava za dezinfekciju, a kojih možda niste ni svjesni:

Koristite pogrešnu vrstu sredstva za dezinfekciju

Nisu sva sredstva za dezinfekciju ruku jednaka. Epidemiolog Rondello preporučio je uporabu sredstava za dezinfekciju koja 'sadrže najmanje 60 posto etilnog alkohola ili 70 posto izopropilnog alkohola' jer najučinkovitije uklanjaju mikroorganizme. Također biste trebali pročitati naljepnicu proizvoda kako biste utvrdili ubijaju li njegovi aktivni sastojci bakterije, viruse, oboje ili niti jedno, rekao je. 'Korištenje samo baktericidnog proizvoda može vam dati lažni osjećaj sigurnosti jer on ne pruža zaštitu od virusnih patogena kao što je SARS-CoV-2', rekao je dr. Rondello za HuffPost, dodajući da neki proizvodi, poput maramica za bebe, možda uopće neće biti antimikrobni. 'Možda će biti od koristi u deodoriranju i uklanjanju vidljive prljavštine, ali neće imati značajan učinak na SARS-CoV-2', dodaje on.

Ne koristite sredstvo za dezinfekciju na pravi način

Možda koristite dezinficijens za ruke, ali ne na pravi način. Najčešće greške su te da ga ili koristimo prekratko ili premalo, upozoravaju stručnjaci. Dobro je poznato da kad peremo ruke to mora trajati 20 sekundi! No isto toliko dugo bismo trebali trljati ruke nakon što nanesemo sredstvo za dezinfekciju ruku - dok dva puta otpjevušimo pjesmicu 'Sretan rođendan' od početka do kraja. 'Utrljavajte ga sve dok ne nestane', upozorava njujorški liječnik Aaron Glatt. Druga česta pogreška je to što mnogi koriste nedovoljno sredstava za dezinfekciju ruku, što znači da neće biti uspješno očišćene, rekao je dr. Glatt. Ljudi često misle da su ruke čiste nakon samo male kapljice sredstva, no u stvarnosti, upozoravaju stručnjaci, trebali biste istisnuti otprilike veličinu kovanice.

Izostavljate pojedina područja

Bilo koji dio ruku koji ostavite neočišćenim može sadržavati čestice virusa. Dakle čak i ako ste nešto dodirnuli samo jednim prstom, uvijek biste trebali detaljno dezinficirati cijele ruke - sa svih strana - kako biste bili sigurni. Naprimjer, ako uzmete olovku između dva prsta i potpisujete neku potvrdu, nemojte samo trljati sredstvo za dezinfekciju ruku po tim prstima, već detaljno očistite cijele ruke, uključujući prste i nokte. Nikako nemojte zaboraviti detaljno dezinficirati i područja ispod noktiju.

Ne pohranjujete ga ispravno

Uvijek pogledajte što stoji na bočici dezinficijensa kad se radi o njegovom skladištenju. Dr. Glatt upozorava da pogrešna temperatura također može utjecati na snagu proizvoda. Sredstvo za dezinfekciju nemojte stavljati u hladnjak ili na direktno sunce. Toplina ga može destabilizirati i učiniti ga neučinkovitim.

Oprezno u blizini izravne vatre

Stručnjaci upozoravaju kako dezinficijensi mogu biti i vrlo opasni u blizini vatre jer sadržavaju alkohol. Već je bilo slučajeva da su neki nastradali nakon što su npr. upalili upaljač ili htjeli upaliti svijeću sa šibicom odmah nakon korištenja dezinficijensa. Svakako se savjetuje da se nakon korištenja sredstva pričeka barem oko 30 minuta kako bi alkohol ispario.

Dezinficirate ruke prekrivene nečistoćom ili mašću? Radije nemojte

Ako su vam ruke prljave ili masne, sredstvo za dezinfekciju možda neće imati dovoljan kontakt s kožom da bi obavilo svoj posao. 'To može stvoriti osjećaj kako ste zaštićeni, no niste', upozorava dr. Rondello. Ako su vam ruke vidljivo prljave, uvijek biste ih trebali oprati vodom i sapunom. Imajte uvijek na umu to da je sredstvo za dezinfekciju ruku dobra alternativa kada ste u situaciji da ne možete oprati ruke ili one nisu vidljivo prljave, međutim to nije zamjena za korištenje sapuna i vode, što je najbolji i najučinkovitiji način čišćenja prljavih ruku.

'Ribanjem sapunom i vodom fizički uklanjamo mikroorganizme s površine kože', ističe Rondello, dodajući kako i trenje koje nastaje sušenjem ruku papirnatim ručnikom pomaže fizičkom uklanjanju patogena s površine kože, što je prednost koju nemamo kad npr. koristimo sredstva za dezinfekciju ruku.

Ne dopuštate da se proizvod osuši

Ako ste i vi među onima koji nakon što nanesu sredstvo za dezinfekciju odmah posegnu za papirnatim ručnikom, nemojte to raditi prije nego se ruke osuše.

Ubrzanje postupka sušenja ručnikom ograničit će učinkovitost sredstva za dezinfekciju jer ga uklanjate prije nego što je imao priliku obaviti svoj posao, upozoravaju stručnjaci. Naime svim dezinficijensima treba određeno vrijeme kontakta s površinom kako bi uništili patogene kojima su namijenjeni. Njihovo prijevremeno uklanjanje može brže osušiti ruke, ali također može učiniti sredstvo za dezinfekciju neučinkovitim - dajući nam lažnu sigurnost i dojam da smo zaštićeni kad nismo. Također pripazite da ne nanosite previše sredstava jer ona jako isušuju kožu, stoga svakako u svoju svakodnevnu higijenu uključite njegu ruku kremom za hidrataciju. Ukoliko primijetite da se koža jako suši, postaje crvena ili se peruta, promijenite dezinficijens, ali nemojte smanjiti količinu upotrijebljenog proizvoda ili vrijeme provedeno u nanošenju ili utrljavanju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!